https://imgix.femina.dk/media/f06273498dd64ec09a38ad2c94f7cc63.jpg
Selvudvikling

Ældre kvinder har bedre sex

3. februar 2012
af Isabella Hindkjær, NewsDesk Aller Media
Foto: All Over Press
Kvinders sexliv bliver bedre med alderen, til trods for at lysten daler. Det viser en stor undersøgelse fra University of California.

Kroppen er måske ikke så spændstig, som den har været, men det betyder tilsyneladende ikke noget for modne kvinders sexliv.

En ny amerikansk undersøgelse fra University of California viser, at ældre kvinder er mere tilfredse med deres sexliv, end da de var yngre.

- Kvinderne oplever, at følelsesmæssig og fysisk nærhed til partneren er vigtigere end at få orgasme, siger undersøgelsens hovedforfatter, klinisk professor Susan Trompeter.

Sådan får du god sex...- hele livet. Læs her hvordan

Nærhed frem for lyst
Undersøgelsen er foretaget blandt 806 kvinder over en lang årrække, hvor kvinderne løbende har indberettet udførlige detaljer om deres sexliv til forskerne.

Undersøgelsen af kvinderne blev sat i gang, da alle kvinder havde passeret de 40 år, og 63 procent af dem var kommet i overgangsalderen.

Undersøgelsen viste blandt andet, at halvdelen af kvinderne havde haft seksuel aktivitet inden for den seneste måned, med eller uden partner, og at 66 procent af kvinderne var generelt tilfredse med deres sexliv.

Det til trods for, at én ud af tre kvinder faktisk kun havde lidt eller helt manglende lyst til sex.

God sex = intimitet og nærhed
Det skyldes, at mange ældre kvinder i højere grad forbinder god sex med intimitet og nærhed i deres parforhold, end de forbinder det med lyst og begær.

-Din seksualitet er ofte afhængig af, hvordan du har det med din partner, og det er særligt udpræget hos kvinder.

Undersøgelsen viser, at det også gælder, når kvinderne bliver ældre, og at det faktisk er mere udtalt hos modne kvinder, siger Annamaria Giraldi, der forsker i kvinders sexliv ved Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.'

Få her 6 tips til et bedre og mere passioneret sexliv

80-årige får orgasme
Også blandt de ældste deltager i undersøgelsen var der overraskende positive resultater.

- Omkring halvdelen af kvinderne i alderen 80 eller over rapporterer, at de bliver ophidsede, når de har sex og for det meste opnår orgasme. Samtidig rapporterer de også, at de sjældent har decideret lyst til sex, siger forskeren Elizabeth Barret-Connor fra University of California.

Ifølge undersøgelsens hovedforfatter, kan resultaterne være med til at ændre måden, vi ser på ældre kvinders seksualitet.

- Når det handler om kvinders seksuelle velvære bør fokus være på, hvor tilfredse kvinderne selv er med deres sexliv. Det bør ikke begrænse til selve sexakten og orgasmen, siger Susan Trompeter.

Kys og kram dig til flere leveår. Læs her hvordan

Den overordnede tilfredshed
Selvom man ikke skal glemme, at orgasmen stadig er vigtig for at mange kvinder er tilfredse med deres sexliv, mener den danske forsker dog også, at der skal lægges mere vægt på den overordnede tilfredshed.

- Traditionelt set går man ud fra, at ønsket om sex går forud for selve akten, men disse resultater tyder på, at kvinder tager del i seksuel aktivitet af forskellige grunde, som eksempelvis bekræftelse eller opretholdelse af forholdet, siger AnnaMaria Giraldi.

Læs også