Nikolines brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: "Min søster er emsig"

"Min søster vil bestemme alt, når vi ses, og hun holder sig ikke tilbage for at ringe rundt og sladre om os andre. Skal jeg lukke ørene, eller kan jeg tillade mig at tale med hende om den dårlige stemning?" Læs brevet til Nikoline Werdelin her.

Kære Nikoline Werdelin

Jeg er en del af en søskendeflok bestående af tre søstre og en bror. Som børn var vi tæt knyttet, og båndet mellem os blev stærkere, da vi alt for tidligt mistede vores mor. Nu er vores far også for længst væk, og vi fire forsøger at holde sammen på familien, selv om vi hver især har travlt med ægtefæller, børn, børnebørn og job. 
 
 
Jeg er den ældste og har et godt forhold til min yngste lillesøster og vores lillebror, der er den sidste i flokken. Problemet er vores søster, der evig og altid skal sætte rav i den. Hun vil bestemme alt, når vi ses, og hun holder sig ikke tilbage for at ringe rundt og sladre om os andre, hvis der er sket et eller andet i familien. Samtidig er hun altid forurettet og hurtig til at kritisere. Min mand mener, at jeg bør ignorere hende, men jeg synes, at hun skaber dårlig stemning. Jeg ved, at det også irriterer min anden søster, mens vores bror slår det hen.
Hver sommer mødes vi en weekend i vores sommerhus, men jeg kan næsten ikke overskue at høre på hendes bebrejdelser en hel weekend. Samtidig vil jeg jo gerne holde fast i vores tradition. Skal jeg lukke ørene, eller kan jeg tillade mig at tale med hende på forhånd om den dårlige stemning?
Med venlig hilsen Ruth
 
LÆS OGSÅ: Hun dominerer det hele
 

Kære Ruth

Mit temperament ville være at tale med den søster, der laver ballade. Fortæl hende, hvad der sker med dig, når hun siger noget negativt eller kritiserer et medlem af familien. Vær forsigtig med at bruge tillægsord – altså kald hende ikke kritisk eller intrigant – men sig, hvad det gør ved dig, når hun er negativ. Spørg hende, hvad der skal til, for at hun kan deltage i weekenden med god og glad energi. 
Og se så, hvordan det går i år. Hvis det går helt tosset, må du invitere de andre næste år – og så må din sure søster (og hendes familie) vente med at komme med igen, til hun har fundet kammertonen. Tag dig ikke af, at hun ringer rundt og prøver at få nogen til at tage hendes parti. Hvis hun ikke er vant til åbne samtaler, er det måske den eneste strategi, hun kender.
 
KØB et abonnement på SØNDAG – lige nu kan du vælge imellem velkomstgaverne: 2 x Södahl sengesæt eller Clarins skønhedspleje
 
Samtidig med at du åbner for en samtale, kan du foreslå din søster, at I begge læser en af de mange gode, nyere bøger om familiekonflikter. I vil ikke have oplevet barndommen på samme måde, og I skal ikke rivalisere om jeres forskellige sandheder – bare lytte til hinanden. Den adfærd, din søster lægger for dagen, har ofte rod i fortiden – det kan være, der skal noget frisk luft ind i pulterkammeret.
Mange hilsner Nikoline 
 
Skriv til Nikoline Werdelin
Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til [email protected] 
Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.