Brev til Nikoline Werdelin - min mand vil styre mit liv
Nikolines brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Min mand vil styre mit liv

En ung kvinde beder i denne uge Nikoline Werdelin om hjælp til, hvordan hun skal tackle sin mand, der kontrollerer og styrer alting og ikke vil have, at hun tager en uddannelse.

Til brevkassen - Nikoline Werdelin

Min mand er ikke sød over for mig. Han kontrollerer alting og virker aldrig tilfreds, selv om jeg prøver at gøre det hele så godt som muligt. Da vi lærte hinanden at kende, syntes jeg, det var charmerende, at han for eksempel ville bestemme, hvad jeg skulle have på, men nu synes jeg, det styrer for meget.

Vi har været sammen i tre år og har en søn på 1 år. Da jeg blev gravid, mente jeg egentlig, vi skulle vente med at få børn, indtil jeg var færdig med mine studier. Men han var fyr og flamme, og det blev jeg nok også påvirket af, og så fik vi vores lille dreng, som jeg selvfølgelig elsker over alt på jorden.

Jeg vil gerne begynde at læse igen – men min mand synes nu, at jeg skal droppe helt ud af studiet og blive hjemmegående med vores søn. Han tjener penge nok til, at vi kan klare det økonomisk, men jeg ville gerne have en uddannelse med sigte på at få et arbejde senere. Det er ved at komme lidt ud af kontrol, og jeg er bange for helt at miste følingen både med livet i ”den virkelige verden” og med mig selv, hvis jeg bliver hjemmegående. På den anden side vil jeg gerne familielivet. Bare min mand kunne lade være med at styre så meget. Har du nogle gode råd om det her?

Hilsen, Den splittede

 

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Min mand driver mig til vanvid

Kære Den splittede

Ja, det har jeg: Hold godt fast i din søn og se at få den uddannelse! Stil nogle fornuftige krav til din mand, der gør det muligt. Det er jo helt oldnordisk og meget betænkeligt, at han kræver, at en så ung kvinde skal gå hjemme. Det kunne være en smuk tanke, hvis det var dit eget ønske, og du havde en uddannelse – men på denne måde risikerer du to ting: at blive fuldkommen afhængig af din mand økonomisk og at blive hægtet af arbejdsmarkedet. Hvis du en dag skal stå på egne ben, vil du være henvist til hårdt, ufaglært arbejde.

Denne konflikt må du tage. Hvis du er bange for din mand, skal du skynde dig at opsøge Brunhilde eller Mødrehjælpen, der både kan tale med dig om din situation, og som rådgiver kvinder i forhold til uddannelse og børn.

KØB et abonnement på SØNDAG – lige nu kan du vælge imellem velkomstgaverne: 2 x Södahl sengesæt eller Clarins skønhedspleje

At din mand vil bestemme, hvad du har på, tyder lidt i retning af psykisk vold. Du må sætte grænser for ham, og bliver du truet, skal du flytte og søge hjælp med det samme! Hvis det kommer så vidt, skal du stille to betingelser for at flytte hjem igen: at din mand går i behandling, og at I går sammen i parterapi.

Det er i disse år, du skal kæmpe for at være her på jorden i din egen ret – for hver eneste dag, du finder dig i at blive psykisk eller fysisk domineret, bliver det sværere for dig at genopbygge dit og din søns liv.

I håb om kvindemod og styrke, Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Kan jeg forlade min syge mand? 

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til [email protected]