Annonce
Hår

Guide: Alt, du skal huske, når du farver håret derhjemme

Med den rigtige fremgangsmåde og god efterbehandling kan du få et lige så lækkert resultat, når du farver hår derhjemme, som hvis du får en frisør til det. Her er alt, hvad du skal vide.

Vælg den rigtige farve

Det vigtigste først: For at få et godt resultat, når du farver dit eget hår derhjemme, kræver det den rigtige farve. På hårfarvernes pakke er der heldigvis billeder af forskellige før-hårfarver, der kan hjælpe dig med at afgøre, om farven vil matche din naturlige farve. Hvis din egen hårfarve ikke er repræsenteret på de små billeder, er det nok klogest at vælge en anden farve.

Som udgangspunkt bliver det flotteste resultat en farve, der ikke er helt modsat din naturlige farve, men et par nuancer lysere eller mørkere. Vil du gå fra helt mørk til helt lys eller omvendt, er det sandsynligvis bedre at gå til en frisør.

Gitte Lundager er frisør og ekspert i hårfarvning, og hendes bedste råd til dig, der leder efter en flot farve til hjemmefarvning, er:

- Vælg ud fra din hudtone. Hvis du har meget varmt pigment, så gå efter en koldere nuance – om omvendt. Man kan faktisk også kigge i iris, altså det farvede i øjet, for at se, hvilken tone de små nister i farven har. Er de lyse, skal du gå efter en koldere farve som fx askeblond, og er de varme, skal du typisk gå efter en varme nuance, fx gyldenblond.

Undgå den klassiske fejl

De fleste hårfarveæsker er beregnet til kort eller mellemlangt hår. Har du kraftigt eller langt hår, har du nok brug for to pakker for at få et jævnt og dækkende resultat.

Spidserne er den ældste del af dit hår og med al sandsynlighed også den mest skadede del. Derfor er det flot, hvis den nye hårfarve kombineres med klipning af spidserne. Meget skadede spidser kan nemlig ende med at få en anden nuance end den nyere del af håret, når det bliver farvet.

- Den mest typiske fejl, folk laver, når de farver hår, er at de ikke sætter sig ind i hårets kvalitet. Sørg for at læse indlægssedlen og gøre, som der står – så du giver bunden farve længere tid end spidserne, hvis de har været farvet før. Hvis man bare farver hele håret på én gang – som mange gør – så kan man risikere meget forskelligt resultat, forklarer Gitte Lundager.

Hvad skal du vælge – toning eller permanent farve?

Med en permanent hårfarve får du en dækkende, holdbar farve, som ikke fader efter et par hårvaske. Farven trænger dybere ind i hårets skællag, mens en toning lægger sig yderligere, så det kun suger lidt ind og derfor vaskes ud med tiden. Er dit hår mere porøst, fx efter en sommer med sol og strand, står hårstrået mere åbent, og det kan derfor være nok med en toning. 

Styrk håret

De fleste hårfarver kommer med en efterbehandling i form af en kur, som går ind og gør håret blødere. Men skal der lidt mere til, kan du med fordel vælge Schwartzkopf Color Expert, som kommer med en OmegaPLEX-behandling. OmegaPLEX går (lige som de professionelle plex-behandlinger på markedet) ind og genopbygger håret dybt inde i svovlbroerne.

- Når vi farver hår, brister de svovlbroer, og så er det, at håret nemmere knækker. Så det man har fundet ud af, er, at man kan gå ind og genopbygge svovlbroerne, så håret beholder sin kraft. I stedet for at det bliver blødere, bliver det stærkere, fortæller frisør og farveekspert Gitte Lundager.

Gode råd til hårfarvning:

  • 48 timer inden: Test, om du kan tåle hårfarven. Ja, det er et lidt kedeligt step – men til gengæld meget, meget rarere at opdage, at du er allergisk over for farven på et lille stykke arm/lignende, end når det er påført hele manken.
  • Læg alle remedierne op på et håndklæde eller et fast underlag, der kan tørres af. Sørg for at have noget, der kan tage tid – et armbåndsur, en telefon eller et æggeur. Ifør dig en gammel T-shirt (eller ingenting), og tag handskerne, der følger med hårfarven, på. Brug eventuelt en bredtakket kam til at dele håret i baner, når du skal i gang med at farve det.
  • Tjek, om hårfarven skal i tørt eller håndklædetørt hår. Hvis det sidste er tilfældet, så skyl håret, og tør det let med et håndklæde, før du går i gang med farvningen. Det anbefales ikke at vaske håret med shampoo 24 timer, før du farver det.
  • Inden du går i gang med at farve, så put eventuelt lidt vaseline eller fed creme på ørerne og i hårgrænsen – så hæfter hårfarven ikke på huden, selv om der kommer lidt udenfor. Bland farven efter instruktionerne i pakken, og fordel med det samme farven i baner, så du er sikker på, det dækker alle hårstrå. Hvis dit hår ikke er farvet i forvejen, så begynd ved hårgrænsen og arbejd dig ned til spidserne – lok for lok. Er håret allerede farvet, så føl vejledningen i indlægssedlen for at få det bedste og mest jævne farveresultat.
  • Sæt et ur til at tage tid, når du har dækket hele håret jævnt – og overhold den tid, der står i instruktionerne.
  • Når du har vasket farven ud, så husk at bruge en efterbehandling som OmegaPLEX. Den går ind og genopbygger svovlbroerne i hårstrået og giver det glansfulde, sunde look, vi går efter.
  • Er du vild med farven? Så husk at skrive farvekoden ned, så du kan finde den igen næste gang.
  • Pas godt på din farve og dit hårs glans ved at bruge shampoo og balsam beregnet til farvet hår. Giv desuden håret en OmegaPLEX-hårkur cirka tre uger efter farvningen.

Hjemmefarve med PLEX-behandling

Giv dit hår en styrkende PLEX-behandling, når du farver hår derhjemme, med Schwartzkopfs Color Expert-hårfarver. Hårfarven kommer i 16 nuancer, også blondering. Find den på matas.dk, i Matas-butikker eller supermarkedet.

Læs mere om: