https://imgix.femina.dk/media/article/2014-51-laktose.jpg
Krop & velvære

Kan du tåle mælk?

12. januar 2015
Af SØNDAGs sundhedspanel, redigeret af Webredaktionen
Foto: Panthermedia
Selv om vi synes, at mælk er verdens mest naturlige fødevare, er det langt fra alle, der kan tåle det sukker, der er i mælken. Så hvis du får smerter eller oppustet mave af mælkeprodukter, er du måske laktoseintolerant.

Hvis du drikker mælk og spiser yoghurt og den slags og hyppigt har diarre, maverumlen og luft i maven, er der måske en sammenhæng.
For mælkesukker, også kaldet laktose, er mælkens naturlige sukker, og for at det kan optages i kroppen og blive til energi, skal det spaltes i tyndtarmen ved hjælp af et enzym, der hedder laktase. Hvis man har for lidt laktase i tarmen, kan mælkesukkeret ikke optages, og det fortsætter til tyktarmen, hvor det giver næring til tarmbakterierne med luft, diarré og smerter til følge.
Størstedelen af Nordeuropas og Nordamerikas voksne befolkning kan spalte mælkesukkeret, men hovedparten af jordens voksne befolkning mangler faktisk laktase-enzymet og har derfor mælkesukker-intolerans. Her på vores breddegrader er der også en stor del, der heller ikke kan optage mælkesukker. Lægen kan med en simpel blodprøve stille diagnosen, som betyder, at man er nødt til at tage sine forholdsregler.

Fine alternativer
Er du laktoseintolerent, kan du købe laktosefri produkter. De er dyrere end almindelige mælkeprodukter, men er udmærkede erstatninger for både mælk, piskefløde, creme fraiche og yoghurt. Der er også efterhånden en del færdigprodukter som is, pølse, pålæg m.m. uden laktose.
Ris-, havre-, mandel- og sojamælk indeholder ikke den samme brede næringsstoftætte cocktail som komælken og kan også indtages, hvis man har fået diagnosen.
Selv om mange fødevarer indeholder calcium, har vores krop nemmere ved at optage calcium fra mejeriprodukter end fra f.eks. grønne grøntsager. Man skal spise halvandet kilo spinat eller 200 gram mandler for at optage lige så meget calcium i kroppen, som et glas mælk giver.

Læs også: Få nok kalk uden mælk

Læs også: Den værste og bedste mad for din fordøjelse

Læs også