Desserter

Brunkager med mandler og frugter

Disse brunkager er skønt krydret med finthakkede frugter og mandler

For mig kan det ikke blive jul uden rigtige brunkager. Disse er skønt krydrede og næsten karamelagtigt sprøde. Frugter og mandler er ret fint­hakkede, så de går smukt i ét med dejen. Det mørke rørsukker, som har det med at klumpe lidt, danner små mørke karamel­forekomster. Og så er disse brunkager meget nemme at lave. 

God fornøjelse med dine brunkager!

Prøv også at lave vaniljekranse. Ligesom brunkager hører de julen til.

Ingredienser til brunkager

Ca. 250 stk.brunkager

150 g mandler (skal ikke smuttes)
100 g sukat
100 g pomerans
275 g smør
100 g lyst rørsukker
100 g mørkt rørsukker
(muscovado)
1½ dl lys sirup
2-3 knsp fint salt
3½ tsk stødt ingefær
4 tsk stødt kanel
1½ tsk stødt kardemomme
1½ tsk stødt nellike
1 tsk potaske
Ca. 500 g hvedemel

Sådan laver du brunkager

Hak mandler, sukat og pomerans halvfint (på én gang) i en foodprocessor eller fint i hånden.

Rør smør, sukker, sirup og salt til en ensartet blød masse.

Tilsæt de stødte krydderier og de hakkede frugter og mandler.

Rør potasken ud i godt 1 tsk vand og tilsæt den.

Bland melet i - hold godt 1 dl tilbage.

Hvis dejen kan samles med mindre end 500 g mel, bliver kagerne bestemt ikke ringere. Dejen skal blot samles.

Vend den klistrede dej ud på et stykke gammeldags voks- eller smørrebrødspapir og del den i 5 lige store stykker med en kniv.

Læg hver klump på et stykke papir og form/tril dem til pølser (5-6 cm tykke) inde i papiret. Kort sagt, jo mindre direkte håndkontakt med dejen, jo bedre.

Luk papiret sammen i enderne og læg pølserne i en plasticpose i køleskabet.

Lad pølserne hvile mindst 12 timer, før de skæres i meget tynde skiver med en skarp kniv. Jo tyndere, jo lækrere brunkager.

Læg skiverne på plader med bagepapir og tryk dem, der måtte være blevet lidt for tykke eller tynde i den ene side, ensartet flade.

Bag dem i 5-7 min. ved 175 grader varm luft eller 200 grader almindelig ovnvarme.

Lad dine brunkager køle af på bageristen.

Få julens bedste opskrifter på småkager

De bedste julesmåkager - få opskrifterne her!

Læs mere om: