https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/11/44/graeskar/pumpkin612x325.jpg
Krop & velvære

Græskar - verdens største bær

1. november 2012
af Maria Permin Berger, madogbolig.dk, Aller media
Foto: Pantherstock
Græskar er for alvor ved at finde vej til de danske køkkener, og det er med god grund. Læs mere om verdens største bær her

Græskar er - foruden at være verdens største bær - en helt fantastisk spise, som kan bruges til stort set alt. Udover at være yderst nyttigt, har græskar en smuk farve og er meget dekorativt. Det er måske også sådan, de fleste danskere kender græskar - nemlig som uhyggelig dekoration til Halloween.

Sylt, mos, bag og kog

Kødet i et græskar har en sødlig, fyldig smag, som passer perfekt til efterårets madlavning. Man kan bage græskar helt i ovnen, for så bagefter at skrabe det bløde kød ud og bruge det til mos. Man kan også skære sit græskar ud i mundrette stykker, og lægge dem i et fad sammen med rodfrugter. I USA bruges græskar oftest i det søde køkken til tærter, som serveres til Halloween og den amerikanske højtid Thanksgiving.

LÆS MERE: Vil du forsøge dig med græskar i maden? Så prøv denne skønne opskrift på græskarbrød

Det passer til græskar

Græskar er egentlig temmelig smagsneutralt, og det er derfor en god idé at tilberede det sammen med andre, mere smagfulde ingredienser. Særligt krydderier som salvie, rosmarin og timian går godt i spænd med græskar. Hvis man vil have en stærkere smag, er det oplagt at bruge frisk eller tørret chili. Syrlige smagsnuancer passer også godt sammen med græskar, så husk at smag det til med citron, æbleeddike eller tilbered dit græskar sammen med appelsiner.

Brug kernerne

Når kødet er befriet fra et græskar, har man en masse kerner tilovers. Der er absolut ingen grund til at smide disse ud, for de kan nemlig tørres og bruges som snack eller topping på suppe. Der er flere måder at riste kernerne på. Den mest enkle er at fjerne alt kød, lægge dem på en bradepande og dryppe dem med olie. Man kan eventuelt drysse dem med salt, paprika, eller cayennepeber og derefter tørre dem i ovnen ved 125 graders varme i ca. en time eller til de er gyldne. Husk at vende dem ca. hvert kvarter.

Dekorativ Halloween-pynt

Når alt kødet fra et græskar er brugt, er der skallen tilbage, og det er her, græskar er sjovt - også for børn. Som de fleste har set amerikanerne gøre det, kan man skære sjove, uhyggelige og venlige ansigter i græskar. Sæt derefter et fyrfadslys i dit græskar og stil det i vindueskarmen eller udenfor om aftenen. Der er masser af inspiration til uhyggelige og sjove græskar at hente på internettet, hvis fantasien ikke er tilstrækkelig.

Læs også