Hjemmebagt rugbrød
Brød

Traditionelt hjemmebagt rugbrød

Hjemmebagt rugbrød - selvfølgelig med surdej - tager naturligvis sin tid, men belønningen er stor, for smagen og duften er uforlignelig.

Hjemmebagt rugbrød

1 stort rugbrød

Det skal du bruge
2½ dl surdej - se opskriften nedenfor
2 tsk salt
1 spsk sirup
1 l lunken vand
7 dl knækkede rugkerner
Ca. 10 dl rugmel

Prøv også: Hjemmebagt rugbrød med surdej og rugkerner

Hjemmebagt rugbrød - sådan gør du

1. dag:

Rør surdej, salt, sirup og vand sammen.

Rør kerner og mel i. Dejen skal være rigtig blød.

Lad den stå overdækket på køkkenbordet natten over - eller ca. 8 timer, inden du går videre med dit rugbrød.

2. dag:

Rør dejen igennem. Hvis den er blevet for hård, skal der røres lidt vand i, til den igen får en blød konsistens.

Smør en stor rugbrødsform eller for den med bagepapir.

Tag ca. 250 g af dejen fra til surdej dit næste rugbrød. Kom surdejen i et glas med låg og stil på køl.

Øs resten af dejen til rugbrød ned i formen, lidt ad gangen og pres den ned med en spatel, så der ikke kommer lufthuller.

Prik dejen med en gaffel.

Stil dit rugbrød i en kold ovn og tænd den på 160 grader.

Bag dit rugbrød i 2 timer.

Tag rugbrød ud af ovnen.

Bank det ud af formen og sæt det på en rist.

Sluk ovnen og sæt dit rugbrød ind igen og lad det bage videre ved eftervarmen i 1 time.

Pak det færdigbagte rugbrød ind i et viskestykke og lad det stå på en rist i minimum 2 timer, inden det skæres ud. Rugbrød skal helst være kølet noget af, inden du kan skære det ud.

Hvis skorpen er for hård, kan rugbrød pakkes i en plasticpose.

Nyd dit nybagte rugbrød til en god frokost med enkelt pålæg.

Eller hvad med at være rigtig overskudsagtig og bruge dig rugbrød til hjemmelavet smørrebrød a la Ida Davidsen? Her får du 20 suveræne opskrifter på Ida Davidsens smørrebrød

 

Sådan laver du surdej

25 g gær
1 dl lunken vand
½ dl kærnemælk
75 g hvedemel
1 tsk salt

Fremgangsmåde

Rengør et marmelade- eller sennepsglas med tilhørende låg.

Smuldr gæren ned i glasset.

Tilsæt lidt af vandet og rør gæren glat. Hæld resten af vandet samt kærnemælk i. Tilsæt mel og salt. Sæt låg på glasset og ryst det godt sammen.

Stil glasset i køleskab i 2-3 dage, inden surdejen er klar. Den kan holde sig på køl i ca. 8 dage, så bag en gang om ugen.

TIP: Surdejen kan også bruges til franskbrød i stedet for gær. Husk at tage en portion dej fra, når den er æltet sammen, til den næste surdej.

At bage rugbrød tager naturligvis sin tid, men belønningen er stor, for smagen og duften er uforlignelig.

Dette er det traditionelle rugbrød med surdej.

Det er ikke sikkert, dit rugbrød lykkes for dig første gang, men så må du prøve igen! Måske er din ovn for varm eller for kold, måske er dejen for lind eller tør.

Giv ikke op, men brug det rugbrød, der ikke lykkes til rugbrødscroutoner eller rugbrødsdrys til yoghurten.

Læs mere om: