Mandelgave
Fritid

Mandelgave - tre gode forslag

Leder du efter årets mandelgave, og hører du til dem, der godt kan lide at læse, så kig med her.

Konkurrencen er slut. Her er navnene på vinderne: 

Karen-Inge fra Højbjerg

Hanne fra Kgs. Lyngby

Henriette fra Herfølge

Ulla fra Fredericia

Merete fra Aalborg

Britta fra Vejle

Jette fra Holbæk

Inge fra Rødekro

Susanne fra Søndersø

Gudrun fra Ikast

Hvis du kan lide at læse - noget sjovt, let og underfundigt - så er her tre gode forslag til årets mandelgave. Tre bøger, som alle i familien kan få glæde af - også dem, der ikke får mandelgaven. I bunden af artiklen kan du deltage i konkurrencen om 10 x "Jul på Borgen III" bøger. Mandelgave til de læselystne

FOLKETINGETS MANDELGAVE

Mandelgave

Hvordan holder politikerne egentlig jul? Hvilke traditioner har de, og hvad kan de bedst lide ved julen? Det får du bl.a. svar på i ”Jul på Borgen III”, der byder på 25 fortællinger om julen, skrevet af politikere, en chauffør og en sælger af Hus Forbi. Vi hører om jul i Grønland og på Færøerne, om at åbne julegaver for tidligt og at åbne imaginære julegaver (fordi kufferten med gaverne ikke er ankommet). Vi får at vide, hvorfor Jesper Langballe i familien fik øgenavnet ”Smadremanden”, og hvordan ”Nissetinget” fungerer, og vi er med, når Folketinget holder juletræsfest, og når vores udsendte holder jul i Helmanprovinsen. Og så får vi også lige et uopklaret mysterium. Det er herlig læsning, hvor man kommer tæt på politikerne og deres familier og tæt på julens budskab. Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, har skrevet forordet, og en del af overskuddet fra salget af bogen går til Hus Forbi. En mandelgave, der glæder mange.

DIV. POLITIKERE: ”Jul på Borgen III", 144 s., 149,95 kr.

Der er mandelgave - og så er der julegave. Se redaktionens anbefaling af bøger til under juletræet her:

JAHAT, SELFIE OG BURKINI

Mandelgave

Nu kan ”curlingforældrene” dyste mod ”bonusbørnene” om, hvornår det var, vi begyndte at sige ”like” og  ”chille”. Og i ”samtalekøkkenet” kan ”det grå guld” uddybe betydningen af ”rundkredspædagogik”, ”båtnakke” og at ”pimpe”. Seniorkonsulent i Dansk Sprognævn Jørgen Nørby Jensen beskriver i ”Nye danske ord med historie” 175 nyere ord og deres historie. Sæt venner og familie stævne og gæt ord og årstal, eller læn dig tilbage i sofaen, læs om ordene, og lad dig underholde. En underholdende mandelgave.

JØRGEN NØRBY JENSEN: ”Nye danske ord med historie”, 99 kr. Dansk Sprognævn

Du kan også vælge en af den svenske krimiforfatter Viveca Stens favoritkrimier til mandelgave

KAMPEN OM MANDELGAVEN

Mandelgave

Hvert år kæmpes der i de danske familier om at få mandlen juleaften. I nogle familier snyder man i forskellig grad – i andre skal det gå retfærdigt til, men uanset hvad man gør, ender det som regel i fred og fordragelighed. I ”Syv barske fortællinger om mandelgaven” er det knapt så idyllisk – her er mandlen nærmest en forbandelse. Vi får historien om pigen, der lærte ikke at tænke på sig selv, om søstrene, der blev misundelige på hinandens børn, om en dreng, der frivilligt lod sin morfar få mandelgaven hvert år, om en der ville lave om på sin nye families traditioner, om en forsøg på en forsonings-julemiddag og om et par, der flytter for at finde et nyt liv. Der en nogle underholdende historier, selv om de ikke ender godt som i et eventyr. Men helt barske er de nu heller ikke.

ERIK VALEUR: ”Syv barske fortællinger om mandelgaven”, 112 s., 100 kr.

Læs mere om:
jul