Annonce
Makeup & hudpleje

5 ting, vi troede, vi vidste om vores hud

Vores hud passer godt på os, og vi vil gerne passe lige så godt på den, så den får lov at stråle – smuk og voksen med glød og modstandskraft. Men først er vi vist nødt til at se lidt kritisk på nogle af de ting, vi indtil videre har gået og troet om, hvordan det bedst gøres.

Advertisement

Kan allergi forebygges, eller er det genetisk bestemt?

Man kan godt have øget tendens til at udvikle allergi, hvis ens forældre har det, eller hvis man har haft astma, høfeber eller børneeksem. Men der er faktisk også en masse, vi selv kan gøre for at forebygge udviklingen af allergi – hos os selv og hos vores børn. Det handler især om, hvilke produkter vi vælger at bruge på huden. Vil du være på den sikre side, så gå efter produkter med mærket ”Allergy Certified”, som både er en allergimærkning og en sundhedsmærkning. De godkender kun hudplejeprodukter, der er helt fri for stoffer mistænkt for at kunne udløse eksem og allergi, eller stoffer som kan skade kroppen. Alle produkter fra Decubal er for eksempel Allergy Certified.

Har vores hud først udviklet kontaktallergi, vil den desværre altid huske det og reagere, hver gang den udsættes for det allergifremkaldende stof. Så det gælder om at undgå det vi er allergiske over for - og behandle vores aktive hud med omsorg. 

Er økologi = godt for vores hud?

Vi har i lang tid tænkt, at hvis bare vi vælger produkter, der er markeret ”økologisk” eller ”dermatologisk testet”, er vi på den sikre side. Men så enkelt er det desværre ikke. Der er faktisk ikke nogen regler eller certificeringsmærker (som Ø-mærket på fødevarer) for, hvad der kræves af et produkt for at det kan kalde sig økologisk, naturligt eller dermatologisk testet. De kan stadig indeholde mistænkt hormonforstyrrende eller allergifremkaldende parfumestoffer og konserveringsmidler. Den hyppigste årsag til parfumeallergi er faktisk ”naturlige ekstrakter”, og mange æteriske olier indeholder endda parfumestoffer fra EU’s liste over de 26 særligt allergene parfumestoffer.

Når vi er i tvivl, kigger vi derfor fremover efter Allegy Certified-mærket og tjekker produktet i app’en ”Kemiluppen” fra Forbrugerrådet TÆNK eller ”Kemilex” fra Astma-Allergi Danmark.

Gør creme huden afhængig?

Det er heldigvis ikke muligt at smøre sin hud ind i creme for ofte – især for os med tør hud er det faktisk nærmest, som om huden ikke kan få fugt nok, uanset hvor meget vi smører på. Tør hud producerer nemlig ikke tilstrækkeligt med fedt selv, og vi har derfor brug for creme til at holde hudbarrieren sund, så fugten bliver i huden. Som udgangspunkt vil to gange creme med højt fedtindhold om dagen være indsmøring nok for langt de fleste, og en tommelfingerregel er at smøre huden ind, til den ikke længere føles stram og irriteret.

Er det ikke noget at gøre, hvis man først har fået tør, skadet hud?

Huden er et ret ”intelligent” organ, som reagerer på omgivelser og påvirkninger. Det ses bl.a. ved, at huden kan hele et sår, og selv om huden er blevet tør, kan man med god hudpleje hjælpe den med at blive glat og smidig igen. Tør hud har brug for fede og blødgørende cremer, som trænger ned i huden og lægger en barriere, der kan holde på fugten. Husk når huden er helet igen fortsat at pleje den forebyggende.  Huden er en levende organisme, som fornyer sig selv hver 28. dag og smider ml 30.000 og 40.000 døde hudceller hvert minut – så den er taknemmelig for at blive behandlet godt og blive fugtet igennem.

Er der forskel på creme?

Nogle gange har vi følelsen af, at det kan være lige meget, hvilken creme vi vælger – det er alligevel det samme der er i dem alle sammen, og det vigtigste er, at vi smører os, ikke med hvad. Og det er rigtigt, at de fleste cremer har samme grundformål: at holde huden fugtet, smidig og blød. Men når man kigger bag på forskellige cremer, bliver det alligevel tydeligt, at de er sammensat af forskellige ingredienser med forskellige egenskaber. Der er fem hovedingredienser, som går igen i de fleste cremer – det interessante er blot hvilken slags. De fem er:

Fedt, som tilsættes for at holde på hudens fugt ved at danne en beskyttende hinde. Jo tørrere huden er, jo højere fedtindhold har den derfor brug for.

Vand, som er med til at definere konsistensen. Højt vandindhold giver en lotion, mens lavere indhold af vand ses i fedtcremer, hvor det sjovt nok er indholdet af fedt, der er dominerende. I de helt kolde vintermåneder er det en god idé at vælge cremer med lavere vandindhold, især til ungernes røde kinder. Hvis I for eksempel bruger en fedtcreme på 70 %, vil vandet i den være fordampet allerede 10 minutter efter, den er smurt på.

Emulgator, som er det, der holder sammen på cremen. De består af vandeleksende og fedtelskende molekyler, som i kombination binder vandet og fedtet i cremen sammen, så den ikke skiller.

Blødgører, som ja, blødgør huden. Det kan fx være shea butter, arganoil, glycerin eller naturlige olier.

Konserveringsmiddel, som afholder cremen fra at blive inficeret med bakterier, svampe og lignende, som er sunde for huden. De er derfor enormt vigtige og ikke noget, vi skal gå udenom – vi skal bare gå efter de rigtige, dvs. dem, der ikke er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det vigtigste er, at det konserveringsmiddel, der bruges i produktet, ikke virker skadende på din hud. Igen er et godt råd at gå efter produkter, der er ”Allergy Certified” eller tjekke ingredienslisten før køb.

Lipid cream, 100 ml, 59,95 kroner, Original clinic cream, 100 g, 69,95 kroner, Face vital cream, 50 ml, 109,95 kroner

FAKTA OM DECUBAL

Indholdet i Decubal er et resultat af bevidste valg. I Decubals produktserie er der udvalgt ingredienser, som beskytter, fugter, plejer og reparerer huden, hvis skaden er sket. Decubal indeholder derfor ikke stoffer, som kan give allergi – eller er mistænkt for at kunne skade kroppen.

Decubal er hudpleje til huden, som er tør og sensibel og udfordret af det danske og nordiske klima.

Du finder produkterne på dit lokale apotek

 

Læs mere om: