https://imgix.femina.dk/media/386d877fd8734d4aa1c993b5547a041e.jpg
Selvudvikling

Kom hel igennem skilsmissen

24. maj 2011
af Rikke Hast
Foto: Marianne Leth og Line Thit Klein
Ingen bliver skilt for sjov, og de færreste ved, hvad en skilsmisse indebærer, før de selv står midt i den. Vi har spurgt eksperterne om, hvad man bør være opmærksom på i forbindelse med ægteskab og skilsmisse. Her får du gode råd fra advokaten, den økonomiske rådgiver og psykoterapeuten.

Ingen bliver skilt for sjov, og de færreste ved, hvad en skilsmisse indebærer, før de selv står midt i den. Vi har spurgt eksperterne om, hvad man bør være opmærksom på i forbindelse med ægteskab og skilsmisse. Her får du gode råd fra advokaten, den økonomiske rådgiver og psykoterapeuten.

I denne uges SØNDAG får du psykoterapeutens egen skilsmissehistorie, ligesom du kan læse om hvordan fraskilte Charlotte Allentoft Bøie forholder sig til eksperternes råd, set i bagklogskabens skarpe lys.

Advokat Kirsten Reimers-Lunds gode råd:

FØR separation eller skilsmisse

Sæt jer ind i, hvilke regler der egentlig gælder, og hvordan sagsbehandlingen i statsforvaltningen og ved domstolene foregår, så er I bedre rustet til at gennemføre skilsmissen og kan måske undgå en del ødelæggende mistro mellem jer.

Husk at uanset at et ægteskab opløses, så består et forældreskab, og man fortsætter med at have børn og eventuelle børnebørn sammen.

Husk at det at flytte fra hinanden ikke er separation i juridisk forstand. For at være separeret i juridisk betydning skal man have fået en seperationsbevilling eller en separationsdom.

Der er ingen betingelser for, at man kan blive separeret. Hvis den ene ønsker separation, kan den anden ikke modsætte sig dette, men kan dog kun blivet »tvunget« til at blive separereret gennem en retssag, så separation gives ved dom.

I modsætning til separation skal der være en grund til at blive skilt, parterne eller en af dem må selv tage skridt til en skilsmisse - det sker ikke automatisk efter separation.

Kan man blive enige om selve separationen og/eller skilsmissen, kan man blive separeret ved en bevilling gennem statsforvaltningen, ellers må sagen afgøres i retten.

Læs evt. mere i Kirsten Reimers-Lunds bog »Jeg skal skilles«, udgivet på Nyt Juridisk Forlag.

Økonomisk rådgiver Lone Eriksens gode råd

6 råd til dig, der skal skilles

1. Det kan i nogle tilfælde være en idé at adskille jeres økonomi og få hver jeres løn- og budgetkonto. Ligesom det kan være en idé at få hver jeres bankrådgiver og netbank.

2. Har I børn, kan det være en idé at oprette en fælleskonto til børnenes udgifter. På den konto kan I hver måned indbetale det beløb, I er enige om, skal gå til børnene. Børnepengene kan gå ind på denne konto, og udgifter til f.eks. institutioner kan trækkes herfra. I kan også spare op til konfirmationer, lejrskoler og studenterfester på denne konto.

3. Læg eventuelt et budget over jeres faste fælles udgifter og aftal, hvordan I fordeler udgifterne.

4. Undersøg, hvad I har af aktiver: hus, bil, sommerhus, værdipapirer osv., og hvad de er værd.

5. Undersøg, hvad I har af passiver: kreditforeningslån, banklån, familielån, kassekrediter osv.

6. Få styr på dine forsikringer. Tjek dine dækninger og sørg for, at børnene stadig er godt forsikrede. Overvej, hvem der skal være begunstiget.

Psykoterapeut Christina Coptys gode råd:

Find en ordentlig platform for kommunikationen med den anden part. Det kan være svært, når man er såret, men det er yderst vigtigt, ikke mindst for et fremtidigt samarbejde, hvis der er børn involveret.

Værn om dit privatliv. Når man bliver skilt, bliver man allemandseje. Andre kan finde på at kommentere din skilsmisse på en måde, der kan føles meget intimiderende. Pludselig synes de måske, det er o.k. at spørge ind til meget private ting som jeres sexliv, og så gælder det om ikke at krænge ud med noget, du måske senere vil fortryde, du har fortalt.

Har I børn, så husk at styre din vrede og fortvivlelse, når du er sammen med dem. Børn bliver ofte taget som gidsel i en skilsmisse af forældre, og det kan skade dem rigtig meget. De er jo som udgangspunkt loyale over for begge forældre. Her handler det om at være voksen og at tage ansvar, selv om man er ked af det og så måske tænke: »Nu klarer jeg mig lige igennem til i aften, når ungerne er gået i seng, og så lader jeg tårerne få frit løb«. Det er svært, men det kan lade sig gøre.

Lad være med at anbringe dig selv i en offerrolle. Tag ansvaret for det, du har ansvaret for, og undlad konstant at give den anden part skylden for alt muligt. Det er noget, man bl.a. arbejder med i parterapi, hvor parterne ofte sidder og fører krig på skyld og opremser alle mulige små og store forseelser. Men det er faktisk noget, man kan arbejde med, når blot man bliver opmærksom på mønstret.

Læs evt. mere på www.skilsmisseterapi.dk

Læs også