botox
Skønhed

10 fakta og myter om botox og restylane

13. februar 2017
af Thea Møller Ronex
Foto: Panthermedia
Svulmer de op? Bliver man afhængig? Og føles det virkelig som regnorme under huden? Forvirring og skrækhistorier er der nok af, når det kommer til kosmetiske behandlinger. Vi har fået ekspert og speciallæge i plastikkirurgi Benedikte Thuesen med 25 års erfaring til at af- og bekræfte internettets røverhistorier. Læs med her, og bliv klog på botox og restylane

MYTE 1: Botox er farligt

Nej, det er det ikke. Ikke når det bliver gjort korrekt, i rette doser og af en autoristeret og registeret behandler. Det værste, der kan ske, er et midlertidigt hængende øjenlåg. Man bruger faktisk også botox som medicin på hospitalerne. Det har nemlig en virkelig god virkning på muskelspasmer, så det bruges bl.a. både til behandling af inkontinens, sved og på patienter, der har fået spastiske lammelser efter hjerneblødninger. For at sætte det i målestok, så er den dosis, man bruger på børn til disse behandlinger, 10-20 gange større end den dosis, der bruges til kosmetiske behandlinger.

MYTE 2: Du bliver afhængig

Ja ---mange bliver afhængig af effekten. De rynker man er ked af bliver glattet ud eller fyldt ud og de små læber får mere fylde. Holdbarheden er jo begrænset, så det kan blive en dyr fornøjelse. Ofte vender folk tilbage. Men hold igen med portionerne og hyppigheden. Maskeansigter klæder ikke nogen. Overvejer man en mere permanent løsning kan man rådføre sig med en plastikkirurg om filler med ens eget fedt kunne være en ide i stedet.

MYTE 3: Hvis du stopper ser du værre ud, end før du startede!

Nej, det passer ikke. Men hvis man som sagt har overskredet den anbefalede filler-dosis og får mange behandlinger så kan man godt risikere at huden bliver tyk og grov. Dette er dog ikke et problem, hvis du får det lavet af en dygtig behandler. Ofte handler det om, at folk glemmer, hvordan deres ansigt så ud, før de begyndte på behandlingerne.

LÆS OGSÅ: 9 ting du skal vide, før du får lavet botox

MYTE 4: Botox og restylane er kun egnet til de rige og berømte

Nej. Min primære gruppe af kunder er 40+ og kommer fra alle indkomstniveauer. Nogen hiver virkelig fat i deres sparepenge, men det handler jo om prioriteringer. Nogen kvitter smøgerne, andre dropper turen til Skagen. Mange kommer ind og er bare ked af en enkelt bekymringsrynke i panden, og det forstår jeg da godt - alt kan gøres med måde. Man behøver ikke have adresse i Hollywood, for at ønske en ændring eller to.

MYTE 5: Jeg mister min mimik og bliver følelsesløs, hvis jeg får Botox.

Man bliver ikke følelsesløs - man kan sagtens mærke sit ansigt. Men man mister delvist mimikken – altså midlertidigt indtil behandlingens varighed udløber (4-6 måneder). Der er risiko for maskeansigt, hvis man ikke gør det med måde, men efter 4 måneder er man normal igen.

MYTE 6: Restylane føles som små regnorme under huden

Ja, det kan man godt risikere, hvis man lægger det lidt for tykt, for meget og for tæt på huden. Især ved overlæben og det nedre øjenlåg kan der godt komme en mere synlig regnorme-effekt, hvis det ikke er udført korrekt.

LÆS OGSÅ: Guide: 9 ting du skal vide, før du bruger restylane

MYTE 7: Botox er en nervegift

Ja, det er det. Men hvis det bruges korrekt i de rette mængder, er det helt ufarligt – uanset om man bruger det medicinsk eller kosmetisk.

MYTE 8: Botox og restylane går i blodet

Nej, ikke hvis behandlingen udføres korrekt. Men hvis sygeplejersken eller lægen stikker forkert, så er der en risiko for, at de rammer en blodåre. Er det botox, det drejer sig om, er dosis dog så lille, så det ikke betyder noget. Rammer man en større blodåre med en restylane kan man risikere at vævet kan tage skade

MYTE 9: Det er kun selvoptagede mennesker, der får lavet kosmetiske behandlinger

Ja ja, det er vi da alle sammen. Fuldstændig umulige at få med videre, når vi går forbi et butiksvindue, haha. Nej, jeg får besøg af alle slags mennesker. Nogen er høje, andre er lave. Nogen er smukke, andre er charmerende. Men ja, jeg har da ikke oplevet nogen, der ikke kommer for at se godt ud. LÆS OGSÅ: Kosmetiske behandlinger: Det får kvinder lavet

MYTE 10: Hvis man er ked af resultatet, er man tvunget til at rende rundt med det

Mit bedste råd er: vent og se. Lige efter behandlingen er det svært at se, hvad der er botox/restylane, og hvad der blot skyldes hævelse. Hvis du stadig er bekymret efter 14 dage, så tag kontakt til din behandler. Har du fået for meget botox: et hængende øjenlåg eller du føler du har mistet for meget af din mimik, så vent. Efter 4 måneder er alt normalt igen. Har du fået for meget restylane, eller det er lagt forkert, er det straks værre. Ofte vil det svinde med tiden, men større knudedannelser kan medføre, at man må fjerne dette enten kirurgisk eller ved hjælp af et opløsende stof, men det er ikke bare lige så let. Benedikte Thuesen 25 års erfaring med plastikkirurgi og er speciallæge på området. Derudover medstifter af Københavns Privathospital (nu CFR Hospitaler) og forfatter til bogen "Skøn hele livet – din guide til kosmetisk kirurgi". Hun er udvalgt som ekspert ud fra hendes kritiske tilgang til området og naturlige skønhedsideal. Benedikte-thuesen.dk
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_3.png

Læs også