Kendte kvinder

Solsik blev mor i en sen alder: Jeg føler mig ikke gammel

– For mig har det kun været et plus, at jeg først blev mor som 41-årig. Jeg kender mig selv og har en masse livserfaringer, som jeg kan bruge, siger Solsik Schweitz.

Det var ikke planen!

I 2014 blev hun mor for første gang til sønnen Hugo, og graviditeten og fødslen forløb uden problemer. Nyheden om, at Solsik skulle være mor som 41-årig, er kun blevet mødt positivt i hendes omgangskreds. 

– Alle, jeg kender, har været super glade på mine vegne, og min mor og søster stortudede, da jeg fortalte, at jeg var gravid. Det var ellers ikke planen, at Solsik skulle fylde 40, før hun blev mor. 

– Da jeg var yngre, var jeg sikker på, at jeg ville have børn. Men da jeg var i slutningen af 30’erne og stadig ikke havde fundet manden i mit liv, begyndte jeg at spørge mig selv, om jeg overhovedet ville have børn. Og det var jeg meget usikker på, indtil jeg forelskede mig i Hugos far. 

Læs SØNDAGs tema om den eneste ene - og interviewet med præsten som mener at den eneste ene ikke findes!

De to streger lyste op

Solsik og Hugos far mødte hinanden på et kursus for et par år siden. De blev stormende forelskede, flyttede sammen og efter et par måneder blev Solsik pludselig gravid. 

– Da de to streger lyste op på graviditetstesten, var jeg ikke i tvivl om, at jeg inderst inde drømte om at blive mor. Al min tidligere tvivl blev gjort til skamme. Jeg var bare ovenud lykkelig og 110 procent mor fra den dag, jeg fik at vide, at Hugo lå inde i min mave. Og som Hugos far sagde: »Du har altid villet have børn, du har bare ikke vidst det«. Og det tror jeg, han havde ret i. 

Karen og Nanna har giftet sig med deres bedste veninde - hinanden! Læs SØNDAGs artikel om de to kvinder her

Drømmen, der brast

For Solsik har det at gå fra at være single til uventet at blive mor i en alder af 41 år været en fantastisk oplevelse. Men der har også været nogle svære bump på vejen. For forholdet mellem Solsik og Hugos far holdt ikke. Parret flyttede fra hinanden, kort tid efter at Hugo blev født, og Solsik er ved at vænne sig til at være alenemor.

– Det var ikke meningen, at jeg skulle blive enlig mor. Min drøm var at få en familie. Og jeg er lidt øv over, at det ikke holdt mellem os. Men det er sådan, det er. Nu fokuserer jeg på det positive, og der er også gode ting ved at være alene, fordi det er mig, der bestemmer og gør det med Hugo, som jeg synes er vigtigt.

Sådan ved du om dit ægteskab holder! - SØNDAG stiller de rigtige spørgsmål

Bare det at få et bad…

I mange år levede Solsik et liv, hvor hun kunne gøre, som hun havde lyst til og kun havde ansvar for sig selv. Siden hun i november 2014 blev mor, har hun på intet tidspunkt følt, at hun er ved at miste sin frihed. 

– Det passer mig fint, at det ikke længere er mine behov, der er i centrum. Og livet stopper jo ikke, fordi jeg har fået Hugo, selv om der er meget i hverdagen, jeg ikke bare kan gøre. Bare det at få et bad kan være svært at nå. Men når det så lykkes, er det en ekstra stor fornøjelse at stå under bruseren, siger hun.

Grænsen går ved 45!

Næste gang Solsik har fødselsdag, fylder hun 42 år. Men hun lader sig ikke skræmme af sin alder, da vi taler fremtid og flere børn. 

– Jeg føler mig overhovedet ikke gammel. Og hvis jeg finder en ny kæreste, kunne jeg godt overveje at få et barn mere. Jeg er jo stadig ung.

Solsik har dog en personlig grænse for, hvor gammel hun vil være, hvis hun skal være gravid igen. 

– Jeg tror, at min grænse går ved 45-årsalderen. Jeg vil gerne se mine børn vokse op og følge dem i så mange år som muligt.

– Risikoen for at blive syg stiger jo med alderen, og det er en forfærdelig tanke, hvis jeg ikke kan være der og passe på Hugo, mens han er barn. For han er jo blevet mit et og alt.