Spis sunde krydderurter
Kost og helbred

Spis urten - derfor skal du dyrke krydderurter

Måske står de allerede i din vindueskarm eller vokser i din have – de velduftende krydderurter. De giver ikke kun maden "det ekstra pift" - de er også supersunde. Her får du gode tips til hvordan, du kan bruge urterne.

I tusindvis af år har vi brugt krydderurter i helsekosten - og senere hen også i madlavningen. Og det er heller ikke uden grund, at krydderurter tit fremhæves for deres fortræffelige egenskaber. Måske vidste du godt, at danskernes nok mest populære urt, nemlig persille, er fyldt med c-vitamin og gavnlig mod dårlig ånde. Men vidste du også, at brøndkarse indeholder mere jern, end spinat gør? Og at rosmarin kan holde insekter på afstand?
 

Dyrk dine egne krydderurter

Det er ikke svært at dyrke krydderurter i vindueskarmen derhjemme. Har du have, kan du plante urten fra frø og nyde dem år efter år - mange af krydderurterne er nemlig flerårige. 

Her er en række velduftende og også velsmagende urter, som er lette at dyrke i haven: 

Kamille, lavendel, lindeblomst, dild, løgkarse, sar, estragon, koriander, oregano og bronzefennikel.

Har du svært ved at falde i søvn? Læs her om hvilke krydderurter, der kan hjælpe dig. 

Spis flere krydderurter

Den nemmeste måde at få spist flere urter på, er ved at drysse krydderurter over maden. Men du kan også lave en nem kryddersmør. Her får du en nem opskrift: 
 

Kryddersmør

1) Rør lidt økologisk smør blødt med to spsk. citronsaft og lidt peber.
 
 
2) Hak en god håndfuld krydderurter (alle typer krydderurter kan bruges, du skal ikke være bange for at mikse dem)
 
3) Rør de hakkede krydderurter i smøret, køl ned og brug smøret på brød til en god grillbøf, under pålæg til frokost osv. 
 
Brændt lun på brændenælder? Lige her får en god opskrift på brændenældesuppe. 
 

Knus urter i din olie

Varier din gode spiseolie med krydderurter. Find din morter frem, og knus friske urter sammen med olien. Lad den trække et par timer, så er den klar. 
 
Du kan også lave din egen urtete, urtesnaps eller bruge krydderurterne i madolien, hvor de vil afgive masser af god smag. Lige Her kan du læse om urtete, og finde en nem opskrift på mynte-te. 
 
 
Værd at vide: Når du bruger olie, trækker du andre stoffer ud, end når du laver te. Vand trækker vandopløselige stoffer ud, fedt trækker fedtopløselige stoffer ud. 
 
Hvilken form for havearbejde bør du lave om sommeren? Her finder du SØNDAG's havekalender for juli måned. 
 
 
 

Har du svært ved at falde i søvn? Læs her om hvilke krydderurter, der kan hjælpe dig. 

Læs mere om: