Makeup & hudpleje

Derfor rødmer dit ansigt om vinteren

Ser dit ansigt rødmosset ud i denne tid, selvom der ikke er frostgrader udenfor? Irritationer i huden om vinteren skyldes ikke kun kulden udendørs

Når den kolde og mørke tid hærger, så kan det for mange af os spores i huden. Den bliver kløende, tør og måske rødplettet og higer nærmest efter ekstra fugt. Måske undrer du dig over, at din hud er så påvirket, når der stadig ikke er frostvejr udenfor, men forklaringen skal findes et andet sted.
 
Det er i høj grad den store temperaturforskel mellem ude og inde i vintermånederne, som påvirker os. Og derudover også de remedier vi bruger til opvarmning, fx radiatorer og brændeovne, som skaber tør luft indenfor. Det forklarer Ann-Kristin Stokke, der er fagchef hos Skintific AS til KK.no.
 
LÆS OGSÅ: Få fem super effektive råd mod tør vinterhud
 
- Det er ikke nødvendigvis de store klimatiske forhold og temperaturen, som påvirker vores hud mest. De omgivelser, vi opholder os indendørs, påvirker huden mere. Det kan fx være bilen, kontoret eller på et fly. Om vinteren er luftfugtigheden inde i husene meget lav. Det skyldes den kunstige opvarmning og godt isolerede huse. Mange mærker en stor forskel på fugtighedsniveauet i huden før og efter at fyret og radiatorerne er blevet tændt, siger Ann-Kristin Stokke til KK.no
 
Vandtab i huden
Ann-Kristin Stokke forklarer, at der sker en proces i huden, når vi bevæger os fra kulden og ind i varmen og omvendt. Og i den proces mister vi fugt.
 
- Hudens naturlige barrierefunktion udsættes for stor belastning, når vi flytter os fra kulden udenfor til pejsen indenfor. Huden mister sin naturlige fugtighed. Processen kaldes for transepidermalt vandtab, fordi huden fugtighed går tabt i de tørre omgivelser. Det efterlader huden udtørret, stram, skallende og irriteret, siger hun til KK.no.
 
LÆS OGSÅ: Her er ansigtsplejen, du ikke må glemme om vinteren
 
For at undgå at der opstår irritationer i din hud, så giver hun en række gode råd til at holde på fugtigheden. Her er et udvalg:
 
1) Brug luftfugter
Det er en rigtig godt investering med en luftfugter til dit hjem eller på kontoret. Den sørger for, at der er en konstant luftfugtighed, som er gavnlig for din hud og dine slimhinder. 
 
2) Brug kun lunkent vand
Tag ikke bad i rigtig varmt vand, da det er med til at fjerne fugt fra din hud. Nøjes med lunkne bade, og det samme gælder, når du renser dit ansigt hver aften.
 
3) Skift renseprodukt
Overvej at skifte dit renseprodukt til ansigtet ud med en variant, der er mere skånsom for huden, vælg fx en renseolie.