Hovedretter

Det dufter af jul

Dejlige småkager

Brune kager

TID: CA. 2 TIMER
75 g hasselnødder
250 g smør
200 g farin
1 dl mørk sirup
400 g mel
1 knivspids af følgende: kanel, ingefær, koriander, allehånde <saxo:ch value="226 128 168"/>og stjerneanis
1 knivspids potaske opløst i
1 tsk vand

Hak nødderne fint. Pisk smør, farin og sirup sammen. Bland mel og krydderier sammen.
Hæld nødder, mel og den opløste potaske i smør-sukkerdejen og ælt den sammen.
Form dejen til to ruller, ca. 5 cm i diameter, og læg dem på køl i mindst 30 min. Dejen skal være meget kold (og hård), for at man kan skære den i tynde skiver.
Tænd ovnen på 200 grader.
Skær dejen i meget tynde skiver og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag kagerne i 8-10 min. Afkøl dem på en rist og opbevar herefter i en dåse.

Gaffelkager

TID: CA. 1 TIME OG 10 MIN.
Dejen kan også bruges til vaniljekranse, men da vi er en del, der ikke har en maskine til at sprøjte kransene ud, er dette et dejligt alternativ.

100 g mandler
1 vaniljestang
200 g smør
100 g rørsukker
225 g mel

Smut mandlerne og hak dem fint. Flæk vaniljestangen og skrab kernerne ud. Rør smør, sukker og vaniljekorn sammen. Ælt mel i og saml dejen.
Form til en rulle, ca. 3 cm i diameter, og læg den på køl i 30 min. - den behøver ikke være stenhård.
Tænd ovnen på 180 grader.
Skær kagerne i skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir. Pres en gaffel ned i kagen, så den får et fint mønster. Bag kagerne i ca. 8 min. Afkøl på en rist og opbevar dem herefter i en dåse.

Læs mere om:
jul