https://imgix.femina.dk/media/article/_b4p2793.jpg
Selvudvikling

Sissel Kyrkjebø: Jeg savner den danske hverdag

14. november 2016
Af Morten Buckhøj. Redigeret af Anne Bruhn Jørgensen
Foto: Christina Hauschildt.
Det var savnet til hjemlandet Norge, som i 2010 fik sangerinden Sissel Kyrkjebø til at rejse hjem efter mere end 20 år i Danmark. I dag bor hun fortsat i Norge med sine to halvvoksne døtre, men der er nu nogle ting, hun faktisk savner ved Danmark, erkender hun.

For seks år siden besluttede Sissel Kyrkjebø at vende hjem til Norge efter mere end 20 år i Danmark. Og seks år forinden den beslutning var hun blevet skilt fra sin mand, entertaineren Eddie Skoller, som er far til hendes to døtre, Ingrid og Sarah. Hensynet til pigerne vejede tungt efter skilsmissen. Sissel bosatte sig tæt ved Eddies hjem i Charlottenlund, så pigerne nemt kunne være begge steder, fortsætte i deres skole og vokse op sammen med deres venner. Sissel holdt også af Danmark, der var kommet grundigt ind under huden på hende, men på et tidspunkt blev det tid til at træffe en beslutning.

– Jeg var kommet til et punkt i mit liv, hvor jeg bare følte, at nu skulle jeg hjem. Jeg havde boet i Danmark i så mange år, men jeg er trods alt norsk. Jeg havde et behov for at vende hjem til den norske natur – selv om jeg elsker den danske – og jeg følte et behov for at vende tilbage til den kultur, jeg kom fra, også selv om jeg jo ikke flyttede tilbage til min hjemby, Bergen, men til Oslo. Livet har det jo med at gå i faser, og jeg var kommet til den fase i mit liv, hvor jeg skulle vende hjem, siger Sissel, der solgte sit hus i Danmark og flyttede hjem i 2010.

Birthe Kjær om sine korte forhold: Jeg burde have arbejdet noget mere med kærligheden

Lidt miljøskadede

Da Sissel besluttede at flytte tilbage til hjemlandet, tog hun samtidig sine to piger med sig. Den store pige, Ingrid, der i dag er 20 år, rejste med op med det samme, mens Sarah, 17 år, blev et år længere i Danmark, inden hun rejste med. Begge piger har siden været tilbage i Danmark for at gå et år i gymnasiet og tog så til Oslo for at gøre gymnasiet færdig der.

– Jeg er lykkelig over, at de er glade. De er naturligvis begge lidt miljøskadede af både deres far og mor, og jeg fornemmer, at de er fascinerede af den verden, deres forældre kommer fra, men hverken Eddie eller jeg skubber dem i nogen retning. De må vælge helt frit.

– Jeg tror, det hænger sammen med, at mine forældre lod mig træffe mine egne valg, og jeg har altid fået stor støtte hjemmefra. Og det har jeg haft lyst til at videreføre til mine egne børn.

Lærke Winther om sin skilsmisse: Det var det mest skræmmende

Åbne og varme mennesker

Men Sissel savner nu den danske mentalitet, fortæller hun. Også den danske måde at være på og den danske hverdag. Den er lidt anderledes end den norske, forklarer hun. Den er lidt anderledes end den norske.

– Vi nordmænd føler jo, at danskerne er lidt mere kontinentale. De er lidt mere laid back, uden at det bliver fuldt ud laid back som i ”mañana mañana”. Humoren og ironien er meget central i den danske kultur – det tog mig faktisk noget tid at vænne mig til den danske ironi – og så elsker danskerne at hygge.

– Nordmænd oplever danskerne som vældigt åbne og varme mennesker. Selv om jeg kan savne den danske mentalitet, er jeg også sådan en person, som forsøger at være vældigt meget der, hvor jeg nu er. Altså, da jeg var i Danmark, så var jeg HER, og jeg rejste ikke hele tiden til Norge, andet end når jeg skulle arbejde. Dengang var jeg her fuldt og helt, og i dag er jeg i Norge fuldt og helt.

I dag er mit hovedsæde og mit udgangspunkt Norge. Men det er dejligt at komme herned og bare føle, at nu er jeg lidt dansk igen, siger Sissel.

Helle Thorning-Schmidt: Jeg vil altid have base i Danmark

Læs også