Elsk din krop

"Jeg får kvinder til at indse, hvor smukke de er"

Føler du dig smuk, når du er nøgen? De fleste kvinder har noget, de vil ændre ved deres krop. Dét vil fotograf Mathilde Grafström lave om på. Hun portrætterer nøgne kvinder og viser dem, at de er smukke, som naturen har skabt dem. Og det er du også. Læs, kig, og lad dig inspirere.

Hvor ofte ser du på din krop i spejlet efter et bad? Og hvor ofte fokuserer du så på netop det, du er utilfreds med? På den ene delle, der ikke vil gå væk, på overarmene med overskydende fedt, der hænger nedad, eller hvad med brysterne, som måske ikke længere strutter? Du er desværre ikke den eneste.

”Alt for mange kvinder er i dag ulykkelige over deres krop, fordi de ikke passer ind i det skønhedsideal, som medierne og modebranchen har skabt for os. Men jeg viser, at vi er smukke, som vi er, og at vi skal i gang med at dyrke den naturlige skønhed, som kommer i alle regnbuens farver,” siger fotograf Mathilde Grafström, der med sin billedserie af nøgne kvinder er med til at ændre kvinders kritiske syn på deres kroppe. Således har flere af kvinderne fået et positivt syn på egen krop efter at have arbejdet som model for Mathilde Grafström.

Læs også: Opgør med kropsideal: Nu er det modebranchens tur

Da Mathilde Grafström begyndte at fotografere menneskelige modeller for over 15 år siden, havde hun allerede dengang et stærkt ønske om at portrættere en nøgen kvindekrop, fordi hun synes, det er den smukkeste måde at vise kvinder på. Men hun turde ikke bede sine modeller om at smide tøjet.

”Det var en stor skuffelse for mig, og jeg brændte inde med ønsket om at lave de billeder. Men da jeg for to år siden talte med min terapeut om det, opfordrede han mig til at komme i gang. Jeg var rædselsslagen for at gøre det, men kastede mig alligevel ud i projektet,” forklarer Mathilde Grafström.

Mænd elsker billederne

Siden er projektet blevet en stor succes. Det viser sig blandt andet i den store, positive opbakning, projektet får fra det mandlige publikum.

Læs også: I disse årtier var det HOT at være curvy

”Jeg tror, mænd er vilde med det, fordi de bare står klar til at beundre os kvinder. Vi skal bare først holde op med at gøre os selv grimme og turde blive beundret. Mange mænd tør ikke beundre kvinder helt åbenlyst, men alligevel er der en del modige mænd, som har stået frem og givet deres holdning til kende på både min Facebook-side og i private mails,” siger Mathilde Grafström, som ud over at hjælpe kvinder med at tænke positivt om deres egne kroppe også udlever sin egen personlige drøm.

”Det bedste er at fange hende i det sekund, hun ikke tænker på noget som helst, for så bliver billedet bedst. I det sekund er hun fri og dejlig og ser utroligt smuk ud.”

 

Mathilde Grafströms smukke billeder af kvindekroppen:

”Det, jeg elsker mest ved mig selv, er, at jeg er så kurvet og feminin. Før billederne blev taget, var min største frygt, at jeg ikke var god nok. De mange timer foran kameraet har fået mig til at slappe mere af og hvile i den, jeg er. Jeg behøver ikke ændre noget for andres skyld. Jeg elsker det her billede, fordi det netop udstråler, at jeg accepterer mig selv. Jeg hverken poserer eller prøver at suge maven ind. Jeg er den, jeg er.”- Pavlina
Mathilde Grafström
”Det, jeg elsker mest ved mig selv, er, at jeg er så kurvet og feminin. Før billederne blev taget, var min største frygt, at jeg ikke var god nok. De mange timer foran kameraet har fået mig til at slappe mere af og hvile i den, jeg er. Jeg behøver ikke ændre noget for andres skyld. Jeg elsker det her billede, fordi det netop udstråler, at jeg accepterer mig selv. Jeg hverken poserer eller prøver at suge maven ind. Jeg er den, jeg er.”
- Pavlina

 
 
”Min største frygt var egentlig, om jeg nu så godt nok ud. Altså, var der noget ved mine poseringer, der gjorde mig tyk? Men i sidste ende viste det sig jo, at jeg nok er som mange andre; min egen værste fjende. Jeg er glad for billederne, og det flotte ved dette billede er, at min krop danner nogle flotte kurver og former især ved hoftebenet.”- Camilla
Mathilde Grafström
”Min største frygt var egentlig, om jeg nu så godt nok ud. Altså, var der noget ved mine poseringer, der gjorde mig tyk? Men i sidste ende viste det sig jo, at jeg nok er som mange andre; min egen værste fjende. Jeg er glad for billederne, og det flotte ved dette billede er, at min krop danner nogle flotte kurver og former især ved hoftebenet.”
- Camilla
 
 
 
”Jeg var bange for, at billederne ville bekræfte mit negative selvbillede. I virkeligheden skete det modsatte. Selv om jeg stadig godt kan være hård ved mig selv, strejfer tanken mig indimellem: Hvis ikke jeg vidste, at det var mig på billedet,ville jeg måske misunde hendes krop.”- Denise ”Efter jeg så billederne, begyndte jeg at tænke, at min opfattelse af min egen krop måske ikke stemmer overens med virkeligheden. Jeg forventede ikke, at jeg kunne lide mig selv på nogle af billederne, men jeg synes faktisk, jeg ser smuk ud her. Normalt har jeg det ikke godt med min krop. På en god dag synes jeg, at mine fødder og ben er pæne, og at jeg har en pæn talje – på de dårlige dage ser jeg kun fejl.”- Lia
Mathilde Grafström
”Jeg var bange for, at billederne ville bekræfte mit negative selvbillede. I virkeligheden skete det modsatte. Selv om jeg stadig godt kan være hård ved mig selv, strejfer tanken mig indimellem: Hvis ikke jeg vidste, at det var mig på billedet,ville jeg måske misunde hendes krop.”
- Denise
 
”Efter jeg så billederne, begyndte jeg at tænke, at min opfattelse af min egen krop måske ikke stemmer overens med virkeligheden. Jeg forventede ikke, at jeg kunne lide mig selv på nogle af billederne, men jeg synes faktisk, jeg ser smuk ud her. Normalt har jeg det ikke godt med min krop. På en god dag synes jeg, at mine fødder og ben er pæne, og at jeg har en pæn talje – på de dårlige dage ser jeg kun fejl.”
- Lia
 
 
 
”Jeg havde ikke et særlig godt forhold til min krop, da jeg meldte mig til projektet. Og da jeg så billederne for første gang, kunne jeg heller ikke lide mange af dem. Nu – et stykke tid efter billederne er blevet taget og udstillet – har jeg helt ændret min opfattelse af skønhed. At stå nøgen over for Mathildes kamera var startskuddet til en bedre og mere positiv opfattelse af min egen krop. De smukke billeder er med til at huske mig på det.”- Tereza
Mathilde Grafström
”Jeg havde ikke et særlig godt forhold til min krop, da jeg meldte mig til projektet. Og da jeg så billederne for første gang, kunne jeg heller ikke lide mange af dem. Nu – et stykke tid efter billederne er blevet taget og udstillet – har jeg helt ændret min opfattelse af skønhed. At stå nøgen over for Mathildes kamera var startskuddet til en bedre og mere positiv opfattelse af min egen krop. De smukke billeder er med til at huske mig på det.”
- Tereza

 

Læs mere om: