Kost og helbred

Stress har overraskende effekt på hjerneskader

Ny dansk forskning tyder på, at en kombination af stress og motion genoptræner mennesker med hjerneskader.

Omkring 20.000 danskere bliver hvert år ofre for en hjerneskade. Den kan med ét udviske deres evne til at tale, huske eller finde vej.

Motion og stress forkorter genoptræning
Er du først blevet ramt af en hjerneskade, tager det lang tid at blive genoptrænet. Men ny dansk forskning viser, at en kombination af motion og stress måske kan forkorte den tid, genoptræningen tager, skriver Videnskab.dk

- Vi har opdaget, at kombinationen af motion og stress ændrer kemien i forskellige dele af hjernen, og at det fremmer genoptræning. Vi vidste allerede, at ændringerne kan ske ved motion alene - men blev overraskede over, at stress faktisk kan være gavnligt,« fortæller professor Jesper Mogensen, der forsker i genoptræning efter hjerneskader ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

Stress er normalt skidt for hjernen
Normalt siger man, at motion er godt for vores kroppe - og stress er skidt. Lang tids stress får da også hjernen til at fungere dårligere. Vi bliver dårligere til at huske, læse og tale.

- Men nu har det vist sig, at kombinationen af stress og motion faktisk gavner genoptræningen af hjernen hos hjerneskadede forsøgsdyr - de lærer hurtigere at huske og løse problemer,« siger Jesper Mogensen.

De nye resultater stammer primært fra forsøg med rotter. Men i øjeblikket er forskerne i færd med at finde ud af mere om de overraskende sammenhænge - snart skal det undersøges, om de også gælder for mennesker.

Mål: Bedre genoptræning
Jesper Mogensen er leder af grundforskningsafdelingen UCN - the Unit for Cognitive Neuroscience - og director for det internationale forskningscenter ReCBIR - Research Centre for Brain Injury Rehabilitation. I den forbindelse går en del af hans forskning ud på at undersøge, hvordan vores hjerner kan komme sig over en hjerneskade.

Målet er, at vi i sidste ende bliver bedre til at genoptræne patienter, der for eksempel har mistet evnen til at tale efter et slagtilfælde.

Men det vil stadig tage noget tid, før forskerne finder ud af, hvorfor en kombination af stress og motion utroligt nok ser ud til at hjælpe patienter med hjerneskader.

- Der er stadig huller i vores viden. Men vi ved nu, at stress på ingen måde ødelægger virkningen af motion. Snarere tværtimod,« siger Jesper Mogensen.

Læs mere på Videnskab.dk

Læs mere om: