https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/11/44/madsag/chokolade612x325.jpg
Krop & velvære

Stop din sukkertrang med chokolade

31. oktober 2012
af Vibeke Schjem
foto: Pantherstock
Har du lyst til noget sødt? Så værsgo’. Tag et stykke chokolade, men vælg den mørke af slagsen. Det er ganske enkelt sundt.

Kender du det, når sukkertrangen raserer i din krop. Du må bare have noget chokolade - bare en lille smule. Du begynder at fantasere om Daim, Twix, Yankiebar og Sneakers. Du kan navnene på alverdens chokolader. Og du er ikke alene. Vi er mange, der elsker den søde smag af dejlig chokolade, og det er ikke valgmuligheder, der skorter på. I gennemsnit spiser vi danskere 8,6 kilo chokolade hver om året. Vi kan ikke få nok. Og vi behøver faktisk heller ikke engang at lade være. Men vi skal vælge de sunde chokolader.

- Mørk chokolade er ganske enkelt sundt, fastslår ernæringsekspert, Tina Hamelten.

- Den kan simpelthen dæmpe din sukkertrang. Vælger du den mørke variant, vil du nemlig ende med at spise mindre chokolade end hvis du kaster dig over den lyse.

Når du spiser mørk chokolade med kakaoindhold på over 70 pct., får du lidt sødt, men samtidig også lidt bittert. Og det er den bitre kakaosmag, der gør at du helt naturligt mister lysten til at spise mere.

LÆS MERE: Nødder er chokolades bedste ven, og sammen bliver de ofte en himmelsk fornøjelse. Men nødder kan også give dig andet end en kulinarisk oplevelse, de er nemlig gode for dit helbred, læs her hvorfor

Den rene forelskelse

Vi mennesker har spist chokolade i 1500 år. Chokoladen stammer fra mayaindianerne, som værdsatte den og kakaobønner meget højt. Årsagen til at både mayaindianerne og vi elsker chokolade er, at kakaobønnerne indeholder det, man kalder »the love drug« - phenylethylamin. Et stof, der påvirker vores hjerne. Det får puls og blodtryk til at stige, og vi føler os vågne og rigtig godt tilpas. Følelserne kan sammenlignes med dem, vi oplever, når vi er forelskede.

Chokolade er gennem alle tider blevet vurderet til at have særlige, sunde egenskaber. Og nu i nyere tid er videnskabelige undersøgelser begyndt at bekræfte det.

Et studie fra Havard University har vist, at kakao indeholder mange antioxidanter, som er kendt for at være effektive mod alders- og sygdomsfremkaldende faktorer, og på den måde kan de være med til at reducere risikoen for en lang række sygdomme.

Men hvis du er på jagt efter de sundhedsfremmende effekter af chokoladen, så skal du altså gå efter den mørke chokolade med et højt kakaoindhold. Almindelig mælkechokolade og andre lyse chokolader indeholder kun få kakaobønner, men til gengæld meget fedt og sukker. Så det er absolut ikke et sundt alternativ.

Pas på blodsukkeret

En vigtig grund, til at vi får den her trang efter chokolade, er, at vi spiser forkert, for lidt eller for uregelmæssigt. Derfor er det vigtigt at passe på og vælge fødevarer, der ikke påvirker blodsukkeret i for høj grad. Hurtige kulhydrater, som findes i lyse ris, saft, kiks, kager og store mængder kartofler, påvirker blodsukkeret. De bidrager kun med lidt næring og fører til store udsving i blodsukkerniveauet, ved at energiniveauet stiger og falder hurtigt. Og så kommer trangen efter noget sødt, forklarer Tina Hamelten.

- Vælger du kulhydrater fra kilder, som ikke sender dit blodsukker lynhurtigt i vejret, som f.eks. fuldkorn, bønner og linser, så er det nemmere at holde sukkertrangen på afstand. Hvis du kan klare at holde op med at spise lys chokolade eller i det mindste begrænse det gevaldigt, så er gevinsten stor.

- Du bliver i bedre humør, føler dig roligere, mindsker risikoen for at tage på i vægt, får færre huller i tænderne, et bedre immunforsvar - og en smukkere hud. Du kan sågar bremse nogle af de rynker, der står og banker på, siger ernæringseksperten.

Læs også