Rejser

Romantiske Paris

Byernes By er om nogen forbundet med romantik, mode, god mad og masser af charme. Især om foråret er Paris ikke til at stå for – det er lunt og smukt, og der er endnu ikke så mange turister som senere på sommeren.

SHOPPING

Labert lagersalg
Ca. 35 minutters kørsel fra Paris kan du shoppe i outletlandsbyen La Vallée Village, hvor kendte mærker som Burberry, Armani, D&G, Jimmi Choo, Kenzo, Mandarina Duck, Polo/Ralph Lauren, det franske mærke Agnés B og mange andre har butikker. Der kører bus tre gange om ugen hhv. tirsdag, torsdag og søndag fra Cityramas kontor, Place des Pyramides, kl. 10.15 og retur kl. 16.00 indtil april. Herefter køres der dagligt. Bestil plads senest dagen før på tlf. +33 144556000 og se hvilke butikker der er på www.lavalleevillage.com

FERIETIPS

Tag cyklen
I dag er der 371 km cykelstier i Paris og 1.500 steder, hvor du kan leje cykler. Den første halve time er gratis og derefter koster det en euro pr. halve time.

Kom omkring
Naturligvis kan du tage en taxi, men metroen er hurtig, når trafikken er tæt. Den har 16 linjer med hvert sit nummer, forskellige farver og navn på start- og endestationen. Forbered dig på www.ratp.fr, hvis du vil lægge nøje planer hjemmefra.

Transportfordele...
...får du med et Paris Visite Card til 1,2,3 eller 5 dage, som omfatter kørsel med metro, bus og diverse tog. Rækker også så langt som til Versaille og Orly-lufthavnen. Se www.parisvisite.fr

Rabatbilletter
Billetter til aftenens forestilling eller koncert kan købes i de såkaldte Kioskes, der ligger på 15, place de la Madeleine, Esplanade de la Tour-Montparnasse og Place des Ternes. De to sidstnævnte har åbent tirsdag til lørdag kl. 12.30-19.45 og søndag fra kl. 12.30-16.

Find rundt
Paris er administrativt inddelt i 20 arrondissementer, pariserne siger kun nummeret 1., 2. o.s.v. De fleste store seværdigheder ligger centralt i 1. og 2. Arrondissementerne er igen opdelt i kvarterer, de såkaldte faubourgs, som engang var en slags sogne og fik navn efter kirken eller et stort bygningsværk, f.eks.
St-Germain-de Prés og Opéra.

Info før rejsen
www.parisinfo.com, byens turistwebside, www.franceguide.com, der har en dansk del, på Det Franske Turistkontor, tlf. 33 11 20 48, hvor du også kan hente brochurer, samt i diverse guidebøger om Paris.

Gratis på museum
Paris' egne museer har gratis adgang.

Overkommelig shopping

Les Halles (Hallerne) og det jødiske kvarter, Marais, er kendt for et virkelig blandet udvalg til overkommelige priser. Især sidstnævnte har også mange antikvitetsbutikker og butikker med kunsthåndværk, hvis det har din interesse. Og så er der jo stormagasinerne, når priserne skal være menneskelige og naturligvis de mange butikker, du ikke kan undgå at møde på din vej rundt i byen.

De store magasiner

Forretningerne er forskellige fra kvarter til kvarter. Seinens højre bred præges af luksus og finanser. Venstre bred er mere kulturelt orienteret, og her ligger kunstnercafeerne tæt. På højre bred ligger de brede boulevarder, stormagasinerne og design-butikkerne.
Boulevard Haussmann er gaden med de største stormagasiner, Rue Fauberg St-Denis designer-paradiset og Avenue Montaigne gaden med overrumplende flotte juveler-, tøj- og skobutikker.
Stormagasinerne er ikke til at komme udenom. Printemps Haussmann, populært kaldet Printemps, er det største. BHV på 53-64, Rue de Rivoli, BHV står for Bazar de l'Hotel de Ville, er et stormagasin med en kælder, der disker op med basarstemning blandt køkkengrej, isenkram og dimser. Hvis du er vinkender eller kender én, som skal have en gave, så finder du den med garanti dernede.
Lafayette er et andet populært stormagasin, som du måske kender fra andre franske byer, og i Paris har Lafayette Gourmet de lækreste delikatesser - der sandelig også er gave-egnede. Og skulle du selv være sulten, så snup noget i spisebaren, som nok kan stoppe mavens rumlen.

