blomsterløg
Stil

Tid til at lægge blomsterløg

9. oktober 2017
af Karina Demuth
Foto: All Over Press, Pantermedia m.fl.
Det er lige nu, du skal lægge blomsterløg – og måske prøve nogle nye, lidt vilde idéer af. Og så skal du blot vente på forårets blomsterflor.

Leg med blomsterløg

Blomsterløg er en gave for enhver have, men særligt smukke er de i en lidt vild haves langhårede græsplæne, under buske og træer og i udkanten af et bed, hvor man rigtig kan nyde dem. Nogle løgplanter blomstrer år efter år og kan med tiden brede sig i tæpper. Det kræver bare, at de efter blomstringen får tid til at trække kraften fra de grønne blade tilbage i løget, hvor det oplagres til næste forår. Her giver vi nogle eksempler på de mest populære forårsløgplanter.

Tulipaner

Tulipanen er en af de mest tilfredsstillende forårsløg, du kan dyrke. Hvis du vil have tulipaner, der kommer igen år efter år, skal du gå efter de små botaniske tulipaner, der trods deres sprøde fremtoning og undseelige højde er nogle robuste størrelser, der under de rette betingelser kan sprede sig til et helt blomstertæppe. Hvis du derimod vil have store flotte blomsterhoveder med fryns, trutmund, striber og krøller i spændende farver, skal du vælge de forædlede sorter, hvis løg med næsten 100 pct. sikkerhed vil give en intens og overdådig blomstring i det kommende forår. Til gengæld kan du ikke regne med at se dem igen året efter – og i hvert fald slet ikke med samme blomsterpragt.

Her kan du få tips til, hvordan du lægger blomsterløg til forårets tulipanflor

Vibeæg

Almindelig vibeæg, Fritillaria meleagris, er med sine nikkende rød- og hvidternede hoveder et naturens mirakel. Løget trives i en let jord både i græsplænen og i et bed, hvor det får lov til at stå lidt for sig selv eller sammen med nogle ikke alt for kraftigt voksende planter. Vibeæg kan i princippet brede sig med frø, men det tager mange år, fra frøet spirer, til planten begynder at blomstre. Du kan også grave planten op, når den er afblomstret, og forsøge at pille de små sideløg fra og sætte dem igen med lidt afstand imellem.

Vintergæk

Vintergæk, Galanthus nivalis, vokser vildt i Sydeuropa, og også her i Danmark har den forvildet sig ikke bare i haverne, men også ude i naturen. Den kommer i nogle tilfælde allerede i januar, og den tidlige blomstring gør vintergæk til en vigtig biplante. For at få mest succes skal løgene sættes, mens de er så friske som muligt. Vintergækken kan sprede sig med frø, der flyttes rundt af myrer. Derfor kan de dukke op på de mest uventede steder i haven. Efter nogle år vil vintergækken danne sideløg, og så har den kun godt af at blive delt.

Dorothealilje

Dorotealilje, Leucojum vernum, minder på mange måder om vintergækken. Den blomstrer lidt senere, typisk i starten af april, og bliver lidt større både i blomsterne og i bladene, men trives i øvrigt samme steder som vintergæk, og de to vil vokse fint side om side.

Blomsterløg

Prydløg

Slægten Allium omfatter ca. 700 forskellige arter, heraf mange slags spiseløg og et utal af prydløg, der dyrkes på grund af de flotte blomsterstande. Prydløg er en af tidens mest populære løgplanter, og de flotte kuglerunde blomsterhoveder gør den til havedesigneres yndlingsplante. Der findes mange forskellige sorter, fra de små og spinkle til 120 cm høje kraftfulde planter med op til 25 cm store blomsterhoveder. Allium blomstrer fra slutningen af maj til et stykke ind i juli i mange nuancer af hvid, rosa, purpur, lilla og blå. De fleste prydløg er utrolig sunde og nemme, og løgene sår gerne sig selv, hvis de får lov til at stå i fred.

Narcisser

Påskeliljer, pinseliljer og tazetter kaldes under et narcisser. Planterne krydser sig nemt indbyrdes, og familien omfatter over 2.000 navngivne sorter, hvoraf man kan finde ca. 50-100 sorter i almindelig handel. Mange narcisser egner sig til forvildning i en lidt langhåret græsplæne, og hvis du vælger en robust sort og lader bladene visne ned, før du slår græsset, vil de komme igen år efter år. Narcisser trives bedst i let halvskygge i en næringsrig og veldrænet jord, der ikke er for sur. Alt efter sorten blomstrer de fra marts-april til langt ind i maj.

Blomsterløgplanter er én ting, stauder noget andet. Se her, hvilke stauder der er gode i haven om vinteren

Nemme og nøjsomme

Løget har i sine løgskaller allerede oplagret den energi, det skal bruges for at udvikle sig til en færdig plante. Du kan styrke blomstringen yderligere ved at drysse lidt benmel i plantehullet, når du sætter løgene. Du kan også give blodmel eller en lillebitte smule anden organisk gødning i det tidlige forår. Hvis det er en flerårig løgplante, kan det samtidig være med til at fremme udviklingen af sideløg.

Forårsløg i jorden

Forårsløg i krukker

En krukke med løg, der er lagt om efteråret og har overvintret i drivhuset eller garagen, er ren forårslykke.

Læs også