pigmentpletter
Makeup & hudpleje

Pigmentpletter - sådan slipper du af med dem

Pigmentpletter gør huden grumset at se på. Se her, hvorfor vi får dem, og hvad du selv eller lægen kan gøre ved dem

SÅDAN SLIPPER DU AF MED DINE PIGMENTPLETTER

Uens, skjoldet, misfarvet hud og pigmentpletter er næst efter rynker "number one"-bekymringen hos kvinder, mens klar, ensartet hud opfattes som symbolet på ung og sund hud. Flere og flere af os døjer med pigmentforandringer på huden, som skyldes uensartede lokale koncentrationer af melanin og ses som mørke pletter på huden.

Pas på solen!

Dine pigmentforandringer kan enten være af overfladisk karakter eller mere dyb og kronisk karakter. Langt de fleste tilfælde af den mere overfladiske form skyldes overdreven og/eller forkert solbadning - at man har overskredet sin huds UV-ressourcer.
Kroniske pigmentforandringer kan være hormonelt eller arveligt betingede og kan skyldes p-piller, anden medicinbehandling, strålebehandling, større sårheling eller graviditet. Forandringer af denne art er sværere at behandle permanent, da tilstanden kan opstå igen, især hvis huden får yderligere påvirkning som f.eks. stærk sol. Mange parfumer kan desuden give pigmentforandringer i forbindelse med sol.

Husk!

Hvis du har fået fjernet eller bleget pigmentpletter, er solbeskyttelse ekstra vigtigt!

 

Det kan være en jungle at finde de rette produkter til at bekæmpe pigmentpletter. Se med her, hvor vi guider dig til de bedste produkter til at komme pigmentpletterne til livs

Hvilken form for pigmentforandringer har du?

Læs her, hvad Dr. Med speciallæge i hudssygdomme Sussanne Vissing siger om pigmentforandringer:

Hvorfor får man pigmentpletter?
- Man må skelne mellem pigmentpletter i kronisk solskadet hud og så pigmentforandringer, som ses ved hudsygdommen melasma. Ved melasma ses hyperpigmenteringerne ofte i forbindelse med graviditet og brug af p-piller og er hyppigst lokaliseret på kinder og pande.

Hvordan behandler du hyperpigmentering?
- Man kan behandle med forskellige former for blegecremer. De mest effektive er cremer på recept. Peeling kan ligesom cremer fjerne de mere overfladiske pigmentforandringer, men de dybe og mest effektive peelinger efterlader huden med sår. En efter min mening mere effektiv behandling er laser og IPL, som kan lysne den øgede pigmentering.

Vi har samlet et lille udvalg af produkter, som mindsker de generende pigmentforandringer. Se dem i galleriet i bunden af artiklen

LÆS OGSÅ: FEMINA TESTER IPL I ANSIGTET
 

Sådan bliver du pigmentpletterne kvit:

Hos hudlægen: Forskellige laser- og lysbehandlinger, kryokirurgi, lysnende behandlinger samt kemisk peeling.
Hos kosmetologen: Selv om kosmetologerne råder over mere effektive behandlinger end dem, man kan købe til brug derhjemme, er de langtfra lige så effektive som hudlægens.
Derhjemme: Lysnende cremer og masker samt peelinger. Ingen bivirkninger eller blot let rødme (i modsat fald bør du stoppe behandlingen). Du kan også vælge at dække pigmentpletterne med makeup.

LÆS OGSÅ: HVILKEN HUDTYPE HAR DU? TEST DIG SELV HER

 

BEHANDLINGSFORMER

Laser 
Laser og IPL (intensivt pulserende lys) regnes for den mest effektive behandling: Melaninet varmes op, hvorved farvestoffet ”knuses” og går i stykker. Noget af det absorberes indadtil, resten afstødes af huden i løbet af et par uger og ligner lidt ”kaffegrums”; når det er helt væk, afsløres en mere ensartet hudtone. Det kræver 1-3 behandlinger. Cosmo Laser og Skønhedsklinik kan fjerne op til store plamager i hele ansigtet, bare de ikke sidder for tæt på øjnene.
 
Maske
Mesoestetic har udviklet Cosmelan, en blegebehandling på skønhedsklinik, hvor kunden påføres en pigment-reducerende maske, som skal sidde 8-12 timer, inden den vaskes af. Den følges op af egenbehandling i 7-8 uger med Cosmelan-produkter, hvis ingredienser er baseret på at hæmme udviklingen af tyrosinase, som er hovedenzymet i dannelsen af melanin.
 
Dermaroller 
Ligner rullende hårcurlere på skaft. De småbitte nåle af kirurgisk stål prikker hul, når de rulles hen over huden, og stimulerer til ny bindevævs- og cellevækst under ophelingen; skulle også have effekt på pigmentforandringer. Man kan få udført behandlingen på klinik eller gøre det selv, og der findes et utal af mærker på markedet i alle prislag.
 
Receptfri
Midt imellem håndkøb og hudlæge-ordineret behandling ligger ”pharma-cosmeceutical”-mærkerne, hvis produkter er baseret på teknologien bag ”regenerativ medicin”, hvor beskadigede celler erstattes af nye ved hudens stimulering til at reparere sig selv. pHformula tilbydes som klinikbehandling, f.eks. på Beautyakademiet 6 gange med 2 ugers mellemrum. I mellemfasen bruger man selv blegecremer, inden man helt overtager efterbehandlingen derhjemme.
 
Medicinsk 
Til solskader anbefaler de fleste dermatologer og hudlæger A-vitaminsyre (eller laserbehandling), til hormonpletter en kombination af A-vitaminsyre og hydrokinon. Disse produkter er receptpligtige og kræver forudgående besøg hos hudlæge. Man kan også vælge at blive behandlet hos autoriseret dermatolog på klinik med dem, da doseringen er meget vigtig.
 
Blegning
De populæreste og mest udbredte midler er cremer, masker og peelinger med lysnende effekt, som tilbydes af de fleste anerkendte skønhedsmærker, f.eks. Clinique, Kiehl’s, Sisley, Shiseido, Eucerin, iS Clinical, Estée Lauder, MAC, BioEffect, Mario Badescu,BioOil, Vichy. De kræver som regel længere tids brug, da effekten kommer langsomt, og de fleste kun virker, mens man bruger dem.
 

Galleri: Pigmentpletter - sådan slipper du af med dem

Læs mere om: