Kar med vand i haven
Stil

Anlæg vand i haven

8. juni 2017
af Karina Demuth
Foto: Karina Demuth, Panthermedia
Anlæg vand i haven med lysspejlinger, dyreliv og et strejf af eventyr - du behøver ikke engang at udgrave en hel sø for at få en vandhave. En balje eller et trækar er alt, hvad der skal til.

Anlæg vand i haven

Vand er noget af det mest effektfulde overhovedet, når du vil skabe liv og eventyr i haven.

Vandets spejling af lyset er i sig selv meget smukt, og et vandspejl kræver ikke mere end en dybde på ca. 10 cm.

Næste trin er en frodig lille vandhave, og her behøver du bare en balje med et par planter. De store sorte plasticbaljer og murerkar fra byggemarkedet er billige og meget praktiske, og hvis du skal grave baljen ned, er de nærmest det perfekte valg, fordi den sorte farve falder meget naturligt ind i havens øvrige omgivelser.

En smuk løsning, hvis karret skal placeres over jorden, er en overskåret whiskytønde.

Fugle, frøer og fisk

Et kar med vand tiltrækker masser af liv. På træbaljens rustikke kant vil store duer lande for at spejle sig og drikke, og et lille lavt vandbassin vil jævnligt få besøg af småfugle, der kommer for at pjaske og bade.

Et bassin i jordhøjde vil helt af sig selv tiltrække frøer og nogle gange endda salmandere. Bare sørg for at lave en form for ”trappe”, f.eks. med en gren fra kanten af bassinet, så dyrene kan komme op af vandet. Trappen sikrer også, at mus og pindsvin kan redde sig op, hvis de ved i uheld dumper i baljen.

I en stor balje kan du også have lidt fisk. For at de kan trives, skal vandet iltes, og det klares nemt med en lille pumpe fra en dyrehandler med akvarieudstyr. Fiskene kan overvintre i en balje i garagen eller et andet frostfrit sted.

I galleriet herunder kan du se, hvor let du kan lave din egen vandhave:

Nøkkeroser

Vandplanter er smukkest, når de har plads til at fylde og flyde. Hvis du har flere forskellige planter, er det altid godt at tænke i kontraster, f.eks. med en høj sumpiris i baggrunden (mod nord, så den ikke skygger for de andre planter) og en yndefuld nøkkerose i forgrunden.

Anlæg din vandhave et sted, hvor du kan nyde den på tæt hold, og hvor solen skinner det meste af dagen. Start med at bestemme fra hvilken vinkel, bassinet skal ses, og byg beplantningen op derefter.

Nøkkerose, Nymphaea, er med sine smukke blomster og fine runde blade vandplanternes dronning. De fleste foretrækker en dybde på 40-80 cm vand, men der findes flere sorter, der ikke behøver mere end 30 cm for at trives. Det betyder, at du sagtens kan have dem i et lille bassin eller i en stor krukke på terrassen.

Nøkkerosens sarte ynde kommer bedst til sin ret, når der er plads til, at den kan folde sine runde blade fladt ud og lade dem flyde frit. For at springe i blomst skal nøkkerosen have mindst seks timers sol om dagen. Ellers er den hårdfør og utrolig nem.

Dagliljer egner sig fint til vand i haven. Læs mere om dem her:

Vandhyacinter

I en større balje kan du supplere med den særprægede vandhyacint, Eichhornia crassipes, hvis blade ligner flydende bobler, og hvis rødder opsuger store mængder af næringsstoffer og på den måde er med til at forhindre algedannelse.

Endelig er der de fintløvede og iltgivende undervandsplanter, som optager deres næring direkte gennem bladene og derfor er i stand til at omsætte væsentligt flere næringssalte end andre plantetyper. På den måde er de gode til at holde det lille bassin fri for alger.

Vækster, der vokser frit flydende i vandet, er særlig nemme at have med at gøre. De sælges i små bundter, og et par stængler er for det meste nok.

Pas din vandhave

Plant dine vandplanter i små sorte plasticpotter eller stofposer (fås samme sted som planterne). Hvis du har brug for ekstra jord, så køb en specialjord til vandplanter, for almindelig jord vil blot gøre vandet plumret.

Vandet behøver ikke at blive skiftet, du topper blot op med almindeligt postevand efter behov.

Hvis en vandplante viser tegn på ikke at trives, er det som regel, fordi den mangler lys, og løsningen er at flytte baljen til et mere solrigt sted.

De første dage skal planterne stå uforstyrret og finde sig til rette i deres nye omgivelser. Når de begynder at vokse, er det tid til at gøde med lidt specialgødning. Gødningen er med til at sikre en smuk vækst og fremme en rig blomstring.

Husk at fjerne nedfaldne blade jævnligt. Dels er vandspejlet smukkere at se på, dels er de nedfaldne blade med til at forstyrre det lille bassins biologiske balance.

Læs her, hvad du skal lave i haven i juni

Overvintring

Hvis du bruger en træbalje, skal du tømme den i god tid, før vandet fryser, ellers vil isen sprænge baljen i stykker.

Nogle planter, f.eks. nøkkeroser, kan med lidt held overvintre i en balje nedgravet i haven eller i et beskytte miljø i et uopvarmet drivhus.

Du kan også tømme baljen og lade planterne overvintre i en spand med vand i en udestue eller kælder.

Læs også