Paris' overdækkede gader

I slutningen af 1700-tallet lejede hertugen af Orleans en bid af sit palæ og dets have ud til butikker, cafeer og teatre, og den første overdækkede passage var skabt. Nogen synes, det var uhørt, men de fleste fra mange samfundslag bifaldt ideen og gjorde stedet til en succes.
Op gennem 1800-tallet kom der flere til, og engang var der hundrede, men i dag er der ca. en snes. Ikke desto mindre er de overdækkede gader, der rangerer som hebholdsvis gallerier og passager, værd at finde vej til.
De prægtigste gallerier ligger tæt ved Palais Royal og rummer modebutikker, kunstgallerier og gamle bogbutikker. Andre har udviklet sig til temaarkader med f.eks. legetøj, etniske butikker, design o.a.
Du kan begynde centralt i 1. arrondissement med det fine Galerie Véro-Dodat,
Rue Croix-des-Petits-Champs/Rue Jean-Jacques-Rousseau, gå gennem Arcades du Palais Royal og videre til de overdækkede i 2. arrondissement med Galerie Vivienne-Galerie Colbert,
Rue des Petits-Champs/Rue Vivienne, Passage des Panoramas, Boulevard Montmartre/Rue Saint-Marc, Passage Choiseul, Rue Saint-Augustin/Rue des Petits-Champs, Passage du Grand-Cerf, Place Goldoni/Rue Saint-Denis og Passage des Princes, Boulevard des Italiens/Rue Richelieu, hvor de to sidste er eksempler på tema-passager.
I 9. arrondissement er det værd at besøge Passage Jouffroy, Rue de la Grange-Batelière/Boulevard Montmartre og Passage Verdeau, Rue du Faubourg-Montmartre/Rue de la Grange-Batelière og i 10. Passage Brady, Rue du Faubourg-Saint-Denis/Rue du Faubourg-Saint-Martin.

Hent en shoppingguide

www.parisinfo.com kan du hente en helt ny shoppingguide for 2009, der også rummer forslag til restauranter og den slags. Men i shoppingdelen er butikkerne inddelt i type-temaer, så du kan vælge din tøj-stil og finde vej til de butikker, der repræsenterer den. Vælg f.eks. den klassiske, den trendy, den kreative eller en af de andre. En virkelig god følgesvend, hvis du vil gå målrettet til værks.

SPISESTEDERUd at spise

Alle områder har deres gode spisesteder i alle prisklasser. Så det er altså bare at vælge. Men når du skal det, er det rigtig godt at kende typerne af spisesteder, for de giver et vink om prisniveauet.
En bistro er som regel et lille sted, hvor der serveres enkel mad til overkommelige priser. Brasseriet er større og serverer mad med hjertet og er et virkelig godt sted at teste den gode franske mad lavet med gode råvarer. Her er mange gode kokke. Og så er der naturligvis restauranterne med de ofte hvide duge og kokke, der ofte bærer den franske gastronomi videre og videre.
Så undersøg, hvad der er i din nærhed, frem for at rejse gennem den halve by med mindre du brænder for noget ganske specielt.
Vi anbefaler gerne Pierre Gagnaire på 6 Rue Balzac tæt ved Champs Elysées, hvis du ikke er bleg for at lade en aften løbe op i 1.500 kr. pr. person. Restauranten er på listen over verdens 50 bedste restauranter. Man kan også spise frokost der. www.pierre-gagnaire.com, tlf. +33 158361250.
L'Avant Gout er en trendy bistro med udsøgt mad til fornuftige priser, som du finder på 26, Rue Bobillot, tlf. +33 53802400.
Og så har Paris mange nordafrikanske restauranter, hvis du vil spise andet end fransk. Prøv Founti Agadir med marokkansk mad på 117 Rue Monge, tlf. +33 143378510, www.founriaigadir.com
Vil du finde noget helt fjerde sted, så brug oversigten på www.parisinfo.com

KVINDETIPS

Sikkerhed
Transporter dine penge, kamera o.lign. så uærlige sjæle ikke kan få fingre i dem i gade- og trafikmylderet. Pas i særlig grad på i metroen og andre steder, hvor du står tæt. Rygsække er behagelige, men uhensigtsmæssige. En taske med skrårem er bedre.

