Desserter

Tre morgenmåltider med fuldkorn

Fuldkorn er sunde og mættende – få tre gode morgenopskrifter med fuldkorn her

Der er mange gode grunde til at spise fuldkorn. Fuldkorn mætter og er spækket med gode vitaminer og mineraler, der forebygger en række sygdomme som kræft, sukkersyge og hjertekarsygdomme.

LÆS MERE: Det er også en god ide at spise æg til morgenmad - læs hvorfor lige her!

Det er netop derfor, at myndighederne anbefaler, at vi alle spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen - det svarer eksempelvis til en skål havregryn og to skiver rugbrød.

LÆS MERE: Vil du være sikker på, hvad dit rugbrød indeholder, så er det en god ide at bage det selv. Få opskriften på traditionelt rugbrød jer.

Det er derfor en god idé at kickstarte fuldkornsindtaget fra morgenstunden - få tre lækre opskrifter her:


Frugtfulde fuldkorns muffins (8 stk.)

Ingredienser: Fremgangsmåde:
50 g rørsukker,
50 g blødt smør,
2 æg,
1 dl mælk,
1 æble,
1 banan,
1½ tsk. kanel,
3 dl havregryn,
2 tsk. bagepulver,
1 tsk. natron,
½ dl rugmel,
1 dl hvedemel og
mandler til topping.
Pisk rørsukker og smør indtil det lysner
og tilsæt herefter æg og mælk.

Skær et skrællet æble i små tern, mos
en banan med en gaffel og tilsæt æbletern
og bananmos i dejen.

Kom derefter de resterende ingredienser
i og rør indtil dejen er ensartet.

Dejen fordeles i 8 muffins forme og drysses
evt. med lidt hakkede mandler.

Bages i ca. 15-20 minutter ved 200 grader.

Tip: Æblet kan evt. erstattes af en håndfuld bær.


Prinsessernes morgengrød (nok til en person)

Ingredienser: Fremgangsmåde:
40 g 5-grynsblanding
eller havregryn,
2½ dl vand,
50 g blandet bær
- enten fra frost
eller frisk i sæson.
En knivspids salt
og 1 tsk. sirup.
Kom 5-grynsblandingen i en gryde med
vand, bær, salt og sirup.

Kog grøden under omrøring, indtil den
har en passende konsistens.


Tip: Top grøden med lidt hakkede mandler og friske bær. Skal det være ren forkælelse, så kom lidt ekstra sirup på toppen.


Fuldkornsshake med kaffe

Ingredienser: Fremgangsmåde:
Mandelmælk:
2,5 dl mandler,
7,5 dl iskoldt vand

Andre ingredienserne:
50 g afkølet havregrød,
1½ dl mandelmælk,
½ dl stærk kaffe og
appelsinskal fra
økologisk appelsin
efter smag


Mandelmælken kan laves selv ved at
sætte mandler i blød i vand mindst 3
timer før, men gerne natten over.

Herefter sies iblødsætningsvandet fra
og mandlerne blandes med vand blendes
og sies gennem en fintmasket sigte eller
et klæde.

Alle ingredienserne blendes i nogle minutter.

Hvis smoothien ikke er kold nok kan den
sættes på køl, eller der kan tilsættes lidt
isterninger.





Kilde: Fuldkornspartnerskabet, fuldkorn.dk

Læs mere om: