En kvindelig psykopat kan være hvem som helst. Læs her, hvordan du identificerer hende.
Elsk din krop

Kender du en kvindelig psykopat?

En kvindelig psykopat er ikke nødvendigvis en koldblodig morder, en skruppelløs chef eller en tyranniserende hustru. Psykopaten findes alle steder, og når du har lært psykopatens karakteristika at kende, opdager du måske, at hun er din kollega, veninde eller chef.

En kvindelig psykopat tænker kun på sig selv, er blottet for følelser og opfører sig hensynsløst. Dét er nogle af de personlighedstræk, der kendetegner en kvindelig psykopat. Lyder det uhyggeligt bekendt? Så kender du måske en psykopat, ja, måske er du offer for en.

Psykopater - også en kvindelig psykopat - findes i alle samfundslag og miljøer, og selv om tre gange så mange mænd som kvinder er psykopater, er det vigtigt at huske, at den kvindelige psykopat findes. Og netop fordi hun er mere sjælden, får hun ofte større spillerum end den mandlige psykopat. Det fortæller psykiater Henrik Day, der har skrevet bogen "Hverdagens psykopater - mennesker der skader andre".

Læs mere: Lægen: Bryd dansen med en kvindelig psykopat

 

En kvindelig psykopat i forskellige roller

Som kone eller kæreste

En kvindelig psykopat i et forhold er meget dominerende og typisk gift med en selvudslettende og usikker mand, som vil gøre alt for at opfylde hendes mest urimelige krav og ønsker. Samtidig giver han hende scenen, når de er ude sammen, så hun får lov til at være den, man beundrer.

 

Som veninde

Når en kvindelig psykopat har et problem, forventer hun, at veninden lytter til hende i telefonen i halvanden time og snakker hende efter munden, men når veninden har et problem, fejer psykopaten hende af med manglende tid eller bagatelliserer problemet.

 

Som mor

Den psykopatiske mor er meget dominerende. Hun har tendens til at være misundelig på sine børn, og hvis hun også er forfængelig, kan hun for eksempel misundelig på datterens ungdom. Moren kan heller ikke unde sine børn at få en længere eller bedre uddannelse end hende selv, og hun vil ofte rette sine børn og kommentere deres fejl. Men udadtil vil hun prale af børnene og sige "se, hvor godt det går mine børn". Hun vil køre et dobbeltspil, hvor hun indadtil er en tyran og udadtil er den perfekte mor.

 

Som kollega eller chef

På sit arbejde vil en kvindelig psykopat finde den letteste måde at komme gennem dagen på. Er hun leder, sørger hun for, at de ansatte får de kedelige opgaver, og selv tager hun de prestigefyldte. Hun er en dårlig teamplayer og laver en scene, hvis noget ikke går efter hendes hoved. Hun kan vende alt til sin egen fordel og omtaler og kritiserer den mindste ting for at gøre sine nærmeste usikre.

"Mange tror, at det kun er tatoverede Brian og frække Muhammed fra socialgruppe fem eller en økonomisk uansvarlig mandlig direktør, der er psykopat. Det betyder, at det er let at overse den kvindelige psykopat, og det kan hun udnytte til egen fordel," siger Henrik Day.

>> Læs mere om hverdagens psykopater i Henrik Day Poulsens bog "Psykopater i Hverdagen 2"

Han håber, at han kan være med til at gøre op med det stereotype billede af en psykopat. For jo mere vi ved om, hvordan en psykopat opfører sig, des bedre kan vi beskytte os mod ham eller hende. Mellem to og tre procent af danskerne lider af en personlighedsforstyrrelse som psykopati, og på overfladen ligner psykopaten enhver anden. Men kradser vi i overfladen, finder vi en person, der afviger fra flertallet. Han eller hun er meget selvoptaget og skyr ingen midler for at nå sine mål. Vi finder med andre ord en psykopat, der i bedste fald kan irritere og forvirre sine omgivelser og i værste fald kan drive de nærmeste personer ud i desperation, angst og depression.

Læs også: Sådan ved du, om du er faldet for en psykopat

Psykopater er spændende
Personer, der gang på gang bryder normerne for god opførsel, og som er ude af stand til at se det som forkert, fascinerer os.

"Psykopater er et stort problem for deres omgivelser, men de er også interessante. Vi hader dem, men vi elsker at få indblik i deres adfærd. De søger spænding og risiko, og går ikke bare til stregen, de går over stregen," siger Henrik Day og sammenligner vores fascination af psykopater med vores fascination af krimier og kendte.

"Det er usympatisk at slå ihjel, men det er spændende at læse om. Hvorfor er det spændende for sladderjournalister at tage et billede af Paris Hilton uden trusser på? Det er det, fordi hun overtræder grænser, andre ikke gør. Psykopater gør det samme som Paris Hilton og Madonna: overskrider grænser og iscenesætter sig selv for at få opmærksomhed," forklarer Henrik Day.

Læs mere: Hvad er forskellen på en kvindelig psykopat og en kvindelig sociopat?

 

Kvinden har flere fordele
De fleste af Henrik Days kollegaer bruger ikke ordet "psykopat", men den officielle psykiatriske betegnelse "dyssocial personlighedsstruktur". Henrik Day bruger bevidst det ord, som du og jeg bruger, for psykopater findes også i hverdagslivet, og det budskab er vigtigere at få frem end at være politisk korrekt. Her understreger han, at psykopaten også kan træde på andre med stiletter.

"Det er ikke alle kvindelige psykopater, der ser godt ud. Men gør hun det, er det en fordel. Ikke mindst fordi hun kan bruge sit udseende sammen med det faktum, at få regner med, at hun er psykopat. Hvis den kvindelige psykopat er smuk, forstår at klæde sig og er veltalende, vil hun bruge det til at skjule sin egentlige mission: at fremstille sig selv i det bedste lys."

 

Læs mere om: