Smukke Edinburgh med byens gamle huse, folder og traditioner.
Rejser

Edinburgh: Tag på skotskternet weekend

2. januar 2017
af Karna Bunk-Jensen
foto: Karna Bunk-Jensen & Visitbritain.com
Edinburgh har en rig historie. Byens gader bærer på fortællinger, madoplevelser og der er ofte festligheder. Kom med redaktionen til Edinburgh.

Redaktionen har været på weekendtur til skønne Skotland.

Sådan kommer du til Edinburgh

Til en weekendtur har Edinburgh den perfekte størrelse og rejseafstand. Flyveturen tager kun 2 timer, men på grund af tidsforskellen på 1 time, har turen ifølge uret varede 60 minutter.

Der er direkte flyvninger fra Danmark til Edinburgh Lufthavn, efter ankomsten til Edinburgh kan du tage sporvogn, bus eller taxa til byens centrum. Vi anbefaler bussen, den tager 30 minutter og koster 3,5 pund.

Byen, der inspireret Harry Potter-universet

Oplev Harry Potter-universet I Edinburgh
Foto: Shutterstock

Det er ikke svært at se, hvad der inspirerede forfatteren J.K. Rowling til hendes bøger om troldmandslærlingen Harry Potter, for selv under skydækket er der noget magisk ved denne gamle by.

I skyggen af Edinburgh Castle, finder du Greyfriars Kirkyard. Denne gotiske kirkegård rummer hemmeligheder for dem, der kigger nærmere. Blandt gravstenene kan du finde hviskende ekkoer fra Harry Potter-universet. Det siges, at J. K Rowling blev inspireret til navnene på hendes elskede karakterer under fortryllende spadsereture her. En magisk oplevelse venter!

The Fudge House of Edinburgh

Hjemmelavede lokal fudge I Edinburgh
Foto: Shutterstock

– Bare ét stykke mere.

Skyerne bliver hængende, så jeg søger ly hos The Fudge House, hvor Ray Fordyce netop skal til at koge en ny portion af den populære peanutbutter-fudge. Butikken laver omkring 50 forskellige smagsvarianter, men fælles for dem alle er, at der skal masser af sirup, sukker og fløde i, forklarer Ray, der rører i kobberkedlen med en grydeske på størrelse med en pagaj.

Egentlig er fudge en amerikansk opfindelse, men i 1800-tallet fik skotterne smag for den bløde karamel, som for eksempel fås med smag af julekage til jul.

– I skandinaver spørger altid efter lakridsfudge, konstaterer Ray så med en misbilligende hovedrysten. Han vælter rutineret den kogende karamelmasse ud på et bord, hvor den hurtigt begynder at størkne og tage form.

Kort efter er den klar til at blive skåret ud, så jeg og butikkens øvrige nysgerrige besøgende kan smage den helt nye peanutbutter-fudge, helt frisk og lun fra fadet. Jeg hapser en blød luns og må tilstå, at den der vindtørre mørtel, som supermarkeder herhjemme kalder fudge, ikke tåler sammenligning med den, som skotterne laver.

Smag på Edinburgh

Edinburgh byder på mange kulinariske specialiteter. Her er nogle af de mest kendte og elskede:

Du har måske hørt om "Haggis", det er Skotlands mest berømte ret, som består af en pølse lavet af fårets hjerte, lever og lunger, som er hakket og kogt med løg, krydderier og bouillon. Alle lokale pubs og morgenmadscaféer har haggis på menuen.

I vintermånederne er "Cullen Skink" en populær ret, det er en lækker suppe lavet af røget hellefisk, kartofler og løg. Denne skotske specialitet er rig og cremet.

Dine bedsteforældre har måske introduceret dig til "Shortbread", som er en klassisk skotsk småkage. Den er sprød og rig på smør og ofte formet som retankler eller trekanter.

Prøv disse skotske specialiteter, mens du er af sted.

Besøg Edinburgh’s Farmers Market

Farmers Market I Edingburgh, hvor man kan købe lokale lækkerier.
Foto: Shutterstock

Man kan jo ikke leve af søde sager alene (men herligt at forsøge), så jeg lægger vejen forbi Edinburgh Farmers’ Market, landets største madmarked.

