GALLERI: Anne Laxholm

Kendte kvinder

Anne Laxholm: Jeg har haft kræft helt tæt ind på livet

Anne Laxholm er med til at samle ind til Kræftens Bekæmpelse og er en del af Knæk Cancer-kampagnen. Og det har sat tanker i gang hos den 62-årige danser og Vild med Dans-dommer

Kræft er den hyppigste dødsårsag blandt danskere under 65 år, og hver dag får 90 danskere konstateret kræft. Kun halvdelen overlever.

Det er barske tal, og det er blandt andet disse tal der har fået Vild med Dans-dommeren Anne Laxholm til at være med til at samle ind til Kræftens Bekæmpelse og være del af den Knæk Cancer-kampagne, som hele uge 43 vil præge mange af udsendelserne på TV 2 - også Vild med Dans.

Vil du også være med til at knække cancer? Du kan støtte indsamlingen og købe den smukke Knæk Cancer-blomst, som Anne Laxholm har på, når du køber dit ugeblad. Klik her og se, hvordan du ellers kan støtte den vigtige sag

Og den 62-årige dommer har på mange måder haft kræft inde på livet.

- De fleste kender nogen, der er ramt af kræft. Min mor døde af kræft i bugspytkirtlen, min mormor af brystkræft, men de var over 80 år, siger hun.
 

Kræften har taget Anne Laxholms forbilleder

Som professionel danser har Anne Laxholm haft flere forbilleder i danseverdenen, og også her har kræften taget sine ofre.

- Mine to kvindelige ikoner inden for dansen, Brenda Winslade og Bobbie Irwine, døde begge af brystkræft, den ene var kun omkring 50, den anden midt i 70'erne. Jeg har også tre veninder, der har haft brystkræft, men alle er kommet igennem og lever i bedste velgående i dag. Den slags historier er der jo også om kræft. Der er sket meget med kræftbehandling og overlevelseschancer, fra dengang Brenda døde og til nu. Det er den gode historie at få fortalt, synes jeg.

- Når man ved, at hver tredje dansker rammes af kræft, kan man ikke lade være med at tænke, at det er ligesom at være med i et lotteri. Og er jeg heldig ikke at blive plukket ud, siger hun.

Cecilie Beck er vært for TV 2s store indsamlingsshow Knæk Cancer. Og det er helt naturligt for hende at gøre noget for andre - ja faktisk er det en pligt, fortæller hun her!

Lev hver dag som var den din sidste

Og Anne Laxholm har da også gjort sig mange tanker om, hvordan hun kan forsøge at holde kræften fra døren ligesom det er vigtigt for hende, at frygten ikke styrer livet og hverdagen.

- Jeg tror, det eneste, man kan gøre, er at leve hver dag, som var det den sidste. Og ikke tage noget for givet. Det synes jeg faktisk heller ikke, jeg gør. Jeg vågner hver morgen og føler mig taknemmelig over at vågne til en ny dag. Jeg er bare så glad for, at jeg er her og er sund og rask, siger hun.

Men det betyder ikke, at Anne Laxholm ikke er bange for den dræbende diagnose - og andre diagnoser for den sags skyld.

- Jeg kan godt blive bekymret. Nu har jeg for eksempel lige læst, at hvis man har haft meget stress i årene fra 40 til 50, har man forhøjet risiko for at blive dement. Og de år havde jeg ret meget stress, siger hun og fortsætter:

- Jeg prøver at have en afslappet holdning til det hele og så ellers leve sundt. Jeg har aldrig røget. Vi drikker næsten ikke. Jeg kan dog godt lide et enkelt glas vin til maden en gang imellem. Hvis jeg har en last, må det være, at jeg godt kan lide chokolade. Men alt med måde, siger hun.

Læs mere om: