Ben med snore på - åreknuder
Motion og øvelser

Slår benene knuder?

Døjer du med åreknuder? Læs med her og få tips fra sygeplejersken, den alternative behandler og fysioterapeuten til at mindske dine gener.

Ahh, endelig sommer, sol og strand – og bare ben! Og dog. Måske bringer sidstnævnte ikke et »ahh« frem hos dig, fordi sol og sommer er lig med shorts, badedragt og korte kjoler – og dermed, at dine åreknuder bliver synlige for omverden. Men du er ikke alene: det anslås, at ca. 30 pct. af befolkningen, primært kvinder, døjer med åreknuder.

Hvad er åreknuder?

De snoede, udposede og synlige overfladiske blodårer på ca. 3-4 mm. i diameter kaldes åreknuder. Hos langt de fleste udgår de fra lysken og ned, og hos lidt færre fra knæhasen og nedad. Ikke alle får fysiske gener, men mange oplever tyngdefornemmelse i benene, natlige kramper og uro, der ødelægger nattesøvnen, samt misfarvede og hævede ben.
Der findes to slags åreknuder: de arvelige (primære åreknuder) eller de åreknuder der opstår efter en blodprop i benene (sekundære åreknuder).

Læs her hvorfor, du skal huske dine knibeøvelser

Hvem får åreknuder?

Åreknuder kan være svære at undgå, hvis du er arveligt disponeret. På Center for Åreknuder ser de både høje, lave, tykke, tynde, 18-årige og 80-årige kvinder med åreknuder, fortæller sygeplejerske Lene Jørgensen. Dog tyder det på, at der er lidt forhøjet risiko for at fåreknuder, hvis man er stærkt overvægtig, ligesom gravide får dem lidt hyppigere end andre.
- Men primært fødes man med anlæg for at få åreknuder, så kig på dine forældre og bedsteforældre – det vil give dig et godt pejlemærke på, om du er i risikozonen, påpeger Lene Jørgensen.
Heldigvis findes der forskellige former for behandling, så du kan blive fri for åreknuder. Bl.a. laserbehandling, operation og skumbehandling, hvor skum sprøjtes ind i åreknuden.

3 GODE RÅD FRA SYGEPLEJERSKEN:

- Undgå kraftig overvægt
- Brug støttestrømper, især hvis du har opretstående eller stillesiddende arbejde.
- Lav venepumpe-øvelser for ben og lyske.
Kilde: Lene Jørgensen er sygeplejerske på Center for Åreknuder

3 GODE RÅD FRA DEN ALTERNATIVE BEHANDLER:

- Hestekastanje kan lindre lægsmerter, spændinger og mindske væske i vævet. Fås som kapsler og salve til at smøre på benene. Du kan købe kapsler her >>
- Ingefær modvirker inflammation og styrker kredsløb, immunsystem og bindevæv. Spis den frisk eller som te med kogende vand over.
- Gotu-Kola-planten forbedrer kollagen og elastan i huden og gavner kredsløbet. Fås som piller. Du kan bl.a. købe dem her >>
Kilde: Rikke Goerlich, phytoterapuet

3 GODE RÅD FRA FYSIOTERAPEUTEN:

- Undgå at gå i høje hæle
- Undgå at stå og sidde for længe ad gangen.
- Dyrk yoga, svømning og lav venepumpeøvelser – det er godt for dig.
Kilde: Hanna Tómasdóttir, fysioterapeut og osteopat.

Stå op og arbejd - du kan tabe dig af det! Læs her

CREME MOD ÅREKNUDER

En anden mulighed er cremen Provena, der indeholder alun-mineral kompleks samt vinbladsekstrakt med en let sammentrækkende effekt, som kan mindske de udvidede blodkar kosmetisk. Den masseres ind i huden et par gange dagligt, gerne efter badet. Cremen har næppe bivirkninger, men bør ikke anvendes nær åbne sår. Vask hænderne efter brug. 

Provena Classic - 150 mlKøb cremen her >>

 

 

 

Artiklen indeholder affiliate links.

 

Læs mere om: