https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/april/binyrerprim.jpg
Selvudvikling

Binyretræthed – hvad er det?

29. april 2014
af NLP- og hypnoterapeut Pernille Riis
Foto: All Over og privat
Binyretræthed mig her, dér og allevegne. Hvad handler det egentlig om, og hvad kan vi gøre ved det? Bliv lidt klogere på både symptomer og vejen videre ud af binyretrætheden – og stressen - lige her. Med blogger, NLP- og hypnoterapeut Pernille Riis.

Jeg har læst bogen 'Binyretræthed' og har fundet det mest væsentlige frem, så du kan lære noget om disse små stresskirtler. Det handler om at komme helt ind i kroppen og forstå stress på det biologiske niveau.

Dengang jeg led af alvorlig stress, blev jeg anbefalet, at jeg skulle læse bogen om binyretræthed. Det gjorde jeg så og blev meget klogere. Nu er turen kommet til dig, der gerne vil vide, hvad det er, og som måske lider af stress.

Pernille Riis

Pernille Riis, professionel NLP -og Hypnoterapeut.

Arbejder ihærdigt på at inspirere alle, der er interesseret, i af finde deres helt egen balance i livet. Både i hendes arbejde med sine klienter i sin klinik i indre København og de artikler hun udgiver på sin blog, omfavner hun livet i et holistisk perspektiv, og forsøger at skabe klarhed over livets aspekter.

Du kan læse mere om hendes arbejde, samt læse hendes blog på www.pernilleriis.dk

Binyrer ...
Binyrerne sidder på hver sin side af nyrerne og er ikke større end en valnød. Herfra kan de i betydelig grad påvirke kroppens funktioner i væv, organer og kirtler, og de har også en kraftig indvirkning på, hvordan du tænker og føler.

Binyererne udskiller hormonstoffet, vi kalder kortisol, der udskiller ganske små, men præcise og afbalanceret mængder ud i kroppen for at hjælpe kroppen med at håndtere belastninger og overleve.

... og stress?
De kaldes også for "stresskirtlerne", fordi det er deres opgave at håndtere stress. Men hvis opgaven er for enorm, og binyerernes evne til at håndtere situationen og restituere sig selv, overskrides og mængden af stress overstiger kroppens kapacitet, så opstår binyeretræthed i en eller anden form. Udpinte binyrer kan forårsage et fald i produktion af binyrehormon -specielt kortisol, og så har vi balladen.

Binyretræthed gi'r frygt og depression
De mennesker der er ramt af binyrertræthed - i større eller mindre grad, ser oftest relativt normale ud og opfører sig i overensstemmelse hermed. De behøver ikke at have indlysende tegn på fysisk sygdom, men er heller ikke raske.

De bruger ofte stimulanser for at holde sig i gang, men da binyrerne også påvirker sindstilstanden, har personer med binyretræthed en tendens til øget frygt, bekymring og depression.

Op ad bakke
Det kan se ud som om, at de ser ud til at have mistet deres ambitioner og virke dovne og umotiverede. Men virkeligheden er, at de er tvunget til at køre sig selv meget hårdere -blot for at klare dagligdagens krav.

Jeg vil sige at bogen er meget grundig og informativ, så du lærer rigtig meget om din krop og hvordan du fungere. Jeg må indrømme, at jeg blev lidt overvældet over alle de gøremål der skulle til, for at gøre mine binyre produktive igen og al den biologi jeg skulle forstå. Derfor valgte jeg nedenstående punkter, som jeg følte jeg kunne magte og som hjalp mig tilbage på rette plads spor igen.

Det kan du kan gøre, hvis du lider af binyretræthed/stress:

• Hvis du motionerer, så hold dig til max. 40 min. -det er tidspunktet, for at du oplader binyrerene. Mere end 40 min., så begynder du at tære på dem.

• Start morgenen med at drikke et glas saltvand.

• Gå i seng inden kl. 22.30 og hvis muligt, så er det godt at sove helt til kl. 9.00. Den bedste søvn for binyrertræthed er mellem kl. 7 og 9 om morgenen.

• Ingen frugt, frugtjuice før om eftermiddagen.

• Undgå sukker, hvede og kaffe.

• Fjern årsagen til sygdommen og de faktorer, der forværrer den.

Kilde: 'Binyretræthed' af James L Wilson

Læs også