Anemoner
Stil

Anemoner - skovens hvide tæppe

7. april 2016
af Susie Helsing Nielsen
Foto: Pathermedia .fl.
De små hvide anemoner nok de allerdejligste forårsbebudere her i landet, og når de danner store hvide tæpper, der dækker skovbunden, så er det forår!

Den hvide anemone er helt klart den første, vi tænker på, når vi hører ordet anemone, men der findes mange andre skønne anemonearter, som kan pryde haven vækstsæsonen igennem. Den hvide anemone findes både med brogede blade, med fyldte hvide blomster og med rødlige, hvidgrønne og lyseblå blomster. På verdensplan findes der over 60 forskellige anemonearter, og inden for hver art findes der igen en masse sorter. Her i landet kender vi kun ganske få af dem. Af naturligt hjemmehørende anemonearter er den hvide den mest udbredte, men også gule og blå anemoner findes hist og her i landskabet.

Gode haveplanter

I løbet af få måneder skal anemonerne nå at danne blade, blomster og frø, inden skoven springer ud i fuldt flor og tager alt det livsnødvendige lys fra dem. Herefter ligger de i dvale og venter på næste forår. De vilde danske arter er glimrende som haveplanter. Brug dem som bunddække sammen med andre tidlige stauder. Når anemonerne får lys i længere tid, end de får i bøgeskoven, kan de blomstre op til en måned længere.

Vidste du at...

... alle anemoner, bortset fra de fyldte sorter, er gode biplanter og indeholder store mængder pollen
... anemoner er giftige. Planterne indeholder stoffer, som kan virke hudirriterende og fremkalde rødme, kløe eller blærer og ved indtagelse kan 30 g være dødelig dosis!
... anemonens frø spredes af myrer, som tiltrækkes af det olieholdige vedhæng på frøet. Myrerne bærer frøet væk for at spise »madpakken« og efterlader frøet intakt, så det kan spire et nyt sted

Læs også