Fra Mgarr på Gozo sejler færgerne til Malta.
Rejser

Gozo - her leves livet tilbagelænet

I Middelhavet mellem Sicilien og Nordafrika ligger Maltas lillesøster Gozo. En ø, der i høj grad har sin egen afslappede sjæl. Her er honninggyldne landsbyer med hver deres imponerende barokkirke, fortryllende badebugter og et hav så akvamarinblåt, at man tror, det er løgn. I forårsmånederne forvandles øen med de blide bakker til ét frodigt blomstertæppe.

Lokale familier, turister, fiskere. Børn og pensionister.

Alle samles på Gleneagles efter en hed, solmættet søndag.

Fiskerne drikker øl, turisterne gin-tonic, børnene Kinnie, der er Maltas svar på cola.

Og alle nyder udsigten over havnen, hvor de farvestrålende fiskebåde, luzzo'erne, ligger tæt, mens færgerne sejler i evig rutefart mellem Gozo og Malta.

Jeg er kommet på Maltas lillesøster-ø Gozo gennem flere end 20 år og kan aldrig blive træt af baren på bakken i havnebyen Mgarr.

Både fordi det er de maltesiske øers »best bar with a view« (bedste bar med den bedste udsigt). Og fordi ejeren, Tony Grech, altid flækker i et stort smil, når jeg træder ind ad døren lige efter at være ankommet med færgen.

De bedste kvindetips:

 • Malta er strengt katolsk, så husk at være »tækkeligt klædt på«, når du skal ind i en kirke. Ingen bare skuldre her.

 • Som kvinde kan du sagtens rejse alene til Gozo. Du føler dig altid tryg, også om aftenen.

 • Det er ikke tilladt for kvinder at sole og bade topløs.

 • I sommermånederne kan irriterende myg være et problem. Så husk evt. myggenet og køb altid myggespray lokalt. Det er stærkere og mere effektivt, end de midler, vi kan få herhjemme.

 • Bader du fra klipper, skal du holde øje med søpindsvin. Træd ikke på dem, piggene er umulige at få ud. Søg altid læge, hvis du træder på et.

 • I perioder kan der være små, gennemsigtige brandmænd, jellyfish. De ligner vores vandmænd, men har op mod en meter lange, usynlige tråde, som brænder forbandet. Sms-service mellem juni og september med info om, hvilke badebugter, der ikke er plaget af jellyfish. www. jellyfishmalta.comog nogle årtier frem.

Maltas modsætning

Gozo ligger bare 25 minutters sejlads nordvest for hovedøen Malta og er på mange måder dens modsætning. Alene fordi den kun er en tredjedel så stor.

Hvor Malta har godt 1.400 indbyggere pr. kvadratkilometer har Gozo omkring 400. Så her er langt mere fredeligt. Som Malta for 30-40 år siden, siges det.

Faktum er i hvert fald, at Gozo har attraktioner som svarer til Maltas. Blot i mere kompakt, overskuelig målestok.

Her er historie ældre end pyramiderne: Ggantija Templet , der er på UNESCOs verdensarveliste. Og et prægtigt tykmuret citadel i hovedbyen Victoria.

Fæstningsværket, som vi ser det i dag, er bygget af Johanitterridderne, der herskede på øerne fra 1530 til 1798.

Imødekommende indbyggere på Gozo

Men Gozos egentlige attraktion ligger i den altid imødekommende befolkning og tilbagelænede livsstil.

I småbyerne med en egen, honninggylden charme. Og i badebugterrne for enden af smalle skærveveje.

Landskabet er de karakteristiske bløde bakker, der ser ud, som havde en kæmpe trykket dem flade på toppen.

Fra juli til september virker øen temmelig gold og karsk - farverne går fra støvet kalkstensgul til lys hø som knastørt græs. Men forår og efterår, når regnen er faldet, forvandles Gozo til bølgende blomstertæpper. Markerne er røde og gule af kløver.

Og fra januar til april har kyststrækningerne store pletter af rosa, hvor klyngevis af sjældne orkideer blomstrer om kap.

I juni følger prægtige puder af lilla Middelhavstimian i fuldt flor. På terrassemarkerne dyrkes salat og kål, senere følger tomater, vandmeloner og græskar. Det er ikke for ingenting, Gozo også kaldes Maltas spisekammer.

Vidunderlig vandring

Hvis du kan lide at gå tur, er forårsmånederne ideelle. Landskabet er gennemskåret af små veje og stier, der er perfekte til vandreture.

F.eks. i Dwejra Heritage Park på vestsiden. Her står den prægtige klippeformation Azure Window som en anden triumfbue med det ene tykke ben i vandet.

Og lidt inde i landet er en enorm underjordisk hule engang i tidernes morgen faldet sammen og har skabt et næsten cirkelrundt bassin, omgivet af høje kalkstensklinter.

Inland Sea ved Dwejra på Gozo
Badebugten Inland Sea ved Dwejra

Inland Sea, som det kaldes, bruges af fiskere som beskyttet ankerplads, til at bade fra og som udgangspunkt for dykkerture.

Skønne badebugter på Gozo

Med 43 km kyststrækning har Gozo masser af andre skønne badebugter.

Mod syd er kysten præget af dramatiske klinter med smalle fjorde, mens den nordlige side af øen falder mere blidt mod kysten.

Gozitanerne er stolte af deres brede sandstrand, Ramla Bay, på nordkysten. Men ellers foregår badning oftest direkte fra klipperne.

Netop fordi de maltesiske øer ligger langt ude i Middelhavet, er havet noget af det reneste og mest klare.

Dykkere vil vide, at en sigtbarhed på 30 meter hører til de absolut sjældne. Men det er der på Gozo.

3 gode restauranter på Gozo:

 • Tatitas Restaurant, San Lawrenz
  Restauranten på kirkepladsen i den lille landsby aller længst mod vest er berømt for sine fisk og skaldyr. De leveres direkte fra fiskerne i Dwerabugten få kilometer væk. Der er også Malta-klassikere som kanin, fenek, på menuen. Spis udenfor og nyd udsigten til den prægtige barokkirke. Bestil bord på tlf. 21 56 64 82.

 • Sammy's, Mgarr
  Den lille restaurant under Gleneagles Bar er efter manges mening øens bedste fiskerestaurant. Sammy er selv køkkenchef og fremtryller sin berømte fiskesuppe, blæksprutte i rødvinssauce, eller blot en nygrillet »catch of the day«. Åben aften fra maj til oktober. Det er klogt at bestille bord, da terrassen hurtigt bliver fyldt op. Tlf. 21 56 07 21.

 • Ta' Karolina, Xlendi

  Café Ta Karolina i byen Xlendi på Gozo

  Hyggelig, familiedrevet restaurant ved kajkanten længst mod vest. Menukortet er typisk maltesisk med dagens friske fisk, pasta, salater, kød og hjemmelavet is på dessertsiden. Men alt er perfekt tilberedt, betjeningen sød og opmærksom. Og så får man value for money. Bord kan bestilles på tlf. 21 55 96 75

Så selv om du hverken har dykkercertifikat eller planer om at tage et, er det bare på med dykkermaske og svømmefødder. Stimerne af sølvskinnende fisk og det fantastiske liv under overfladen er det hele værd.

Bo på farmhouse

Omtrent midt på Gozo og kun 5 km fra havnebyen Mgarr ligger hovedbyen Victoria. Centrum i mere end én forstand. Her mødes alle veje, hvilket kan skabe køer og trafikkaos. Og her mødes lokale og turister for at købe ind, gå i biografen, i operaen, til lægen.

Hver formiddag er der marked på Pjazza Indipenza. Mest håndklæder, kniplingsduge, kasketter og souvenirs. Torvet er kranset af hyggelige cafeer og små butikker. Et besøg værd.

Selv om Victoria helt sikkert har sin charme, er det ikke her, man skal bo. Mest charmerende er at indlogere sig i et restaureret landhus, et farmhouse.

Mange af dem ligger i små landsbyer med uudtalelige navne som Qala, Zebbug, Kercem, Gharb eller San Lawrenz. Alle koncentreret omkring en prægtig barokkirke med en stor kirkeplads foran.

Plus en rød, ærkeengelsk telefonboks, som minder om de 160 år, Malta var underlagt englænderne.

Frisk brød og fåreost

Er du selvforsynende, kan det anbefales at gøre som de lokale: Besøg landsbyens lille altmulig-købmand tidligt på formiddagen og køb frisk blød fåreost, nok verdens bedste og mildeste. Gozitanerne spiser den med hestebønner.

Jeg har med stor succes brugt den som mozarella i selskab med solmodne gozotomater, stærk storbladet basilikum købt ved vejkanten og lokal olivenolie.

Der er to egentlige turistbyer på Gozo. Den mindste, Xlendi, ligger i bunden af en smal fjord på sydvestkysten, mens turistmetropolet Marsalforn ligger på nordkysten.

Ligesom Xlendi har den en fortid som fiskerlandsby, men de lave fiskerhuse er for længst fortrængt af hoteller og lejlighedskomplekser, fortrinsvis med engelske og tyske turister.

Set med danske solbriller har både havnepromenaden og de flade badeklipper dog stadig en pæn portion afslappet charme tilbage. Og kommer man tidligt forår, sent efterår eller om vinteren, virker byen nærmest mennesketom.


Gode hjemmesider om Gozo:

 • www.gozo.gov.mt - det officielle Gozo, som samtidig har masser af turistinformationer.
 • www.gozo.com - sitet, der fortæller om lokal biludlejning og alt, hvad man ellers har behov for at vide.
 • www.gozoweather.com - informationer om klima generelt og vejret de næste 5 dage.


3 fantastiske badebugter på Gozo:

 • Blue Lagoon, Comino
  Havet i lagunen er præcis så forførende akvamarinblåt som på det flotteste postkort fra Caribien.

  Men det kan også være overbefolket som et dansk friluftsbad en varm søndag. Så kom helst tidligt om morgenen, sent på eftermiddagen. Eller uden for sæsonen.

  Den Blå Lagune mellem Comino og den lillebitte Cominetto er et yndet udflugtsmål for turbåde fra Gozo og Malta. Turbåde fra havnen i Mgarr.

 • Mgarr ix-Xini, sydkysten
  Nok Gozos hyggeligste strand i bunden af en smal fjord med en stribe (groft) sand, flade klipper man kan sole på, fine snorkelmuligheder og en genial, meget basic fiskerestaurant. Ingen busforbindelse, med bil følges skiltene fra kirkepladsen i Xewkija.

 • San Blas Bay, nordkysten
  Gozos fineste lille badebugt, sjældent overbefolket, fordi turen hertil er lidt krævende. Først i bil gennem en frodig dal, og det sidste meget stejle stykke til fods gennem oliven- og citruslunde. I højsæsonen kan man leje liggestole og købe is og drikkevarer. Men man ved aldrig hvornår. Så tag selv vand med for en sikkerheds skyld. Følg skiltene fra Nadur. Ingen forbindelse med bus.
Ta' Pinu Basilika nær Gharb er Maltas
Vigtigste pilgrimsmål. Den er bestemt
Et besøg værd.
Læs mere om: