Kost og helbred

Middelhavskost mod depression

De mørke måneder i Danmark er højsæson for depressioner.Men måske skyldes det ikke kun mørket. Ny forskning viser nemlig, at kosten også påvirker os

De mørke måneder i Danmark er højsæson for depressioner.

Men måske skyldes det ikke kun mørket.

Ny forskning viser nemlig, at kosten også påvirker os mentalt.

Bestræber du dig f.eks. på at spise, som man gør i Middelhavsområdet, nedsætter du risikoen for at udvikle alvorlig depression.

30 % mindre risiko for depression

Forskere fra universitetet i Navarra har fulgt godt 10.000 raske spanieres kostvaner gennem fire et halvt år.

Det viste sig, at de, der havde fulgt middelhavskosten tættest - dvs. masser af grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, kornprodukter, fisk og olivenolie og i mindre omfang mælkeprodukter og kød samt vin med måde, havde over 30 % mindre risiko for at udvikle depression end dem, der havde fulgt den dårligst.

Det er sandsynligvis et samspil mellem forskellige bestanddele i kosten, der modvirker depression, skriver forskerne i en artikel i tidsskriftet Archives of General Psychiatry.

Det er desuden velkendt at middelhavskost også har en livsforlængende effekt.

Kilde: Politiken og Dagens Medicin

Læs mere om: