https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/09/37/aeg/aeg-stor.jpg
Krop & velvære

Spis æg med med god samvittighed

13. september 2012
af Trine Fisker, Newsdesk
foto: Panthermedia
Æg beskyldes for at være en kolesterolbombe. I virkeligheden strutter æg af sundhed

Æg er i mange år blevet beskyldt for, at være en kilde til kolesterol, der kan ende med at give os et for højt kolesteroltal, der er farligt, da det kan være skyld i blandt andet blodpropper. Og æggets dårlige ry har været grunden til, at mange går i en stor bue udenom æggene, når morgenmenuen skal sammensættes, eller når der skal vælges pålæg til rugbrødet.

LÆS MERE: Læs hvorfor det er godt at spise æg til morgenmad.

Men det er en stor misforståelse understreger Lisa Bolting, der er chefdiætist hos SlankeDoktor. Æggene er nemlig fyldt med mange af de vitaminer, vi har brug for, ligesom det er en proteinbombe, der er både sund og mættende.

Ægeblommen fyldt med gode ting

- Der er ikke noget levnedsmiddel, der er så udskældt som ægget, og det er en stor fejl. Det er korrekt, at ægget indeholder kolesterol, men det er et naturligt indhold af kolesterol, og det er ikke det naturlige indhold af kolesterol, der er farligt for os. Det er det mættede fedt, der giver os et højt kolesteroltal, så der er absolut ingen grund til, at vi taler så dårligt om ægget. Faktisk indeholder særligt æggeblommen rigtig mange vitaminer, mineraler, og ud af de otte essentielle aminosyrer vi skal have hver dag, indeholder ægget syv af dem, så der er fantastisk mange gode ting i ægget, siger hun til alive.dk.

LÆS MERE: Få opskriften på lækre wraps med æg og skinke. Velbekomme!

Ingen fare ved seks til syv æg om ugen

Hun bliver bakket op af en undersøgelse, som Danmarks Tekniske Universitet har lavet af den eksisterende litteratur, der omhandler æg. Her konkluderes det blandt andet, at sunde mennesker ikke får en øget risiko for hverken hjerte-karsygdomme eller type-2 diabetes, hvis de spiser seks til syv æg om ugen.

Lisa Bolting mener, at vi helt burde fjerne vores søgelys fra æggene og rette det mod fødevarer, der har et højt indhold af mættede fedtstoffer, da det er de madvarer, der kan være farlige for vores kolesteroltal.

- Det er kun hos ganske få mennesker, at det naturlige kolesterol, som æg indeholder, kan give for højt kolesteroltal. Og derfor skal vi ikke fravælge ægget. Nærmere tvært imod. Som udgangspunkt synes jeg ikke, at man skal tænke så meget over, hvor mange æg, man spiser på en uge. De skal blot indgå i en sund og varieret kost. Det er meget vigtigere at tælle og tænke over, hvor mange frikadeller, man spiser til aftensmad eller hvor meget smør, der er på den skive rugbrød, som ægget bliver serveret på, for det er det, der er farligt for vores kolesterol, siger hun.

Gratis sunde tips på facebook?

Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.

Læs også