Sara Dahlström er fitness-feminist
Selvudvikling

”Ordet fitness betyder veltrænet – og det er uafhængigt af, hvor meget fedt jeg har på kroppen”

5. december 2017
af Benedicte Wessel-Holst, KK.no, bearbejdet af Christina Forsberg
foto: Private og Instagram
25-årige Sara Dahlström er chefredaktør på et svensk fitnessmagasin - og udfordrer det typiske billede af en veltrænet kvinde. Mød hende her.

Den svenske chefredaktør for Hälsa & Fitness løfter både tunge vægte og er en ivrig debattør. Sara Dahlström på 25 år ved godt, at hun skiller sig ud i sin egen branche og på de sociale medier, hvor millioner af #fitspiration-billeder viser fedtfrie mavemuskler, stramme balder og måltider bestående af agurker og proteinpulver. Sara vil gerne vise noget andet – fordi hun synes, vi trænger til det.

På hendes egen Instagram-profil er en af hendes specialiteter f.eks. at danse hæmningsløst i stille film, fordi hun synes, det ser så sejt ud, når muskler og fedt bevæger sig.

LÆS OGSÅ: Tør du prøve disse fem udfordringer fra den kropspositive aktivist?

Kvinder skal se ud på en bestemt måde

Du kalder dig selv for fitness-feminist. Hvad ligger der i det begreb?

- Træningsverdenen er fuld af vældig mange stereotyper og normer, hvor kvinder skal være på en bestemt måde og mænd på en anden. Jeg skriver om træning og helse på en måde, der problematiserer disse normer og har helt enkelt et feministisk perspektiv på det. Og så synes jeg, det er ærgerligt, at ordet ’fitness’ ejes af personer, der ikke har noget underhudsfedt og som konkurrerer i bikini-fitness og lignende ting. Ordet ’fitness’ betyder jo veltrænet, og det er uafhængigt af, hvor meget fedt jeg har på kroppen, lyder det fra Sara, der selv er en ivrig vægtløfter.

Hvad synes du om alle de såkaldt ”perfekte” træningskroppe på de sociale medier med hashtagget fitspiration? Tror du, det er skadeligt?

- Jeg tror, det er skadeligt, at folk tror, de er nødt til at passe ind i en bestemt kropsform – uanset hvilken. Ikke alle kan få en krop med ekstremt lidt fedt og muskler på ”de rigtige steder” – i hvert fald ikke uden at måtte forsage en række ting og føle sig dårlig undervejs. Et sådan kropsideal kan være lige så skadeligt som det modeltynde uden former.

Du får en del grimme og kritiske kommentarer på din blog og på de sociale medier. Hvordan tackler du det?

- Den eneste grund til at jeg ikke tager mig de kritiske kommentarer nær, er, at jeg også får så mange positive. Ofte er de negative bemærkninger også helt hen i vejret, som da en skrev til mig: ”Du burde nok begynde at træne”, eftersom at han åbenbart mente, jeg var for tyk. Det er vanskeligt at tage sådanne angreb personligt.

Havde en hjernetumor

Hvornår og hvorfor begyndte du at løfte vægte?

- Det er en lang historie, der begyndte, da jeg var 17 år og fik at vide, at jeg havde en hjernetumor, som sad tæt på hypofysen. Den blev opereret væk, men eftersom hypofysen styrer hormonerne, vågnede jeg op uden hormonproduktion. Det indebar, at jeg fik lavt stofskifte og måtte begynde på kortison. Resultatet var, at jeg gik fra undervægtig til overvægtig på kort tid. Som 17-årig vidste jeg ikke, at der fandtes noget andet alternativ end at gøre alt for at prøve at bekæmpe vægtstigningen. Jeg spiste ekstremt lidt og stod en time om dagen på cross-træneren eller løbebåndet, selvom jeg hadede det, fortæller Sara og fortsætter:

- Efter noget tid prøvede jeg så cirkeltræning, som også indeholder styrketræning, og så opdagede jeg, at træning kan være meget sjovere end bare at løbe på et bånd. Jeg begyndte på crossfit, hvor man bl.a. løfter tunge ting, men mit mål var stadig at blive tynd. Jeg opdagede hurtigt, at det var de tunge løft, jeg godt kunne lide og var god til, så jeg begyndte i en atletikklub, hvor fokus udelukkende var på at løfte tungt, fortæller Sara.

- Samtidig fik de tunge løft mig til at sætte pris på min krop på en anden måde, fordi jeg blev så glad for, at kunne klare det. På den måde kom jeg i gang med både tunge løft og kropspositivisme samtidig.

LÆS OGSÅ: Ashley Graham deler folks lede kommentarer om hendes træning

En masse myter om kost

Som redaktør for et helsemagasin: Hvad er så din trænings- og kost-filosofi?

- Det er at træne det, man synes, er sjovt, og spise det man synes, er lækkert. Hvad gælder kosten, må man selvfølgelig tilpasse sig sine mål og sørge for at få god næring, men at udelukke mad, man kan lide, gør livet kedeligt. Det samme gælder med træning. Det er hårdt at træne, men synes du også, det er kedeligt, så bliver det bare en plage.

Synes du, at for mange unge kvinder stresser over træning og kost?

- Absolut. Og en af grundene er de mange myter, der eksisterer om kost. Folk tror, de skal undgå visse typer mad og spise såkaldt superfood, men det eneste du behøver, er at få rigtig næring, og det kan du få på mange måder. Du behøver ikke at følge en speciel diæt, forklarer Sara og tilføjer:

- Det samme gælder med træning. Folk tror, de skal gennemføre én bestemt træningsform for at få resultater, men det vigtigste er, at du gør noget i det hele taget. Og hvis du træner noget, du synes, er sjovt, øges chancen også for, at du fortsætter med det.

LÆS OGSÅ: Sportstøj til plus size: 29 køb til din træning

Sara Dahlströms to gode råd til at få et mere afslappet forhold til din krop og din træningsindsats

1. Stop med at følge personer på de sociale medier, der giver dig angst.

- Hvis nogen får dig til at føle dig dårligt tilpas eller at du burde se anderledes ud, så få dem ud af dit liv med det samme.

2. Træning skal være sjovt!

- Jeg ved godt, jeg allerede har sagt det, men det er så vigtigt. Træning, der keder dig, vil gøre dig trist, men træning, du kan lide, vil få dig til at sætte pris på dig selv og din krop.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også