Tøj- og skostørrelser
Dametøj er to numre større i Frankrig - en fransk str. 40 er en dansk 38. Herretøjet er til gengæld 10 numre mindre, hvilket vil sige at en fransk str. 36 er en dansk 46. Skjorter og sko har samme størrelser.

Værd at pakke
Fodtøj, du går godt og længe i, samt overtøj, der matcher vejrudsigten. Se www.dmi.dk Sørg for, at der er plads i kufferten til gode indkøb, du kan f.eks. medbringe en ekstra kuffert, som kan flyve nedpakket inden i en større.

Museernes åbningstid
De fleste museer har lukket mandag eller tirsdag og længe åbent en aften om ugen. Paris museum pas, der koster fra 225 kr. for to dage, kan måske være en fordel for dig, hvis du skal besøge mange. Kan købes på de deltagende museer. Se www.parisinfo.com Byens egne museer har gratis adgang.

Info på stedet
400 trådløse terminaler informerer dig om nærmeste turistinformation eller seværdighed via din trådløse computer eller mobiltelefon. www.paris.fr har flere oplysninger.

Besøg Versailles
Har du tid, og elsker du renæssancen, så tag et smut ud af byen og besøg Louis 14.s fantastiske slot, Versailles, som blev bygget i det 17. århundrede. Det er blevet renoveret for nyligt, så et gensyn vil måske også være en fornøjelse, ligesom haverne, der er begyndt at folde sig ud.

Åbningstider
De generelle åbningstider er kl. 9-19 mandag til lørdag. Mindre butikker lukker måske mellem kl. 12-14 om mandagen. Til gengæld har mange stormagasiner længe åbent til 21 en aften om ugen.Kendte parisercafeer

Parisercafeen er blevet kopieret verden over, og i Paris ligger der en cafe på hvert gadehjørne - og midt imellem - så der er aldrig langt, når fødderne trænger til hvile, og maven til mad og drikke. I den dyre ende finder du Cafe de Flore, 172 Boulevard Saint-Germain des Prét, der har eksisteret siden 1890 og er en af de gamle litterære cafeer, hvor Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre kom for at holde varmen og skrive, når det blev for koldt i lejligheden til at sidde stille og skrive. I dag søges cafeen mere af modeskabere end af intellektuelle, lever på renoméet, men er et hyggeligt sted at sidde udendørs og kigge på de smarte parisere, der går forbi - kvarteret er jo der, hvor de dyre butikker ligger.

OVERNATNINGHer bor du godt

Paris har om nogen by hoteller af alle slags, i alle størrelser og prisklasser. Et af de ældste og mest eksklusive er Hôtel de Crillon, som vender ud mod den skønne Place de la Concorde. Her kan du bo side om side med kongelige, rige udlændinge, diplomater og filmstjerner. www.crillon.com, 10 Place de la Concorde, tlf. +33 144711500.
Så er priserne trods alt mere overkommelige på et af byens hippe hoteller, Hôtel Costes på 239 Rue Saint-Honoré og tæt på nogle af byens lækreste butikker. www.hotelcostes.com Men det er jo også ganske udmærket at bo mere basalt, og det kan du så udmærket gøre på Hôtel El Dorado, som alligevel er en oplevelse. Ejeren Anna Gratacos har indrettet alle 40 værelser individuelt med alt fra loppemarkedsfund til afrikanske stoffer, og så har hotellet på 18 Rue des Dame en glimrende Bistro des Dames. www.eldoradohotel.fr, tlf. +33 145223521.
Vil du gerne bo i Marais-kvarteret, så overvej et af de tre Mije Hostels, www.mije.com, tlf. +33 142742345, eller søgemulighederne på www.hotels.com og www.hotel-paris-bookings.com

LINKS

dk.franceguide.com
www.parisinfo.com
www.paris.fr
www.rejsefeber.dk
www.sas.dk
www.fdm-travel.dk
www.mytraveltango.dk
www.momondo.com
www.dsb.dk
www.hotels.com
www.dmi.dk
www.handitours.dk
www.airfrance.dk
www.lavalleevillage.com
www.hotel-paris-bookings.com
www.ratp.fr
www.parisvisite.fr
www.riisrejser.dk
www.65-ferie.dk

Læs mere om: