Kost og helbred

3 ting du ikke vidste om KOL

Det anslås, at op mod 430.000 danskere har KOL. Vi har talt med overlæge på lungemedicinsk ambulatorium på Bisperbjerg hospital, Helle Frost Andreassen, som blandt andet fortæller, hvordan du kan forebygge KOL.

– Hvis man vil forebygge en lungesygdom som KOL, så skal man undlade at ryge. KOL er en sygdom, der lige så stille sniger sig ind på en, og mange er over 50 år, før sygdommen opdages. Mange af de patienter, som bliver indlagt med KOL for første gang, har allerede en nedsat lungefunktion, således at lungefunktionen er helt nede på ca. halvdelen af det normale for alder, højde og køn. Og lungefunktionen skal typisk så langt ned, før patienten selv oplever symptomer og søger læge.

Sådan siger overlæge Helle Frost Andreassen, som er ledende overlæge på lungemedicinsk ambulatorium på Bispebjerg hospital. Men selv om Helle Frost Andreassen har slået fast, at det primært er rygere, som er i en risikogruppe for at udvikle KOL, så er der også nogle erhverv, hvor der forekommer daglige arbejdssituationer, hvor man udsættes for en stor mængde røg eller støv, og det kan ifølge Helle Frost Andreassen også være med til at disponere for KOL.

Har du styr på symptomerne for KOL? 

Der er altså en risiko for at udvikle KOL, selv om man aldrig har røget. Og skulle man som ryger blive ramt af KOL, så er det selvfølgelig helt oplagt at stoppe med at ryge.

– Det er rigtig godt at være fysisk aktiv. Det hjælper på udholdenheden, om man har KOL eller ej, og samtidig er det med til at holde musklerne ved lige. Derudover har det en positiv effekt på ens livskvalitet.

Patienter med Kol har ofte andre kroniske sygdomme.  Man skal som læge være opmærksom på, om patienten bl.a. er i risiko for at blandt andet udvikle hjertekarsygdomme.

Bliv røgfri en gang for alle! – Med en rabatkode til Ezee får du store rabatter og råd til endnu mere – Find din rabatkode her ezee rabat

Læs mere om:
kol