Med Edinburgh Castle som baggrund stiller folk fra oplandets gårde hver lørdag op med boder, hvorfra de sælger tærter, oste og traditionelle skotske retter med laks og lam. Alt det bedste fra de skotske floder og agre, hvor dyrene svømmer, går og

– Vi laver ost, tærte, og lemon curd, forsætter hun. Brendas slægt går langt tilbage, og hendes opskrifter er gået i arv, ligesom de traditionelle metoder, der stadig anvendes på hendes gård, fortæller Brenda Leddy.

Brenda rækker mig et stykke border tart, en traditionel tærte fra den skotsk-engelske grænse, og jeg vover ikke at afslå, selv om jeg er fuldstændig proppet. Brenda er blot en af mange her, som er ekstraordinært stolte af den skotske madtradition, og da jeg har været forbi alle boderne, er jeg blevet tilbudt enhver tænkelig skotsk specialitet.

Men trods de mange traditioner skyder en ny generation ”madører” op i Edinburgh, og de insisterer på at gøre tingene lidt anderledes. Her på The Farmers’ Market betyder

det, at jeg nu kan købe en kop kaffe fra et af byens mikroristerier eller prøve noget så selvmodsigende som en vegetarisk udgave af den skotske nationalret, haggis.

– Den er god nok, siger fyren, som bemander boden, og griner, da han ser mit ansigtsudtryk. Han er vist vant til de løftede øjenbryn.

Bærer mændene stadig kilt?

Mænd, der bærer kilt og spiller på sækkepipe.
Foto: Shutterstock

Svaret er ja.

I Skotland bærer nogle mænd stadig kilt, især ved formelle begivenheder, bryllupper og kulturelle ceremonier. Kilten er en vigtig del af den skotske kulturarv og er blevet båret gennem flere århundreder.

St. Giles’ Cathedral er et imponerende syn, der ligger midt på den historiske The Royal Mile, som ender ved slottet, og hele tre bryllupper har forvandlet gaden til et virvar af kiltklædte mænd og kvinder iført opsigtsvækkende hattemode.

Lyden af sækkepiber

Helt frem til bryllup nummer fire tror jeg fejlagtigt, at sækkepiberne mest er til for turisternes skyld. Jeg bliver klogere, da tonerne fra en sækkepibe fylder slotsgården, netop som jeg er i gang med at beundre de skotske kronjuveler på Edinburgh Castle.

Akkompagneret af en sækkepibespiller er bruden på vej ind til slotskapellet, og fordelen er åbenbar: Ingen i miles omkreds kan undgå at opdage hende.

Hvordan er vejret i Edinburgh?

Edinburgh Castle på en gråvejrsdag
Foto: Shutterstock

Storbritannien har aldrig været berømt for sit gode vejr, der er en grund til, at de skotske højlandsfår klæder sig i den tykkeste uld, og det er hyggeligt at gøre dem kunsten efter med sweater, halstørklæde og hue.

Bliver vejret for gråt, kan man også putte sig på byens charmerende pubber, men når solen titter frem en sjælden gang, er der intet som en spadseretur i Princes Street Gardens, der er et af de bedste steder at se solnedgangen over slottet og byens tage. Byen bades i et varmt, gyldent skær, som får den skotske hovedstad til at virke fuldkommen magisk.

Gode tips til Edinburgh

  • Kingsway Guesthouse er en af Storbritanniens venligste bed & breakfasts.
  • Det 5-stjernede The Scotsman er indrettet i en historisk bygning, hvor Edinburghs avis havde til huse.
  • Book en Fudge Making Experience for 2 personer eller flere hos Fudge Kitchen.
  • Farmers’ Market hver lørdag fra 9 til 14 på Castle Terrace.
  • Sørg for godt fodtøj: Gaderne er belagt af brosten og våde efter flere dages regn. Derfor anbefaler vi gode, solide og vandtætte sko samt en regnfrakke.

Læs også