Kost og helbred

Sådan skal du pleje din hud i vinterkulden

Det er ekstra vigtigt at pleje sin hud godt i vinterkulden – få de gode råd her

Op i mod hver anden dansker - barn som voksen - oplever problemer med tør hud, når den kolde tid sætter ind. Kulden giver sprukne læber, frostkinder, tørre hænder og fødder, og det kan være ganske generende og svært at komme til livs.

Det er derfor vigtigt, at du vælger de rigtige hudplejeprodukter, men også andre faktorer spiller ind.

Sådan plejer du dine tørre hænder

Hudsygeplejerske og allergikonsulent, Annemarie Yde-Andersen har samlet de bedste tips til, hvordan du forebygger tør hud i hverdagen:

1: Plej dit ansigt dagligt: Den bedste forebyggelse mod tør hud er daglig tilførsel af fugt og fedt. Husk at rense huden i ansigtet både morgen og aften og brug en plejende creme som trænger hurtigt ind.

2: Husk kroppen: Brug en fugtgivende creme med højt fedtindhold til hele kroppen. Daglig forebyggelse er afgørende, så du undgår at huden klør, skæller og får revner. En skadet hud er mere modtagelig for fremmede bakterier. Mange oplever også tørre spots om vinteren (fx albuer, ben, hænder, fødder, neglebånd eller kinder). Husk at have ekstra opmærksomhed på disse hudområder.

3: Drop de lange varme bade: Små ting som at opgive de lange, varme bade kan gøre en forskel. Det varme vand og sæben er nemlig med til at udtørre huden. Erstat evt. din sæbe med en mild badeolie. Smør huden ind umiddelbart efter badet, så virker cremen bedst.

Derfor er det godt for din sundhed at vinterbade

4: Dæk huden til i kulden: Koldt og blæsende vejr øger fordampningen fra huden. Så udover at smøre ansigt og hænder ind i en fugtgivende creme, så husk også hue, halstørklæde og varme vanter for at undgå tør hud.

5: Sundt indeklima: Indendørs bliver luften også mere tør om vinteren, hvilket bidrager til yderligere udtørring af huden. Luft ud 2-3 gange om dagen i 5 minutter og hold en stuetemperatur på 20-22 grader.

8 tips til at undgå en vinterdepression

6: Sørg for at spise sundt: De sunde fedstoffer i fx fede fisk og nødder er vigtige byggesten for huden, og frugt og grønt er fyldt med antioxidanter, der holder huden sund.

7: Drik rigeligt med vand: Vand fugter huden indefra, og er med til at holde din hud blød og pæn.

8: En god nats søvn er hudens bedste ven: Under søvnen bruger kroppen mindre energi og får mulighed for at opbygge nyt væv og udbedre skader i huden. En god nats søvn får også humøret til at stige.

Kilde: Decubal 

Læs mere om: