https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/01/05/allergi/allergi612x325.jpg
Krop & velvære

Din dyne er fyldt med levende og døde mider

28. januar 2013
af Ilona Suonperä Jacobsen
foto: Panthermedia
2 husstøvmider bliver til 5 millioner på et år, så husk at vaske din dyne, hvis du vil undgå, at den bliver fyldt med levende og døde husstøvmider

Hver aften, når vi går i seng pakker vi os godt ind i vores dyner. Men egentlig er vores dyner slet ikke så trygge og gode, som vi går rundt og tror.

LÆS MERE: Derfor er søvn vigtig hvis du gerne vil tabe dig.

Hvis man ikke sørger for at få den vasket, så bliver de fyldt med levende og døde husstøvmider, der kan ende med at give os allergi, forklarer rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark Betina Hjorth, der er ansvarlig for viden om astma og allergi.

Hvad er husstøvmider?

- Det er små edderkoppelignende dyr, som ikke kan ses med det blotte øje. De lever ikke af støv, men af sved, afstødte hår og hudskæl fra mennesker og dyr.

Hvor findes de?

- Langt de fleste husstøvmider lever i og omkring sengen, hvor der er masser af fugt og hudskæl, og på gulvet i soveværelset. Miderne formerer sig hastigt. Blot to mider i en nyindkøbt dyne kan blive til 5 millioner mider på et år. Du ligger altså og indånder ekskrementer fra millionvis af mider, når du sover.

LÆS MERE: Det er ikke kun dynen, der skal holdes ren. Her får du seks tips til, hvordan du giver hele dit soveværelse et sundhedstjek.

Hvorfor kan miderne udløse allergi?

- Ifølge forskerne er det enzymer i afføringen og dele af den døde husstøvmide, der kan udløse allergi. Som allergiker vil du typisk reagere med stoppet næse, øjenkløe, løbende næse eller symptomer på astma, f.eks. hoste. Selv om du ikke har allergi, kan du blive generet af at inhalere miderne og deres ekskrementer, især hvis du har følsomme slimhinder.

Hvordan bekæmpes miderne?

- Hold soveværelset tørt og lunt, da mider dør ved lav luftfugtighed. Begræns midernes adgang til føde ved at vaske dyne, hovedpude og rullemadras mindst fire gange om året og ved at skifte sengetøj mindst hver 14 dag. Luft desuden din bolig ud med gennemtræk 5-10 minutter tre gange dagligt og varm alle rum op til minimum 20 grader. Vil du sove køligt, så luft ud og skru ned for varmen før sengetid.

Læs også