antibiotikakure
Krop & velvære

Sådan undgår du unødige antibiotikakure

16. januar 2018
af sundhedsredaktionen
Foto: Panthermedia
Ved du, hvornår du skal have antibiotika – og hvornår det ikke vil have nogen virkning? Se, hvordan du kan forberede dig bedst muligt, inden du tager til lægen, så du får den rette behandling.

Den seneste status over forbruget af antibiotika i Danmark viser, at de praktiserende læger i løbet af de seneste 10 år har reduceret stort på antallet af antibiotikarecepter – især til børn og unge, (fald på 27 procent for de 0-19-årige), mens forbruget hos de ældre 80+ er steget en smule (+4 procent) i samme periode. Faldet i antibiotika­forbruget skyldes, dels at lægerne er blevet mere opmærksomme på problemerne med resistens og derfor er mere tilbageholdende med at udskrive recepter, dels at patienterne har fået en større forståelse for, hvornår man skal bruge antibiotika, og hvornår antibiotika er unødvendigt.

Antibiotika eller ej? Forbered en god snak med din læge:

- Inden du mødes med din læge, er det en god idé, at du tager din temperatur og laver en liste over dine symptomer og deres varighed. Vær så præcis som mulig.

- Fortæl lægen, hvordan du har det. Med listen i hånden kan du give et klart billede af dine symptomer og fortælle, hvor længe du har haft det sådan. Det vil lede lægen på sporet af den rigtige behandling. Fortæl også, om du tager anden medicin.

- Spørg, hvis du er i tvivl om diagnosen eller den behandling, som lægen foreslår.

LÆS OGSÅ: Oversete sygdomme hos kvinder

- Skyldes sygdommen virus eller bakterier? Antibiotika virker aldrig mod virus, og lægen kan ofte undersøge den syges infektionstal, der indikerer, om der er virus eller bakterier på spil. De fleste milde bakterielle infektioner kan kroppen selv klare uden antibiotika. Derfor bør antibiotika kun bruges ved alvorlige infektioner med bakterier.

- Hvor meget vil antibiotika­kuren forkorte sygdomsperioden? Man forkorter normalt kun sygdomsperioden ganske lidt ved at give antibiotika mod en mild bakterieinfektion.

- Alternative behandlinger? Der findes flere typer medicin, som kan lindre sygdomssymptomer, mens kroppen selv bekæmper virus fx almindelig smertestillende håndkøbsmedicin eller te med honning.

LÆS OGSÅ: Derfor skal løbeturen droppes ved sygdom

- Skal vi vente-og-se? Lægen og patienten kan aftale, at lægen udskriver en såkaldt vent-og-se-recept, som patienten kun skal indløse, hvis symptomerne forværres eller ikke aftager efter et par dage.

- Følg lægens råd. Sørg for hvile og tag medicin, hvis lægen har anvist det. Giv behandlingen tid til at virke. Ofte går der 1-2 døgn, før du mærker fremgang.

- Kontakt lægen igen, hvis symptomerne bliver værre eller ændrer sig.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også