Kost og helbred

Vigtig viden - Undgå type 2-diabetes

Omkring 80 procent af alle med diabetes har type 2-diabetes, og mange ved det ikke. Her kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på, så du kan forebygge eller få behandling i tide.

10 tegn på diabetes 2

Gå til lægen, hvis du har følgende symptomer:

 1. Du er mere tørstig, end du plejer
 2. Du skal oftere tisse
 3. Du har været uforklarlig træt gennem længere tid
 4. Du har kløe, evt. i skridtet samtidig med svampeinfektion
 5. Du har infektioner i hud og slimhinder
 6. Du er plaget af kvalme
 7. Du har smerter i ben og fødder eller føleforstyrrelser
 8. Du har synsforstyrrelser
 9. Dine sår har svært ved at hele
 10. Du oplever et forringet helbred

Nedsæt din risiko for diabetes 2

5 tegn på, at du risikerer type 2-diabetes

 1. Du er midaldrende eller ældre. Jo ældre du bliver, jo større risiko for at udvikle diabetes.
 2. Du har diabetes i familien, f.eks. en forælder, en bror eller en søster. Hvis en af dine forældre har diabetes, og du selv er overvægtig, har du 30-40 procent risiko for selv at få sygdommen.
 3. Du har et højt BMI på over 35 kg/m2.
 4. Dit taljemål er over 88 centimer som kvinde og 102 centimeter som mand.
 5. Du har problemer med forhøjet blodtryk.

Test din risiko for at få diabetes 2

Sådan behandles type 2-diabetes

Der er dog ingen grund til at være bekymret, hvis du vejer for meget og er i risikozonen for at udvikle type 2-diabetes. Ifølge professor, dr.med. Tina Vilsbøll, der er leder af Center for Diabetesforskning, er der meget, du kan gøre, hvis du er så uheldig at have fået diabetes. Hvis man er i gråzonen på vej til at udvikle sygdommen, kan man ofte holde diabetes helt væk ved at foretage et markant livsstilsskifte.

- Det er aldrig for sent at forebygge diabetes, også når man er i 50’erne og ældre vil det batte at begynde at leve sundt. Første skridt er at gå til egen læge og sammen med lægen lægge en plan ved mistanke om diabetes, siger Tina Vilsbøll.

Lægen vil ofte foreslå, at du taber dig, hvis du er overvægtig ved at lægge din livsstil om, så du spiser sundere og dyrker mere motion. Hvis du ryger, vil lægen foreslå, at du skal holde op med at ryge, da tre ud af fire dør af hjertekarsygdom, som meget ofte hænger sammen med rygning og diabetes. Det anbefales også, at man begrænser indtaget af alkohol. Det er vigtigt, at planen tilpasses individuelt, og at det er en langsigtet realistisk plan. 

Læs mere om: