Annonce
Makeup & hudpleje

Guide: Sådan minimerer du din risiko for at få allergi

Allergi er blevet en folkesygdom, og flere og flere udvikler fx allergi over for parfume. Men der ER ting, vi kan ændre for at minimere risikoen for, at vi kommer til at lide af hudallergi. Læs her, hvilke forholdsregler du skal tage.

 

Sådan minimerer du risikoen for hudallergi for dig og dine børn

Cirka 1,5 millioner danskere døjer med astma, allergi eller overfølsomhedssygdomme – og det tal er stigende. Når vi daglig er i kontakt med parfyme, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, øger vi risikoen for at vores hud bliver irriteret eller overfølsom.

Allergi kan nemlig være arveligt, så lider du eller din bedre halvdel af overfølsomhed, er det en god idé at tage nogle forholdsregler i hjemmet, så jeres børn måske kan undgå det samme.

Men det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, hvad der rent faktisk har en effekt – og hvor man skal sætte ind. Vi har derfor samlet 5 gode råd til at nedsætte allergi-risikoen for dig og dine børn.
 

Få styr på certificeringerne

Du har sikkert lagt mærke til de små anmærkninger, certificeringer, der er på nogle plejeprodukter. Men hvad er det nu lige, der betyder hvad?

Vil du minimere risikoen for allergi, skal du alltid gå efter astma-allergi-mærket, som er symboliseret ved en blå krans. Produkterne er uden en lang række stoffer, der er kendt som allergene, blandt andet visse farvestoffer, parfume og konserveringsmidler.

Svanemærket er der mange, der kender, og denne certificering fokuserer på, at produkterne belaster miljøet mindst muligt. Der er ikke tilladt parfume i produkter til børn, men derimod må produkter til voksne gerne indeholde parfume.
 

Undgå parfume og unødvendige tilsætningsstoffer

Parfume er en af de helt store syndere i forhold til at fremprovokere hudallergi, men også farvestoffer og konserveringsmidler kan trigge huden.

Parfume er ofte nemt at spotte i ingredienslisten på produkter, hvor det, udover ”parfume”, oftest betegnes som ”aroma”, ”fragrance” eller ”duft”. Men det er langt fra kun din eau de toilettes eller lækre bodylotion, som kan indeholde parfume: For eksempel er det normalt, at der er tilsat parfume i alt fra kosmetik til vaskemiddel. Vær som sagt også opmærksom på, at naturlige duftstoffer som æteriske olier også kan give hudallergi.

Gå som hovedregel efter produkter med allergimærket Den Blå Krans, både når du vælger plejeprodukter, rengøringsartikler og vaskemidler.
 

Pas på din hud, når du bader

De fleste af os bader dagligt, og selv om vi bruger allergi-venlige produkter, så er en tur under bruseren hårdt for huden. Tørrer den ud, bliver den nemmere irriteret og mere modtagelig over for at udvikle eksem. Derfor:

Skyl dig grundigt: Skyl både dig selv og dine unger grundigt efter et bad, så der ikke sidder sæberester tilbage, der irriterer huden. 

På med cremen: Smør altid kroppen ind i en fugtgivende bodylotion umiddelbart efter badet, så huden ikke tørrer ud.

Bad kort: Lang tid under rindende varmt vand eller i et hedt badekar fjerner hudens yderste fedtlag, som beskytter med udtørring. Små børn behøver kun at komme i bad et par gange om ugen.

Tør nænsomt: Dup kroppen tør med et håndklæde efter badet i stedet for at skrubbe den. Så skåner du huden.
 

Brug vaskemaskinen til forebyggelse

Supplér dine parfumefri produkter med følgende gode råd, når du vasker tøj, som også kan bidrage til at nedsætte risikoen for allergi: 

Vask nyt tøj inden brug: Der kan sidde en del farverester i helt nyt tøj, så vask det altid minimum én gang inden brug – og gerne flere.

Dosér vaskemidlet korrekt.

Brug tørretumbleren: Har du sensitiv hud, så tumble det tøj, der kan tåle det. Når du tumbler, bliver alle overflødige fibre trukket ud af tøjet, så de ikke efterfølgende irriterer huden, når du eller dit barn har tøjet på.

Vask sengetøj og bamser jævnligt: Du kan holde bakterier og støvmider, der kan giver allergi, nede ved at give sengetøjet og børnenes bamser en tur i vaskemaskinen minimum hver 14. dag. Vask også dyner, puder og rullemadrasser 4 gange om året.

 

Gør rent med omtanke

På samme måde kan du også tage en række forholdsregler i forbindelse med rengøring.

På med handsken: Brug altid handsker, når du gør rent, så din hud er beskyttet.

Begræns antallet af rengøringsmidler: Faktisk kan du klare dig med 4 forskellige slag: Brug universalrengøring til flader, ufarvet opvaskemiddel til opvask og pletter på tøjet, sæbespåner til trægulve – og overflader og eddike til kalk. Suppler eventuelt med brug af en pimpsten til toilet-kummen, hvis kalken er genstridig. 

Luft ud: Både tre gange dagligt 5-10 minutter af gangen, men især i forbindelse med rengøring, når støvet bliver aktiveret af støvsuger og klude. 
 

Om allergi: Man udvikler allergi, fordi der sker en overreaktion i kroppens immunforsvar over for ellers uskadelige stoffer. Man har størst risiko for at udvikle allergi over for de ting, man dagligt er i kontakt med som parfume, husstøv, pels og pollen, og symptomerne kommer oftest til udtryk som høfeber, astma, nældefeber, mavegener og/eller eksem. Det er vigtigt, så vidt muligt, at undgå de ting i dagligdagen, man reagerer på. Kontakt altid din læge, hvis du har mistanke om, at du eller dit barn er allergisk over for noget.

Læs mere om hudallergi - og hvordan I undgår det - her

Kilde: astma-allergi.dk (Astma Allergi Danmark) og neutral.dk

 

Power of NO

Neutral arbejder for en fremtid uden allergi og har samarbejdet med Astma-Allergi Danmark i over 25 år for at udvikle effektive, men milde Neutral-produkter, der kan holde din og dit barns hud blød og reducere risikoen for allergi og overfølsomhed. Der findes nemlig ingen behandling, der kan kurere allergien. Når du først har den, har du den for resten af livet. 

Du kan altid være sikker på, at alle Neutral-produkter – uanset om det er inden for vask, opvask, brusebad, håndvask, hårpleje, deodoranter eller ansigts- og hudpleje – er uden parfume, parabener og farvestoffer.

Læs mere om: