https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/november/netvaerkprim.jpg
Selvudvikling

Kvinde, kend dit netværk

26. november 2014
af Gitte Holm
foto: Shutterstock
Nogle mennesker løber med de gode jobs, de gode boliger og alt muligt andet godt. Det hænger måske sammen med deres evne til at networke. En ny bog giver dig værktøjerne til at blive en bedre networker.

Kender jeg nogen, der kender nogen… Den sætning har du sikkert hørt tusinde gange før, hvad end det har været i relation til jobmuligheder, ledige lejligheder eller noget helt tredje. Vi bruger hinanden på kryds og tværs og folk der har et stort netværk (og forstår at bruge det) er sjovt nok også dem, som har mest succes med at finde de ønskede jobs eller lejligheder. Vil du udvide dine muligheder, er det altså en strålende idé at komme andre folk ved.

Networking for introverte

Især de seneste år siden finanskrisen har mange mennesker oplevet, hvad det vil sige at være arbejdsløs. Jobbene hænger ikke just på træerne, og det kan synes helt uoverskueligt at planlægge en fremtid. Lidt nemmere bliver det dog, hvis du har nogle relationer at trække på - nogen der kender nogen, der kender nogen…

Er du introvert eller genert, kan det måske virke som en skræmmende ting at skulle møde nye mennesker, da du ikke er så højtråbende som dine ekstroverte venner. Men her bør du se din introverte karaktertræk som en kompetence, mener Simone Lemming Andersen, forfatter til bogen og videokurset 'Networking - tør du lade være'. I bogen beskriver hun bl.a. hvordan en introvert person besidder flere af grundelementerne til at blive en god networker - bl.a. fordi de ofte er gode til at lytte, reflektere og til at perspektivere en samtale.

At være dansk er en udfordring

Det er en nødvendighed at kunne networke, da arbejdsmarkedet bliver mere og mere specialiseret. Her er det vigtigt at kunne vidensdele for at kunne skabe udvikling. Og vidensdeling kræver networking og samarbejdsevner.
En udfordring vi som danskere kan have er at networking, især face-to-face-networking ikke ligger som en integreret del af vores kultur. Derfor er vi nødt til at lære det, hvis vi vil drage nytte af de mange fordele, der er ved et godt netværk. I bogen 'Networking - tør du lade være' får du masser af råd til, hvordan du bliver en god netværker og hvordan du fremstår som en person, som andre har lyst til at henvende sig til.

Less is more gælder også networking

Tidligere har det været antaget, at et kæmpe netværk er vejen frem, men ifølge Simone Lemming Andersen er det altså vigtigere at pleje de dybe kontakter end mange perifære kontakter, da dette kan være en kilde til stress og i øvrigt ikke er givende for det mål, du søger at opnå. Den nye tilgang til networking handler altså om, at du bør søge færre, men vigtige kontakter, som både kan bruges i en korttids- og langtidsstrategi.
Husk, at du ikke skal se networking som en måde at udnytte andre mennesker på - det går nemlig begge veje, da begge parter får aktiveret sine potentialer, og man dermed gensidigt kan hjælpe hinanden på rette vej.

Vil du lære mere om networking?

Simone Lemming Andersens bog 'Networking - tør du lade være' giver dig de redskaber du har brug for for at blive en god networker. Læs mere eller bestil bogen eller videokurset på www.strategisk.dk

Læs også