Kost og helbred

Kvinde, hold dig til disse kosttilskud

Vitaminer skal indtages via mad, og kun i enkle tilfælde bør kvinder tage kosttilskud. Se her, hvilke kosttilskud du gerne må tage.

De fleste kvinder behøver ikke nogle former for kosttilskud eller alverdens præparater, der lover glat hud eller fastere balder. Dog er der mange kvinder, der ikke får helt tilstrækkeligt af visse vitaminer og mineraler gennem deres kost - uden brug af kosttilskud.

- Som hovedregel skal du kunne dække dit behov af de essentielle vitaminer og mineraler via din kost. Det kan dog i nogle tilfælde være svært at få vitaminer og mineraler nok uden kosttilskud, hvis du som kvinde for eksempel bløder meget under menstruation eller har fået konstateret jernmangel, siger klinisk diætist Anne Louise Knudsen fra diætpiloten.dk til Alive.dk.

Herunder kan du danne dig et overblik over, hvilke kosttilskud der kan være nødvendige. Husk altid at rådføre dig med din læge, inden du starter på at indtage kosttilskud.

Jern:
- Har du meget kraftig menstruation, eller får du ikke ret meget kød, kan et kosttilskud med jern være nødvendigt. Mange kvinder lider af jernmangel, hvilket kan føre til træthed, bleghed, og du kan føle dig uoplagt. Du kan også gå den naturlige vej og spise mere indmad, kød, bælgfrugter, havregryn, æg og kartofler. Så kan du undgå at skulle tage kosttilskud.

D-vitamin:
- Mange danske kvinder får ikke nok D-vitamin uden kosttilskud. Vitaminet hænger tæt sammen med optagelsen af kalk og jern. D-vitamin dannes i huden, når vi får sol, men med de solskinstimer, vi har i Danmark, kan dette godt blive et problem, og det kan blive nøvendigt at tage D-vitamin i kosttilskud. D-vitamin er at finde i fede fisk, æg, lever og avocado. Pas dog på med overdosering, da dette kan afkalke knoglerne.

Kalk:
- Er du over 60 år, kan du muligvis have gavn af et kosttilskud af kalk. For at optage kalk er det nødvendigt at få nok D-vitamin samtidig. Ældre kvinder kan have gavn af et kosttilskud med jern, da dette er med til at styrke knoglerne.

Når du er over 60 år, har du større risiko for at udvikle knogleskørhed, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på dit indtag af kalk og D-vitamin. Men pas på ikke at kaste dig ud i et overforbrug af kosttilskud med kalk. Det kan føre til jernmangel, da kalk hæmmer optagelsen af jern i tarmen. Det gælder derfor om at få nok, men ikke for meget. Udover kosttilskud i tabletform findes kalk i mælkeprodukter, ost, fisk, gryn, grønne grønsager, brune og hvide bønner, mandler og sesamfrø.

LÆS MERE: Skal du have styr på vitaminerne, så kan du her læse en guide til de vigtigste vitaminer

Gravid, veganer eller syg?

- Planlægger du at blive gravid, eller er du det allerede, så er der god grund til at tage et kosttilskud af folat specielt i første del af graviditeten. Mangel på folat under en graviditet kan risikere at føre til ufrivillig abort, siger Anne Louise Knudsen.

 

Din livsstil påvirker naturligvis også dine behov for vitaminer, og vælger du for eksempel at være vegetar eller veganer, skal du være ekstra opmærksom på din kost, og det kan være nødvendigt at tage kosttilskud.

- Er du veganer, indtager du ikke animalske fødevarer, hvilket kan føre til mangel på B12 og D-vitamin. Snak med din læge om behovet for kosttilskud med disse. Udelukker du store dele af din kost eller er syg, kan der også være god grund til at tage kosttilskud og diverse vitaminer og mineraler.

Overordnet set bliver de fleste kvinder dækket ind via deres kost. Vælger du at tage et kosttilskud efter at have rådført dig med din læge, er det vigtigt at følge dosis for kosttilskud, da både for lidt og for meget kan have uønskede følgevirkninger.

LÆS MERE: Når du er gravid kan broccoli være vejen til de gode vitaminer, se her hvad det er godt for
 

Gratis sunde tips på facebook?

Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.

Læs mere om: