Motion
Elsk din krop

Dyrk motion for sundhedens skyld - ikke udseendet

Engang var motion et middel til at nå et mål. Det var dengang, kroppen føltes forkert og blev pisket rundt i manegen. Sådan er det ikke længere for Marie-Louise Rahbek, og i dag handler hendes træning mere om velvære.

Motion for velvære og sundhedens skyld

Der er mange fordomme om vi kvinder, der fylder lidt mere i landskabet end andre. Én af dem er, at vi ikke dyrker motion - og dén fordom for modspil her af Marie-Louise Rahbek (48). Mød hende her:

Mange tror, at fyldige kvinder er sådan nogle passive sofatyper. Er det rigtigt?

- Nu kan jeg jo kun tale for mig selv, men jeg lever et meget aktivt liv og har altid dyrket meget motion. Min far var fodboldspiller på fodboldlandsholdet, og jeg voksede op med idrætten som en stor og vigtig del af mit liv, ligesom jeg havde min egen hest. Men jeg har også spillet håndbold på seriøst plan, gået til gymnastik, dyrket fitness, roet kajak og løbet maraton fem gange.

Hvad skete der så – holdt du op med at bevæge dig en dag?

- Nej, jeg går eller løber en tur på 6 kilometer rundt om Søerne fire gange om ugen og dyrker styrketræning hos Anja Maxmiling et par gange om ugen, så jeg holder mig stadig i gang og er fysisk aktiv.

Få 6 nr. af Q + 2 sæt Flora Danica-sengetøj for kun 899 kr.

Hvordan kan det så være, at du ikke er et lille nips?

- Ja, det er jo et godt spørgsmål, og det kan sikkert skyldes flere forskellige ting. For nogle har det måske noget med forbrændingen at gøre. For mig har det noget at gøre med, at jeg er en kvinde, der gerne vil nogle ting. Jeg vil gerne gøre karriere og sidder i en ledende stilling og vil samtidig gerne gøre en ekstra indsats over for min familie, mine børn og mine venner, og så kan der godt komme pres på og være meget at se til. Og så er det, jeg kan få nogle mindre hensigtsmæssige vaner og holder dampen oppe på chokolade.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Når du nu træner, er det så ikke netop for at blive mindre?

- Det er det faktisk ikke så meget mere. I dag handler det mest om velvære og sundhed og mindre om at blive slank. Det skulle ikke genere mig at tabe mig, det har jeg faktisk også gjort mange gange, men jeg har indtil videre altid taget det på igen. Da jeg var yngre, var det at træne og motionere mere et middel til at nå nogle mål, hvor jeg i langt højere grad i dag dyrker motion for min sundheds skyld end for mit udseendes skyld.

LÆS OGSÅ: 3 ting du gør, som ubevidst holder dit selvværd nede

Hvorfor holdt din træning op med at handle om vægttab?

- Før jeg fik børn, havde jeg travlt med at løbe alle de dér maratoner, fordi jeg gerne ville presse mig selv til at opnå nogle resultater, fordi jeg var træt af, at jeg, der var så aktiv, alligevel altid var rund og buttet af statur. Jeg stræbte efter at blive og være slank, men jeg havde det ikke godt med mig selv dengang, jeg følte mig forkert og havde det, som om jeg ikke var rigtig i min krop. Da jeg blev gravid, tog jeg enormt meget på, men jeg blev også opfyldt af en stor glæde over min krop ved at få børn, for det jo er helt fantastisk, hvad kvindekroppen kan, og hvad den kan give.

 

Hvordan har du det med din krop i dag?

- De senere år er jeg begyndt at gå væk fra at se mine runde former som en udfordring, der skal sættes ind over for. I dag ser jeg i stedet min krop som en positiv del af mig selv. Mine former er med til at gøre mig, til den jeg er. Jeg er ikke en perfekt og superkontrolleret karrierekvinde med rundsave på albuerne. Jeg er målrettet og resultatorienteret i mit arbejde, men jeg har også en tilgang til mennesker og arbejdsopgaver, som harmonerer med den måde, jeg ser ud på. Jeg er rund, smilende og empatisk og vil gerne favne andre og mærke, hvor de er. Og med min størrelse udstråler jeg nok også, at jeg ikke er perfekt – og at det er o.k., at andre heller ikke er det. Så det er vel en accept af mig selv, jeg stille og roligt er kommet frem til.

LÆS OGSÅ: Video - kropsidealer gennem 3000 år

Føler du, at folk har svært ved at acceptere fyldige kvinder?

- Jeg kan godt have en fornemmelse af, at det for slanke mennesker kan være meget svært at forstå, hvordan man kan leve eller vælge et liv, hvor man er mere rund og buttet end slanke og normalvægtige. Men ved at gøre det til min styrke at acceptere, at sådan er jeg, så tror jeg, at jeg udstråler at hvile i mig selv. Jeg gør, hvad jeg kan for at holde mig sund, og min motion giver mig en stor livsglæde og gør en masse godt både for mine muskler, mit hjerte, mit kredsløb, mit sind og min evne til at tage beslutninger. Men jeg er rund, og det vil jeg nok altid være.

 

Oplever du, at folk har fordomme omkring overvægtige og motion?

- Jeg er aldrig blevet mobbet eller udsat for noget ubehageligt omkring min størrelse, men jeg har et par gange på mine løbeture oplevet, at folk lige giver mig en thumbs-up eller råber ’godt løbet’ efter mig. Der kan jeg da godt tænke, at det er lidt fjollet, og overveje, om de ville møde en slank kvinde med den samme form for opmærksomhed. Men så smiler jeg faktisk bare og løber videre og vælger at se det fra en positiv vinkel, for jeg har det sådan, at hvis nogen har travlt med at tænke noget om mig og min krop, så handler det mere om noget i dem selv. Jeg er den, jeg er, og jeg vil gerne bære min krop med glæde og stolthed og vise, at jeg er en del af verden og har min berettigelse. Jo mere man kan læne sig tilbage i den følelse, jo mere stråler man som menneske, og så er det lige pludselig ikke så vigtigt, om man er en størrelse 36 eller 44.