Ina-Miriam Rosenbaum, skuespiller, fortæller om kærlighed på langdistance
Selvudvikling

Ina-Miriam Rosenbaum: Kærlighed er også godt på langdistance

16. oktober 2017
af Britta Bjerre
foto: Heidi Maxmiling
Skuespiller Ina-Miriam Rosenbaum elsker en mand, der bor i den anden ende af landet. Hun mødte ham, lige før hun fyldte 50. Nu er hun 58, og langdistance-forholdet holder endnu. Og i bedste velgående. Til gengæld har meget andet ændret sig i hendes liv på ingen tid.

Ina-Miriam Rosenbaum elsker en mand, der bor i den anden ende af landet. Det gør hun på ottende år. Og kærligheden er stadig stærk og lever i bedste velgående.

- Men ja, det er da bøvlet, siger hun, - og ja, vi bruger både tid og penge på at køre frem og tilbage mellem København, hvor jeg bor, og Aalborg, hvor min kæreste bor.

– Vi ville gerne bo sammen, men det kan ikke lade sig gøre. Det ved vi. Vi kender betingelserne. Vi kender præmissen. Og vi er faktisk rigtigt, rigtigt glade i det, vi har sammen. Og vi er også hamrende gode til at få det til at fungere.

Læs også: Dér står sgu manden i mit liv

Først krise, så kærlighed

Ina-Miriam mødte Michael, der er musiker, da hun spillede revy i Kolding. Der var ikke så meget at rafle om, da det skete. Dér sad han i orkestret. Dér kom hun. Og dét var kærlighed!

Hun var ellers midt i en hold-kæft-jeg-fylder-snart-50-krise. En krise, som også handlede om, at hun snart rundede 50 og stadig ikke havde fundet ”en livsledsager”.

- Jeg havde det sådan, at jeg ikke engang kunne sige det højt, at jeg snart fyldte 50. Jeg stod og sagde: ”Jeg bliver hal…hal…hal…” Jeg syntes, det var så forfærdeligt!

– Men så mødte jeg Michael, som hun siger.
Sagt med den underforståede mening, at i samme takt som kærligheden tog til, tog krisen af. Og kærligheden viste sig altså at være langtidsholdbar trods langdistancen imellem dem.

– Der kan godt gå uger nogle gange, hvor vi ikke ser hinanden. Den tid, hvor vi ikke er sammen, gør, at vi begge kan arbejde igennem. Men det har også en styrke, at man mødes efter to eller tre uger og bare GLÆDER sig til at se hinanden.

Skuespiller Sofie Stougaard: Kærlighed kan se ud på mange måder

Forældreløs og farmor

Mens der er stabilitet i kærlighedslivet, er der til gengæld meget andet, der har ændret sig i Ina-Miriams liv på ingen tid.

I juli for to år siden døde hendes far, entertaineren Simon Rosenbaum. To måneder senere kom en ny Rosenbaum til verden, og hun blev farmor for første gang, da hendes søn August blev far til en dreng. Og bare syv måneder efter døde også hendes mor.

- Jeg havde absolut ikke noget forhold til døden, før jeg mistede mine forældre. Døden var aldrig nogensinde et tema i min familie. Livet, ja, og de mål, man sætter sig i tilværelsen, men døden, nej.

Mistede rammen

– Dét at vores forældre døde med så kort mellemrum, gjorde det meget tydeligt, at vi mistede hele rammen om vores liv. Det er så dér, man siger: Skulle man rejse til Australien, eller hvad skal man? Jeg havde sådan lyst til, at der skulle ske noget radikalt i tilværelsen. Men da jeg var kommet igennem den fase, kunne jeg pludselig se, at rammen jo stadigvæk er der. Nu er jeg bare den, der er den. Det er mig, der udgør rammen om min lille familie og om den næste generation

Forfatter Katrine Engberg: Ordene var min fars gave til mig

Ikke spilde tiden

Ina-Miriam, der er den yngste af de to skuespillersøstre Pia og Ina-Miriam Rosenbaum, oplevede det stærkt ”at stå dér i spænd imellem fødsel og død”, som hun udtrykker det, og den oplevelse har haft en særlig indflydelse på det arbejde, hun er aktuel med for tiden.

– Det gik jo op for mig et eller andet sted undervejs, at jeg ikke kan spilde tiden så meget længere og ikke kan tænke så meget på at behage andre. Så mit ærinde er at tale højt denne gang.

Selv udviklet, selv produceret

Det er så netop det, hun gør igennem forestillingen ”Skattesagens Helte,” hvor hun har kastet sig ud i at lave satire på scenen om det, der sker i det politiske landskab. Det er en forestilling, hun selv har udviklet, selv har produceret og også selv spiller med i sammen med skuespillerkollegaerne Andreas Jebro og Søren Bang Jensen.

Stykket er skrevet af hendes gode ven og skuespillerkollega Kristian Halken i samarbejde med sangskriver Jens Korse (ham fra radiosatireprogrammet ”Selvsving”) og journalist Marie Louise Toksvig og er led i et større projekt, ”Projekt Glemmebogen”, der kommer til at bestå af tre forestillinger, der alle tager udgangspunkt i sager fra Christiansborg.

"Skattesagens Helte” spiller på Teater Grob i København i perioden 18.10.-2.11 og fortsætter til Svalegangen i Aarhus og flere steder frem til slutningen af november.

Læs også