Nikolines brevkasse: illustration af pige der sidder foran computer
Nikolines brevkasse

Nikolines brevkasse: Min mormor respekterer ikke mit privatliv

I denne uge i Nikolines brevkasse har en 14 årig pige brug for Nikolines råd. Læs Nikolines svar til hende her.

Nikolines brevkasse

Hej Nikoline Werdelin

Jeg skriver til dig, fordi jeg ved, at min mormor læser din brevkasse. Mit problem er, at hun lægger fotos af mig på Facebook. Hun kom på Facebook for et par år siden, og dengang tænkte jeg ikke over, at det kunne blive et problem at være venner med hende, men det er det blevet. Hun tager altid mange fotos, når vi mødes i familien, og dem lægger hun ud, så hendes veninder og bekendte kan se dem. Men desværre betyder det også, at mine venner kan se mig – og min mormor er ret ukritisk med, hvordan jeg ser ud på de billeder.

Jeg har prøvet at sige det til hende, men hun kan slet ikke forstå det og synes, at mine protester er noget pjat. Hun mener, at jeg ser sød ud, og at der ikke er noget pinligt ved billederne. Jeg håber, du forstår mig og kan forklare min mormor, at det er flovt. Jeg er 14 år.

Hilsen, barnebarnet

Kære Mormor

Noget af det vigtigste for en ung pige er, at hun føler, hun bliver hørt og respekteret. Og at hun kan stole på sine nærmeste. Tænk på i hvor mange af livets situationer, det er vigtigt. Professionelt såvel som politisk, i parforhold, venskaber, over for børn og kolleger. 

Dit barnebarn er så heldig at leve i et land, hvor vi er vant til en vis respekt fra mænd, politi og officielle instanser – får hun det ikke, skal hun forlange det. Og hvor kan hun lære at forvente det – hvis ikke i sin egen familie? Lyt og respektér hende. Dine behov kommer ikke i første række her.

Læs også: Nikolines brevkasse - Mor kræver min kærlighed 

Kære Barnebarn

Nu kan dine veninder jo ikke se, hvad din mormor deler, med mindre de selv er venner med din mormor – og hvorfor skulle de være det? Men uanset om de er eller ej: Slet din mormor som ven på Facebook. Hun har ikke respekteret den grænse, du har givet hende – så må du sætte en anden.

Jeg ville blive fortørnet, hvis nogen postede et privat billede af mig på Facebook, og jeg gør det ikke selv, med mindre der er tale om offentlige begivenheder som for eksempel et ph.d.-forsvar eller et pressemøde. Hunden poster jeg dog billeder af. Jeg har prøvet at spørge hende, hvordan hun har det med det, og forstod det sådan, at det er okay.

Mange hilsener til jer begge, 

Nikoline

 

Læs mere om: