Hvilket juletræ skal jeg vælge
Bolig

Juletræ: Sådan vælger du det rigtige

Et juletræ behøver ikke at være et grantræ, der når helt op til loftet. Her er en guide til andre typer nåletræer, der egner sig glimrende som juletræer.

Juletræ - hvad skal jeg vælge?

I de fleste hjem er juleaftens højdepunkt at tænde og beundre juletræet i al sin glans. At finde det rette træ kan imidlertid være lidt af en opgave – så her får du en række bud på egnede juletræer, som du ovenikøbet kan have glæde af længe efter jul.

Få tip til, hvordan du kan pynte dit juletræ her:

To favoritter

Nordmannsgran, Ábies normanniána, og rødgran, Picea abies, er de graner, der bruges mest som klassiske juletræer.

Nordmannsgranen foretrækkes af mange, mest fordi der ikke går mange dage, før rødgranen smider nålene inde i stuen. Rødgranen er ofte så kompakt i væksten, at der må tyndes ud i grenene for at få plads til julepynten. Modsat kan nordmannsgraner være for åbne og topskuddet længere end kønt er, så der er fordele og ulemper ved begge slags. 

De fleste juletræer kommer fra plantager, men en del kommer dog også fra planteskoler. Har man planer om at plante et stedsegrønt træ i haven, kan man slå to fluer med et smæk ved at købe træet med rod på en planteskole: Først kan træet bruges som juletræ og derfter kan det plantes ud. Og her kan man sagtens bruge andre nåletræer end de traditionelle graner.

Se billeder af både nordmannsgran, rødgran og mange andre forskellige grantyper i galleriet nederst

Juletræ på rod

Dog er der en række ting, du skal være opmærksom på, hvis du køber et nåletræ på rod for senere at plante det ud i haven, for det er ingen hemmelighed, at de stedsegrønne planter lider indendørs i varmen.

Derfor bør du følge denne vejledning. Planten skal:

• være saftspændt og have et friskt udseende og en fast, sammenhængende klump, uanset om planteskolen har den i en potte, eller klumpen er forsynet med lærred.
• have klumpen pakket ind i plastik el.lign. for at undgå udtørring, hvis planten ikke er i en potte/krukke.
• stilles i et koldt bryggers el.lign. lillejuleaftensdag og først tages ind i stuen juleaftensdag.
• ud af stuen igen 2. juledag og stilles i et koldt bryggers el.lign. en dags tid for igen at vænnes til kulden.

Vi har alle traditioner omkring juletræ og julepynt. Her kan du læse om Mette Blomsterbergs juletraditioner

Juletræet efter jul

Sværger du til det traditionelle juletræ, så kan du dog også få glæde af dette længe efter jul. Når træet har gjort »sin pligt«, så sæt det udenfor og hæng fuglefoder i, i stedet for at smide det ud. Det kan stå grønt meget længe og giver fuglene gode muligheder for at skjule sig. Du kan også bruge grenene til at vinterdække sarte planter i haven.

Juletræ

Vidste du

  • De danske juletræsproducenter producerer nemlig 11.4 millioner træer om året, og de 10 millioner bliver eksporteret til andre europæiske markeder. Med 1,2 milliarder i eksportomsætning er de danske landmænd dermed verdens måske største juletræseksportør.
  • Det tager typisk 9-11 år fra træet plantes til det færdige juletræ står klart.
  • Tyskland aftager 55 pct. af den danske eksport af juletræer, og er dermed den største aftager af juletræer fra Danmark. Herefter kommer Frankrig, Storbritannien, Norge, Schweiz, Holland, Belgien og Østrig. Blandt de mere eksotiske eksportmarkeder er Hong Kong, Singapore og de Hollanske Antiller.
  • Det første kendte danske juletræ blev tændt på Holsteinborg Gods på Sydsjælland i 1808. Traditionen med juletræet var kommet til Danmark fra Tyskland, og familier med relation til denne tyske tradition var derfor blandt de første til at tage den til sig.
  • Det første københavnske juletræ hos familien Lehmann i Ny Kongensgade vakte så meget postyr, at mange satte stiger til vinduerne for bedre at kunne se træet, der gik helt til loftet og havde levende lys. På den tid betragtede folk i almindelighed denne tradition som det rene tosseri.
  • I 1914 fik København sit første officielle træ på Rådhuspladsen.

Læs mere om: