Annonce
Kost og helbred

Derfor får du dårlig ånde

Åh, dårlige ånde, det fæle lille monster. Det er så irriterende at stå og spekulere på, om den, man taler med, holder afstand af høflighed, eller fordi man lugter dårligt ud af munden. Vi har spurgt en professor i tandlægevidenskab om, hvorfor vi får dårlig ånde – og hvordan vi kommer af med den.

Dårlig ånde er noget, de fleste af os har oplevet i større eller mindre grad. I langt de fleste tilfælde skyldes det bakterier i munden. Alle har bakterier i munden, og mundbakterier lever typisk af kulhydrater fra bittesmå madrester i munden, hvilket ikke i sig selv giver dårlig ånde. Men når det er lang tid siden et måltid, for eksempel når vi sover, eller hvis vi faster, får mikroorganismerne i stedet deres næring fra proteiner i spyt og mundhulens slimhinder. Når mundbakterierne nedbryder protein, danner det svovlforbindelser, og det er det, der fører til dårlig ånde.

Palle Holmstrup er professor på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet, og han forsikrer, at dårlig ånde er helt normalt og noget, vi alle sammen kan få:

- Dårlig ånde kommer typisk af ophobninger af madrester og bakteriebelægninger. Enten på tungeryggen, hvilket er ret almindeligt, eller fordi man lider af parodontitis, tidligere kaldet paradentose. Det betyder nemlig fordybede tandkødslommer med iltfattige forhold, og det er der, visse bakterier kan nedbryde proteiner, så der kommer svovlholdige gasarter, forklarer Palle Holmstrup.

Hvis vi holder en god mundhygiejne, betyder det kortere levetid for mundbakterier, der kan gemme sig ved tandkød, tænder og tunge – og dermed minimerer vi risikoen for at få dårlig ånde.

- Hvis man har parodontitis, kan man få behandlet den betændelsestilstand, det er. Hvis det skyldes tungen, kan det afhjælpes ved at børste tungen, fortæller Palle Holmstrup.

I sjældne tilfælde kan dårlig ånde skyldes fordøjelsesproblemer eller diabetes, som kun lægen kan hjælpe med. Men for langt de fleste skal svaret findes i mundhulen. De typiske årsager til vedvarende dårlig ånde er ophobning af bakterier i tandproteser, på tungen eller ved tænder og tandkød, tandkødsbetændelse, en frembrydende visdomstand, mandelpropper og mundtørhed, for eksempel som følge af bestemt medicin. Spyttets funktion er blandt andet at skylle de svovlholdige forbindelser væk fra munden, så når spytproduktionen er lav, opstår den dårlige ånde nemmere.

Farvel til den dårlige ånde

Den bedste måde at undgå dårlig ånde er derfor at holde en god mund- og tandhygiejne.

  1. Børst tænderne grundigt, og brug tandtråd eller tandstikkere.
  2. Skrub især grundigt på tungen, hvor der kan ophobe sig bittesmå madrester. Det bedste redskab er ifølge Palle Holmstrup en tandbørste, som kommer bedre ned i tungens små fordybninger, men bryder man sig ikke om at bruge en tandbørste så langt inde i munden, kan en tungeskraber også fungere.
  3. Drik vand, og spis nogenlunde jævnligt. Så holdes spytproduktionen i gang, og spyttet skyller de svovlholdige forbindelser, som er skyld i den dårlige ånde, væk fra munden.
  4. Spis sure frugter som citron og grape, da surheden minimerer bakteriernes nedbrydning af protein. Men husk, at overdrevent indtag af sure frugter kan føre til emaljeskader, så spis dem med måde.
  5. Zink binder sig til svovlgasserne i munden og neutraliserer dem, så brug en mundskyl med zink og klorhexidin, der holder munden ren og fri for dårlig ånde hele dagen.


SB12 mundskyl fås i 4 varianter: Original, Duo, Sensitive og White. Køb dem her

Mundskyl mod dårlig ånde

SB12 mundskyl indeholder en særlig kombination af zinkacetat (0,3 %) og klorhexidin (0,025 %). Denne sammensætning neutraliserer de svovlgasser, der giver dårlig ånde – så kan du se frem til frisk ånde i hele 12 timer. Og når du skyller mund morgen og aften, har du frisk ånde døgnet rundt. SB12 mundskyl indeholder også 0,05 % fluor, som styrker tænderne og forebygger karies. Du finder SB12 i Bilka, Føtex, Matas, på apoteket og onlineapoteker.

Læs mere om SB12-produkterne her.

DK-COMM-COSM-SB12-DGT-0820-010