https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/09/36/saa-sundt-er-motion/saa-sundt-er-motion-stor.jpg
Krop & velvære

5 ting du selv kan gøre i kampen mod brystkræft

2. oktober 2012
af Marie Timmermann
foto: Panthermedia
Vil du gøre en indsats for at holde brystkræften væk fra dine bryster, så følg disse fem råd

Hvert år er der omkring 5000 kvinder der får diagnosen brystkræft, og selv om det tal for ti år siden lå på 3800 kvinder, så er der alligevel grund til begejstring forklarer Iben Holten, der er overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

- Det er jo et fuldt udbredt screeningsprogram, der nu bevirker, at vi finder langt flere knuder end tidligere, derfor stigningen i antallet af brystkræfttilfælde. Men det betyder jo også, at vi finder knuderne på et tidligere stadie af sygdommen, hvilket har betydning for overlevelsen, forklarer hun til SØNDAG.

LÆS MERE: Har overvægt, fertilitetsbehandling eller dine gener en betydning for, om du får brystkræft. Få svaret her, hvor vi gennemgår 11 myter om brystkræft.

Brystkræft har ikke en stærk udløsende faktor, som man ser det med for eksempel lungekræft og rygning. Det er et puslespil af en masse små faktorer, der tilsammen bliver til risikoadfærd.

Derfor kan man heller ikke gå ud med ét klart budskab, men må komme med en række anbefalinger, når det handler om selv at forebygge brystkræft. Både kost, motion og din generelle livsstil kan nedbringe din risiko for at udvikle brystkræft.

1.

Spis med omtanke. Lad størstedelen af din kost bestå af mad fra planteriget. Alle voksne bør spise mindst 600 gram frugt og grønt om dagen og husk også masser af fuldkornsprodukter. Meget tyder på, at fuldkornsprodukter i et vist omfang kan beskytte mod blandt andet brystkræft.

Undgå fastfood og sukkerholdige drikke - du får for meget fedt og sukker, hvilket øger risiko for overvægt.

2.

Dyrk motion. Kvinder, der ikke er fysisk aktive, har øget risikoen for at udvikle brystkræft. 30 minutters bevægelse om dagen er nok, men hold dig endelig ikke tilbage. Det har vist sig, at motion både før og efter overgangsalderen har væsentlig forebyggende betydning. F.eks. ved man nu, at kvinder, der var fysisk aktive som teenagere og unge kvinder, har 23 pct. mindre risiko for at udvikle brystkræft før overgangsalderen. Det er også dokumenteret, at regelmæssig motion efter overgangsalderen nedsætter risikoen for at udvikle brystkræft.

LÆS MERE: Vi ved alle, at motion er sundt. På soendag.dk får du svaret på, hvor sundt det egentlig er.

Brystkræftpatienter har også fordel af at motionere. En nyere undersøgelse tyder på, at fysisk aktivitet efter diagnosen af hormonfølsom brystkræft har positiv betydning for overlevelsen.

3.

Hold vægten. I forhold til brystkræft er det at holde en normalvægt det absolut vigtigste kostråd - især efter overgangsalderen. Østrogen har betydning for udvikling af brystkræft. Jo mere østrogen, jo højere risiko.

Alle kvinder producerer østrogen, men efter overgangsalderen produceres østrogen i fedtvævet især det fedt, der sætter sig på maven - og jo mere fedtvæv, jo mere østrogen. I den fase af livet har selv kvinder med ganske let overvægt dvs. et BMI på 25 en forøget risiko for at udvikle brystkræft sammenlignet med slanke kvinder.

4.

Drik med måde. Lille råd, stor effekt. Alkohol øger risikoen af flere årsager. For det første er alkohol i sig selv klassificeret som et kræftfremkaldende stof. Blot én daglig genstand af øl, vin eller spiritus øger risikoen. For det andet øger alkohol niveauet af østrogen i blodet hos kvinder både før og efter overgang, og østrogen øger som bekendt risikoen for at udvikle brystkræft.

5.

Deltag i screening. Alle kvinder mellem 50-69 år indkaldes hvert andet år til mammografi, en røntgenundersøgelse af brystet. Det har medført, at man nu finder de fleste knuder, mange af dem på så tidligt et tidspunkt, at kræften kan behandles og helbredes.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse/cancer.dk

Læs også