Desserter

Fransk nougat

Lækker fransk julebag

Tid: 45 min.

NB! Det er nødvendigt, at man har et sukkertermometer - og en medhjælper!
Ingredienser
50 g sukker
150 g honning
1½ spsk flydende glukose
1¼ dl vand
2 æggehvider, stiftpiskede
1 tsk vaniljesukker
300 g smuttede, ristede og
flækkede mandler
125 g afskallede pistacienødder
Rispapir

Sådan gør du

Start med at gøre alle ingredienserne klar.

Sæt honningen i varmt vandbad, så den bliver blød.

Rist nødderne i ovnen ved 160 grader i 10 min.

Pisk æggehviderne helt stive.

Smør en rektangulær form (ca. 16 x 28 x 3 cm) grundigt med smør og læg rispapir i bunden af formen.

Stil sukkertermometret i varmt vand, så det ikke sprænges ved en voldsom temperaturstigning, når det skal måle sukkertemperaturen.

Bland sukker, glukose og vand i en tykbundet gryde og varm op over middelvarme og under konstant omrøring.

Sørg for, at sukkeret bliver helt opløst. Hold inde med at røre og sæt sukkertermometret i opløsningen.

Lad opløsningen koge, indtil termometeret viser 138 grader.

Tag gryden af varmen og tilsæt honningen. Kog videre, til temperaturen er 143 grader.

Tag igen gryden af varmen og lad medhjælperen lidt efter lidt hælde den varme opløsning langs kanten af skålen ned i de stiftpiskede æggehvider, mens du selv pisker konstant i hviderne.

Pisk den færdige blanding godt igennem.

Tilsæt vaniljesukker og mandler.

Konsistensen skulle nu være ret stiv. Hvis dette ikke er tilfældet, kan man anbringe nougatmassen i et varmt vandbad og røre kraftigt, til lidt mere væde er fordampet, og konsistensen bliver mere fast.

Bred nougatmassen ud i den klargjorte form ved hjælp af en olieret paletkniv. Formen skal fyldes helt ud, og overfladen skal være så glat som muligt. Dæk nougaten med endnu et lag rispapir.

Læg et skærebræt over nougaten og lad den ligge i pres i mindst 12 timer. Placér lodder eller noget andet tungt oven på brættet.

Når de 12 timer er gået, fjernes presset, og nougaten skæres i stænger eller blokke. Pak stykkerne i cellofan og opbevar dem i en lufttæt beholder et køligt sted. Nougaten kan holde sig i flere uger.

Få de bedste opskrifter på julesmåkager ved at kigge i vores galleri herunder!

De bedste julesmåkager - få opskrifterne her!

Læs mere om: